وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

6 اشتباه رایج مشاغل در حسابداری

  • نویسنده : محمد جواد عظیمی فرد

  • تاریخ انتشار : ۱۴۰۱/۰۳/۱۳

  • تاریخ بروزرسانی : ۱۴۰۲/۰۸/۲۴

  • ثبت نظر

جشنواره روز پدر

آموزش مالیات

6 اشتباه رایج مشاغل در حسابداری و مباحث مالیاتی را در این مقاله می خواهیم بررسی کنیم. اشتباهاتی که می تواند برای کسب و کارها و بخصوص مشاغل تبعات سنگینی داشته باشد. مواردی که در اینجا ذکر میکنیم بسیار مهم هستند که البته با توجه به یادداوری هایی که می شود باز هم افرادی هستند که بیخیال این قضایا هستند تا زمانیکه گرفتار شوند پس تا مشکل جدی برای شما پیش نیامده است لطفا بعد از خواندن این مقاله حتما اقدام کنید.

 

اشتباهات مالیاتی مشاغل

اشتباهات مالیاتی مشاغل

 

۱- سیستم حسابداری درستی وجود ندارد

بسیاری از مشاغل در ابتدای کار از سیستم های حسابداری اصولی استفاده نمی کنند چرا که اعتقاد دارند خودشان حسابداری را بلدند و اگر بخواهند برای امور حسابداریشان نرم افزار خریداری کنند هزینه اضافی است. بعد از مدتی متوجه می شوند که حجم کارشان زیاد شده و تعداد اقلام کالاها و مشتریانشان نسبت به روز اول متفاوت است و حالا شاید به فکر نرم افزار حسابداری باشند.

نرم افزار حسابداری در اینجا همه چیز نیست اما باید دقت نمود که اگر یک سیستم حسابداری پایه ای نباشد نمی توان بقیه اصول حسابداری را اجرا کرد و مواردی که در مالیات به آن نیاز داریم پیگیری کرد پس نیاز است یک نرم افزار حسابداری مناسب را در همان ابتدای کار خریداری کنید و شک نکنید این خرید شما یک نوع سرمایه گذاری است و نه هزینه اضافی ! اگر قصد نرم افزار حسابداری دارید ولی نمی دانید چه بخرید می توانید به مقاله معیارهای انتخاب در نرم افزار حسابداری مراجعه کنید.

 

۲- جدی نگرفتن ثبت نام های مالیاتی

یکی دیگر از اشتباهات رایج مشاغل در حسابداری این است که ثبت نام های مالیاتی را جدی نمی گیرند و همیشه میگویند که فرصت نداریم! وقتی کسب و کاری شروع به فعالیت می کند باید مجوزهای اولیه را اخذ کند. شاید شما بتوانید در ابتدای کار یکسری مجوزهای تشریفاتی را نگیرید اما نمی توان ثبت نام های مالیاتی را انجام نداد چون شما جواز کسب گرفته اید و به عنوان یک مودی فعال شناخته می شوید و در صورتیکه ثبت نام های مالیاتی را انجام ندهید جرائمی را باید متحمل شوید. جرائم مالیاتی زیادی در انتظار شماست جریمه هایی از دیرکرد ثبت نام گرفته تا علی الراس مالیاتی را باید انتظار داشت.

یک باور غلطی که در تشکیل پرونده مالیاتی وجود دارد و از اشتباهات رایج مشاغل محسوب می شود این است که تفکر بر این است که وقتی من تشکیل پرونده بدهم باید سالیانه کلی مالیات پرداخت کنم و هزینه های زیادی را به کسب و کارم تحمیل می کند. اما واقعیت این است که مالیات از سود گرفته می شود یعنی تا جایی که شما سود کرده اید باید مالیات پرداخت کنید و در صورتیکه دچار زیان شده اید و یا سود بسیار ناچیزی کرده باشید نیاز به پرداخت مالیات اضافی نیست پس خیالتان راحت باشد که تا سود نکرده اید مالیاتی در کار نیست.

حتما بخوانید: نحوه محاسبه مبلغ مالیات مشاغل

یک باور غلط دیگر هم دقیقا عکس نکته بالاست یعنی برخی افراد می گویند ما چون سال اول فعالیتمان است پس معاف از مالیات هستیم در صورتیکه اصلا چنین چیزی وجود ندارد و هیچ منبع و رفرنس قانونی در این زمینه نداریم. یعنی اگر شما در سال اولی که تشکیل پرونده می دهید سود کرده باشید در اظهارنامه ای که تکمیل می کنید حتما باید میزان سود خود را ابراز و نسبت به پرداخت آن اقدام کنید.

برای اینکه بتوانید ثبت نام مالیاتی خود را به درستی انجام دهید می توانید از مقاله ۱۰ گام تا تشکیل پرونده مالیاتی استفاده کنید.

 

۳- برای دریافت گواهی ارزش افزوده اقدام نمی کنند

گروه بعدی افرادی هستند که برای تشکیل پرونده مالیاتی اقدام می کنند اما برای تشکیل پرونده ارزش افزوده هیچ اقدامی نمی کنند در صورتیکه مشمول ارزش افزوده هستند. بعد از تشکیل پرونده عملکرد باید از حوزه مالیاتی خود بپرسید که با توجه به کسب و کارتان آیا مشمول ارزش افزوده هستید یا خیر. در صورتیکه جواب مثبت باشد باید برای تشکیل پرونده ارزش افزوده اقدام نمایید. بعد از تشکیل پرونده ارزش افزوده باید به حوزه مالیاتی خود مراجعه کنید و درخواست گواهی ارزش افزوده دهید و آن را در محل بچسبانید تا بتوانید با استناد به آن مبلغ 9 درصد به خدمات و کالاهای خود اضافه کنید و به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایید. یادتان باشد اگر ارزش افزوده جرایم بسیار سنگینی دارد و دقت کنید اگر مشمول ارزش افزوده هستید برای آن اقدام کنید. اگر تمایل کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص دارید شما می توانید کتاب مالیات ارزش افزوده را از طریق همین سایت تهیه کنید.

 

اشتباه مالیاتی مشاغل

اشتباه مالیاتی مشاغل

 

۴- تکالیف مالیاتی را اصولی انجام نمی دهند

اشتباه رایج مشاغل در حسابداری را تا می توان باید کم کرد تا سرعت رشد کسب و کار بیشتر شود. در اینجا منظور ما از تکالیف مالیاتی موارد زیر است:

  • اخذ و تحریر دفاتر قانونی
  • اظهارنامه ارزش افزوده
  • ارسال معاملات فصلی
  • اظهارنامه عملکرد

 

پلمب دفاتر قانونی

اگر شما مودی گروه اول باشید باید پلمب دفاتر قانونی را انجام دهید و آنها را تحریر کنید و در رسیدگی های مالیاتی و یا بازرسی مالیاتی بتوانید دفاتر قانونی خود را ارائه دهید. در صورتیکه شما دفاتر خود را پلمب نکرده باشید و یا به درستی تحریر نکرده باشید علی الراس می شوید که همین می تواند بار سنگینی از پرداخت مالیات را به دوش شما بگذارد.

اظهارنامه ارزش افزوده

اگر شما مشمول ارزش افزوده باشید و تشکیل پرونده هم داده باشید 15 روز بعد از پایان هر فصل مهلت دارید که اظهارنامه ارزش افزوده خود را تسلیم کنید. برای ارسال اظهارنامه ارزش افزوده باید میزان مبلغ فروش و خرید خود را بدون احتساب ارزش افزوده در اظهارنامه قرار دهید و در صورتیکه میزان فروش شما بیشتر باشد باید مازاد آن را نسبت به خرید پرداخت کنید.

ارسال معاملات فصلی

معاملات فصلی را مشاغلی که در گروه اول قرار دارند و یا مشمول ارزش افزوده هستند باید ارسال کنند. در تنظیم اظهارنامه ارزش افزوده شما باید مبلغ کلی فروش و خرید را اعلام کنید و در نهایت نسبت به پرداخت آن اقدام کنید اما در صورت معاملات فصلی اگر مبلغ فاکتور از حد نصاب معاملات اعلام شده بیشتر باشد باید به صورت جزیی تمام موارد مربوط به معامله را افشا کنید و مبلغ و اطلاعات طرف معامله کننده را در سامانه قرار دهید. نکته دیگر در سامانه معاملات فصلی در این است که بعد از ابراز معاملات نیازی به پرداخت مالیات نیست و فقط جهت شفاف سازی معاملات است.

اظهارنامه عملکرد

یکی از بدترین اشتباهات رایج مشاغل در حسابداری و مالیاتی همین مورد است یعنی عدم تسلیم اظهارنامه عملکرد! اظهارنامه عملکرد را باید نهایتا تا 3 ماه پس از پایان سال مالی تسلیم کرد. سال مالی طبق ماده 155 قانون مالیات های مستقیم از یک فروردین شروع و پایان آن 29 اسفند ماه می باشد.

 

۵- هنگام رسیدگی های مالیاتی

بعد از تسلیم اظهارنامه و هنگام رسیدگی مالیاتی بدون اینکه توجهی به درستی اسناد و مدارک داشته باشند، تمام زونکن هایی که دارند رو نزد ممیز می برند تا رسیدگی شود!  بهتر است قبل از رسیدگی با یک مشاوره مالیاتی مشورت کنید و از او بخواهید تمام اسناد و مدارک شما را بررسی کند تا در صورتیکه نیاز به اصلاح دارند و یا کم و کسری دارند به اطلاع شما برساند تا در هنگام رسیدگی بتوانید بهترین نتیجه را بگیرید.

 

۶- توافق مبلغ مالیات

مشاغل همیشه نباید مبلغ مالیات را توافق کنند! بله نباید توافق شود البته در شرایط مختلف تفاوت دارد. ولی در حالت نرمال وقتی ممیز مالیاتی به شما می گوید که فلان مقدار مبلغ مالیات است و شما هم توان پرداخت را دارید در این حالت چون راه و روش اعتراض را نمی دانید ترجیح می دهید و خود را راحت کنید تا هم در وقتتان صرفه جویی کنید و هم در اعصاب و روان !

بهترین حالت این است که از ممیز مالیاتی یا کارشناس مالیاتی خود بخواهید که صورتحساب شما را تحویل دهد تا متوجه شوید که مبلغ مالیات از کجا آمده است. و این نکته را هم بدانید این حق مسلم و قانونی شماست که از او بخواهید که مبلغ مالیات را چگونه محاسبه کرده و ممیز هم وظیفه دارد که صورتحساب و یا هر گزارش دیگری که از او بخواهید تحویل دهد. امیدوارم که بعد از خواندن این مقاله و بعد از اینکه نسبت به اشتباهات خود و یا اطرافیان آگاه شدید ایرادات را برطرف کنید تا برای شما مسئله ای پیش نیاید. در صورتی که تمایل به آگاهی بیشتر در خصوص مباحث مرتبط با مالیات دارید شما می توانید در دوره مالیات از طریق همین سایت شرکت کنید.

در صورتیکه نیاز به مشاوره مالیاتی دارید می توانید با شماره 09304537723 تماس حاصل فرمایید.

 

 

 

نظرات کاربران

تعداد نظرات : 0