وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

حد نصاب معاملات کوچک در گزارشات فصلی

  • نویسنده : محمدجواد عظیمی فرد

  • تاریخ انتشار : ۱۴۰۰/۱۱/۰۸

  • تاریخ بروزرسانی : ۱۴۰۲/۰۸/۱۳

  • ثبت نظر

بانک جامع بخشنامه ها

آموزش مالیات

آموزش تحریر دفاتر قانونی

 

خرید محصول : آموزش صفر تا صد دفاتر قانونی

 
99,000 تومان
 
 
 
آموزش اظهارنامه مالیاتی
 

خرید محصول : شبیه ساز اظهارنامه مالیاتی

 
119,000 تومان
 
 
 
آموزش حسابداری در یک هفته
 

خرید محصول : کتاب الکترونیکی صفر تا صد حسابداری در یک هفته

 
150,000 تومان رایگان!
 
 
 
کتاب قانون مالیات را قورت بده
 

کتاب قانون مالیات را قورت بده

 
10 تومان – 170,000 تومان
 
 
 

 

حد نصاب معاملات کوچک در گزارشات فصلی

یکی از مواردی که همواره حسابداران بخش عمومی کشور به آن اهمیت میدهند، حد نصاب معاملات است. هر ساله وزارت امور اقتصاد و دارایی، نصاب معاملات کوچک و بزرگ را در ابتدای سال مشخص میکند. همین موضوع باعث میشود تا افراد همیشه به دنبال حد نصاب اعلام شده معاملات توسط این وزارتخانه در ابتدای سال جدید باشند. در این مقاله در ابتدا به توضیح عبارت حد نصاب میپردازیم و پس از آن در مورد حد نصاب معاملات کوچک در گزارشات خرید و فروش فصلی توضیحاتی ارائه میدهیم. برای آموزش استانداردهای حسابداری پیشنهاد می کنیم به صفحه مربوطه مراجعه کنید.

 

حد نصاب معاملات

حد نصاب معاملات

 

برای بررسی این موضوع باید با توجه و ارجاع به قوانین مالیاتی توضیح داد به این ترتیب که مطابق با ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم ، صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی که بر اساس اطلاعیه ی سازمان امور مالیاتی کشور به نام نویسی در نظام مالیاتی موظف می گردند، بایستی جهت انجام معاملات خود، شماره اقتصادی خود و طرف معامله و همچنین صورتحساب صادره را در قراردادها و دیگر اسناد مشابه درج و ثبت نموده و فهرست معاملات خود را به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه کنند و هرگونه کوتاهی در انجام کارهای مذکور موجب می گردد که مشمول جریمه شوید.

 

هنگامی که سازمان امور مالیاتی کشور حد نصاب معاملات فصلی را مشخص می کند به این دلیل است که اگر در طول یک فصل (معادل با ۳ ماه)، معامله ای صورت بگیرد که کمتر از حد تعیین شده باشد، در این صورت نیازی به اعلام کلیه اطلاعات و کد اقتصادی طرف معامله به اداره دارایی نخواهیم داشت؛ اما اگر از حد نصاب معین بیشتر شد باید اطلاعات کامل و دقیقی از طرف معامله به صورت مجزا بیان شود. در سامانه ارسال اطلاعات تکمیلی معاملات فصلی که در وبسایت سازمان امور مالیاتی کشور قرار دارد، بخشی برای این ۱۰ درصد تعیین شده است و با فعال نمودن تیک آن اعلام می کنید که مشمول این شرط می باشید و لذا میتوانید معاملات خود را تجمیعی وارد کنید. حد نصاب معاملات فصلی هر ساله از سوی سازمان امور مالیاتی ابلاغ می شود تا مودیان جهت ارسال صورتحساب معاملات خود دچار اشتباه و سر در گمی نشوند.

 

حتما بخوانید : تعیین حد نصاب معاملات ۹۹

 

ابلاغیه ی حدنصاب معاملات فصلی 99

رئیس سازمان امور مالیاتی کشور، در تصویب نامه ۹۸۵۳/ت ۵۷۶۰۷ مورخ ۹۹/۲/۷ جزییات حد نصاب معاملات فصلی سال 99 را ابلاغ نموده است که بر اساس آن حد نصاب معاملات کوچک تا سقف سالیانه 45 میلیون تومان در نظر گرفته شده است. یکی از موارد حائز اهمیت برای حسابداران بخش عمومی کشور، همواره و در هر موقعیتی حد نصاب معاملات فصلی می باشد.

حد نصاب معاملات کوچک

حد نصاب معاملات کوچک

امسال نیز صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی سریعا در صدد آگاهی و اطلاع از حد نصاب معاملات 99 برآمده اند. بنا به حد نصاب معاملات فصلی تعیین شده در سال 99، رقم معاملات تجمیعی جهت گزارشات فصلی در این سال معادل با ۵ درصد حد نصاب معاملات کوچک می باشد و در نهایت مبلغ حد نصاب معاملات فصلی امسال بیست و دو میلیون و پانصد هزار ریال یا 22.500.000 ریال تعیین گردیده است.

 

ابلاغیه ی حدنصاب معاملات فصلی 98

به گزارش یکی از خبرنگاران اقتصادی، رئیس سازمان امور مالیاتی کشور، در بخشنامه‌ای جزییات حد نصاب معاملات فصلی سال 98 را ابلاغ نموده است که بر اساس آن حد نصاب معاملات کوچک تا سقف 32 میلیون و 800 هزار تومان در نظر گرفته شده است. یکی از موارد حائز اهمیت برای حسابداران بخش عمومی کشور، همواره و در هر موقعیتی حد نصاب معاملات فصلی می باشد.

همه ساله وزارت امور اقتصاد و دارایی، حد نصاب معاملات کوچک و بزرگ را در ابتدای هر سال مشخص میکند و به همین دلیل افراد سرمایه دار همواره به دنبال اطلاعیه ی حد نصاب معاملات فصلی اعلام شده توسط این وزارتخانه در آغاز سال جدید هستند.

امسال نیز صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی سریعا در صدد آگاهی و اطلاع از حد نصاب معاملات ۹۸ برآمده اند. بنا به حد نصاب معاملات فصلی تعیین شده در سال ۹۸، رقم معاملات تجمیعی جهت گزارشات فصلی در این سال معادل با ۵ درصد حد نصاب معاملات کوچک می باشد و در نهایت مبلغ حد نصاب معاملات فصلی امسال شانزده میلیون و چهارصد هزار ریال تعیین گردیده است.

 

منظور از حد نصاب معاملات کوچک

اکثر ارگان های دولتی غیر از نیرو های مسلح که قوانین و مقررات مخصوص خود را دارند، در هنگام برگزاری مناقصات، موظف به اجرا و رعایت قانون مناقصات می باشند. بنا به این قانون، مناقصات بر اساس قیمت و ارزش معامله به ۳ دسته ی معاملات کوچک، معاملات متوسط و معاملات بزرگ طبقه بندی میشوند. مبالغ معاملات متوسط و بزرگ به شکل ضریبی از حد نصاب معاملات کوچک تعیین می گردد و این موضوع دلیلی بر اهمیت فراوان این حد نصاب می باشد. به عنوان مثال حد نصاب معاملات متوسط قطعا باید از حد نصاب معاملات کوچک بیشتر باشد و البته از بیشتر از ۱۰ برابر این حد نصاب نیز فراتر نخواهد رفت. به همین منوال نیز حد نصاب معاملات بزرگ نیز حتما بیش از حد معاملات متوسط خواهد بود. حال ببینیم این حد نصاب معاملات را چگونه تعیین می کنند.

 

چگونگی تعیین حد نصاب معاملات

حد نصاب معاملات کوچک را در آغاز هر سال و بر طبق شاخص بهای کالاها و خدمات که از سوی بانک مرکزی کشور اعلام می گردد، توسط وزارت اقتصاد و دارایی تعیین و به اطلاع اشخاص حقوقی می رسد. شایان ذکر است که حد نصاب اعلام شده ابتدا به هئیت وزیران اعلام می گردد و در نهایت بعد از تأیید توسط این هیئت، مبلغ حد نصاب به طور رسمی اعلام میشود.

از مزایای تعیین حد نصاب معاملات فصلی، اهمیت و ارزش آن در گزارشات روند خرید و فروش فصلی می باشد. چرا که برای حسابداران ارائه گزارشات فصلی از اهمیت بالایی برخوردار است.

با توجه به آخرین اطلاعیه ها، می توان گزارشات معاملات و خرید و فروش و از اشخاص حقیقی را که مبلغ خرید از آنها کمتر از ۵ درصد میزان حد نصاب معاملات فصلی تعیین شده است، نه به صورت جدا بلکه به شکل تجمیعی ثبت و ارسال نمود. یعنی بدون نیاز به کدملی یا شناسه ملی شخص یا شرکت شما می توانید جمع تمام معاملات را در سامانه وارد کنید.

برای مثال: فروشگاه یا شرکتی که فروش های زیر مبلغ حد نصاب داشته است (یعنی مبلغ 22.500.000 ریال ) می تواند تمام فروش های خود را جمع بزند و عدد نهایی را در سامانه معاملات فصلی وارد کند. اما در صورتیکه مبلغ معاملاتش بیشتر از حد نصاب باشد باید برای هر معامله کد ملی شخص یا شناسه ملی شرکت را در سامانه وارد نماید.

 

حد نصاب معاملات کوچک چیست؟

اغلب بخش های دولتی (به غیر از نیرو های مسلح که قوانین مختص به خود را دارند) در برگزاری مناقصات، موظف به اجرای قانون مناقصات هستند.

طبق این قانون، مناقصات بر اساس قیمت معامله به 3 قسم تقسیم میشوند.

  • معاملات کوچک
  • معاملات بزرگ
  • معاملات متوسط

مبلغ معاملات متوسط و بزرگ به صورت ضریبی از نصاب معاملات کوچک تعیین میشود و همین موضوع باعث اهمیت زیاد این نصاب است.

به طور مثال نصاب معاملات متوسط باید از نصاب معاملات کوچک بیشتر باشد و بیش از 10 برابر این نصاب نیز فراتر نرود. در آنطرف نصاب معاملات بزرگ نیز باید بیش از ارزش معاملات متوسط باشد. در مورد این موضوع در ادامه به صورت عملی توضیحاتی را ارائه میکنیم.

 

تبصره 3 ماده 147

نصاب معاملات چگونه تعیین میشود؟

نصاب معاملات کوچک در ابتدای هر سال و بر اساس “شاخص بهای کالا ها و خدمات” که از طرف بانک مرکزی اعلام میشود، توسط وزارت امور اقتصاد و دارایی تعیین میشود. البته نصاب اعلام شده، به هئیت وزیران اعلام میشود و پس از تأیید این هیئت، مبلغ نصاب توسط سازمان امور مالیاتی رسمی می شود.

پس از تصویب این نصاب، در تمامی معاملات گفته شده در ابتدای مقاله، این حد نصاب عنوان میشود و با توجه به آن، روش برگذاری مناقصات تعیین میشود.

از دیگر موارد اهمیت تعیین حد نصاب، اهمیت آن در گزارشات خرید و فروش فصلی است که برای حسابداران و ارائه گزارشات فصلی اهمیت بالایی دارد.

طبق آخرین اعلامات، میتوان گزارشات خرید و فروش از اشخاص حقیقی که مبلغ خرید از آنها “کمتر از 5 درصد حدنصاب” تعیین شده است را نه به صورت جداگانه بلکه به صورت تجمیعی ثبت و ارسال کرد.

حد نصاب معاملات کوچک در سال 97

طبق اعلام وزارت دارایی و تصویب هیئت وزیران، حد نصاب معاملات کوچک در سال 1397 برابر با 250 میلیون ریال است.

به این ترتیب معاملات متوسط در سال 1397 برابر با مبلغ بیش از 250 میلیون ریال و کمتر از ده برابر آن؛ دو میلیارد و پانصد میلیون ریال است.

و همینطور معاملات بزرگ برابر با معاملاتی است که از ده برابر معاملات کوچک بیشتر باشد که این مبلغ برابر با مبلغی بیش از دو میلیارد و پانصد میلیون ریال است.

 

حد نصاب معاملات کوچک در سال 98

طبق اعلام وزارت دارایی و تصویب هیئت وزیران، حد نصاب معاملات کوچک در سال 1398 برابر با 328 میلیون ریال است.

معاملات متوسط در سال 1398 برابر با مبلغ بیش از 328 میلیون ریال و کمتر از ده برابر آن؛ سه میلیارد و دویست هشتاد میلیون ریال است.

معاملات بزرگ در سال 98 برابر با معاملاتی است که از ده برابر معاملات کوچک بیشتر باشد که این مبلغ برابر با مبلغی بیش از سه میلیارد و دویست هشتاد میلیون ریال است.

با توجه به حد نصاب تعیین شده در سال 1398، مبلغ معاملات تجمیعی برای گزارشات فصلی در این سال برابر با 5 درصد حدنصاب معاملات کوچک است. در نهایت این مبلغ؛ شانزده میلیون و چهارصد هزار ریال است (16،400،000).

 

حد نصاب معاملات کوچک در سال 99

طبق اعلام وزارت دارایی و تصویب هیئت وزیران، حد نصاب معاملات کوچک در سال 1399 برابر با 450.000.000 ریال است.

به این ترتیب معاملات متوسط در سال 1399 برابر با مبلغ بیش از 450.000.000 ریال و کمتر از ده برابر آن؛ چهار میلیارد و پانصد میلیون ریال است.

و همینطور معاملات بزرگ برابر با معاملاتی است که از ده برابر معاملات کوچک بیشتر باشد که این مبلغ برابر با مبلغی بیش از چهار میلیارد و پانصد میلیون 4.500.000.000 ریال است.

 

حد نصاب معاملات فصلی

حد نصاب معاملات کوچک

 

حد نصاب معاملات در قالب مزایده

علاوه براین، حد نصاب معاملات فوق، به مواردی که معامله در قالب مزایده انجام می شود، تسری می یابد که در ادامه بیشتر به توضیح و شفاف سازی این مطلب می پردازیم.

بنا به ماده ۳ قانون برگزاری مناقصات، معاملات از حیث حد نصاب یا به عبارت ساده تر قیمت معامله به سه دسته طبقه بندی می شوند. معاملات کوچک، معاملات متوسط که شامل معاملاتی می باشند که مبلغ مورد معامله از ده برابر حد نصاب معاملات کوچک تعرض نکند؛ و نهایتا معاملات بزرگ که به معاملاتی گفته می شود که قیمت معامله بیشتر از ده برابر حد نصاب معاملات کوچک باشد.

تبصره ۱: وزارت امور اقتصادی و دارائی کشور موظف است که در آغاز هر سال حد نصاب معاملات کوچک را مطابق با شاخص بهای کالاها و خدمات اعلام کرده و به دست رئیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، برای تصویب به هیأت وزرا پیشنهاد کند.

تبصره ۲: مبلغ حد نصاب معاملات کوچک و متوسط مبلغ مورد معامله و در معاملات بزرگ مبلغ برآورد شده توسط واحـد متقاضـی معاملـه می باشد.

تبصره ۳: مبلغ معاملات مشمول هر یک از حد نصاب های فوق نباید به هیچ عنوان با تفکیک اقلامی کـه بـه طـور معمول یـک مجموعـه واحد در نظر گرفته می شوند، به حد نصاب پایین تر برده شود.

 

روند ارسال تجمیعی آمار معاملات

بنا به ماده ۱۴ آیین نامه اجرایی موضوع تبصره ۳ ماده ۱۶۹ معاملات با مبالغ کوچک تر از پنج درصد حد نصاب معاملات کوچک به صورت تجمیعی ارسال می گردند. بنا به حد نصاب معاملات کوچک در سال 1399 می توان معاملاتی با مبالغ کمتر از دو میلیون و دویست و پنجاه هزار تومان را به شکل تجمیعی ارسال کرد. شرح ماده ی ذکر شده به این صورت است که:

ماده ۱۴ درخصوص معاملات، اعم از خرید یا فروش کالا و خدمات که تا میزان ۵ درصد حد نصاب معاملات کوچک موضوع تبصره ۱ ماده ۳ قانون برگزاری مناقصات می ­باشند، مشمولین ماده ۹ قادر می باشند که لیست معاملات مذکور را به صورت تجمیعی ارسال نمایند.

 

حد نصاب معاملات و هزینه استهلاک

با استناد به ماده ۱۲ قوانین و ضوابط اجرایی مرتبط با هزینه استهلاک دارایی ها چنانچه مبلغ تمام شده یک دارایی مبلغی کمتر از ده درصد حد نصاب معاملات کوچک را شامل شود میتوان آن را به عنوان هزینه ثبت کرد. متن این ماده به شرح زیر است. 

 

تعیین حدنصاب معاملات

تعیین حدنصاب معاملات

 

ماده ۱۲ چنانچه قیمت تمام شده یک دارایی تحصیل یا ایجاد شده کمتر از ده درصد حد نصاب معاملات کوچک موضوع قانون برگزاری مناقصات در آن سال باشد، در سال تحصیل یا ایجاد قابل استهلاک خواهد بود.

به عبارت دیگر می توان دارایی های خریداری شده را در سال 99 تا مبلغ 45.000.000 ریال به عنوان هزینه مستهلک کرد و نیازی به ساخت جدول استهلاک برای آنها نیست.

 

اهمیت تعیین حد نصاب معاملات فصلی

زمانی که سازمان امور مالیاتی کشور حد نصاب معاملات فصلی را مشخص می کند از این جهت است که چنانچه در طول یک فصل ۳ ماهه، معامله ای انجام گیرد که مبلغ آن کمتر از این حد نصاب باشد، دیگر نیاز نخواهد بود که اطلاعات کامل و دقیق و کد اقتصادی طرف معامله به اداره دارایی اعلام شود اما در صورتی که از حد نصاب معاملات فصلی تعیین شده فراتر برود باید اطلاعات کامل از طرف معامله به تفکیک و جزئیات بیان گردد.

با یک مثال مسئله را شفاف سازی می کنیم. فرض کنید حد نصاب معاملات فصلی مبلغ بیست میلیون ریال تعیین شده است. حال چنانچه در این فصل معامله ای صورت بگیرد و قیمت این معامله کمتر از حد نصاب معاملات فصلی تعیین شده یا همان 22.500.00 ریال باشد، نیاز نخواهد بود که اطلاعات و جزئیات کامل طرف معامله به صورت گزارش معاملات فصلی به اداره دارایی ارسال گردد اما چنانچه مبلغ معامله بیش از این حد بود باید کلیه ی اطلاعات شخصی از قبیل کد اقتصادی و نام و آدرس طرف معامله و سایر موارد درخواستی به اداره دارایی اعلام گردد.

البته دقت داشته باشید که در دستورالعمل ها و ابلاغیه های قبل از اصلاحیه سال ۹۵، حد نصاب معاملات فصلی هم برای مقادیر فروش و هم برای مقادیر خرید صورت می پذیرفت، اما در مورخ ۱۳۹۵/۰۳/۱۸ بر طبق بند ۱۴ آیین نامه ۲۰۰/۳۹۴۹/۴۶۳۷۸ فقط در هر صورتحساب خرید از اشخاص حقیقی تا مقدار ۵ درصد حد نصاب معاملات کوچک، خریدار اطلاعات خریدهای ذکر شده در فوق را در لیست معاملات خرید به نام معاملات کمتر از ۵ درصد حد نصاب معاملات کوچک درج کرده و ارسال می نماید.

 

اهمیت تعیین حدنصاب معاملات فصلی

اهمیت تعیین حدنصاب معاملات فصلی

 

تعیین حد نصاب معاملات کوچک در گزارشات خرید و فروش فصلی

مقوله ی حد نصاب معاملات کوچک از جمله مواردی است که هر حسابدار الزاما باید به هنگام ارسال مجموعه گزارشات خرید و فروش فصلی به آن دقت و توجه نماید. اگر تا به امروز تعریف کامل و دقیقی از این موضوع را در ذهن خود نداشته اید یا چگونگی تعیین مبلغ آن را نمی دانید توصیه می کنیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

مطابق با آخرین تغییر و تحولات انجام شده در نحوه ی ارسال گزارشات خرید و فروش های فصلی، اطلاعات تکمیلی خریدهای انجام شده از اشخاص حقیقی را که میزان قیمت آن ها کمتر از ۵% میزان حد نصاب معاملات کوچک است می توان به شکل تجمیعی ثبت کرد به عبارتی می توان تمام این موارد را با همدیگر جمع کرده و در گزارش ارسالی به اداره ی دارایی ثبت نمود.

برای اینکه دقیق تر با مفهوم حد نصاب معاملات کوچک آشنا شوید بهتر است به قوانین برگزاری مناقصات رجوع کنید. این قوانین روش و چگونگی برگزاری مناقصات را در مواردی که مناقصات بر اساس این قانون برگزار می گردد مشخص می کند. عمده کاربرد این قوانین در بخش دولتی می باشد و بخش های ذکر شده در زیر مکلف به اجرای آن در برگزاری مناقصات خود هستند.

 

حدنصاب معاملات کوچک

حدنصاب معاملات کوچک

 

دقت داشته باشید که قوای سه‌گانه جمهوری اسلامی ایران تابع قوانین و مقررات مختص خود بوده و از مشمولیت قوانین ذکر شده در فوق مستثنا هستند، که شامل موارد زیر هستند:

  • تمام وزارتخانه ها، مؤسسات و نهادهای دولتی
  • سازمان های انتفاعی وابسته به دولت
  • مؤسسات و بانک های اعتباری دولتی
  • نمایندگی های بیمه دولتی
  • سازمان ها و نهادهای عمومی غیردولتی (مواردی که آن نهادها و سازمان ها از بودجه کل کشور استفاده می‌کنند)
  • ارگان های عمومی
  • بنیادهای انقلاب اسلامی
  • شورای نگهبان و همینطور کلیه ی دستگاه‌‌ها و واحدهای مشمول قانون می باشند

 

موسساتی که قوانین مخصوص خود را دارند و یا از قوانین عمومی تبعیت می کنند مانند:

  • شرکت ملی گاز ایران
  • وزارت جهاد کشاورزی
  • شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران شرکت ملی نفت ایران
  • سازمان بنادر و کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران
  • سازمان توسعه و نوسازی معادن
  • سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و نهادهای تابعه آنها
  • نیروهای مسلح

 

در صورتیکه نیاز به مشاوره مالیاتی دارید با شماره 09304537723 تماس بگیرید

 

نحوه ی برگزاری مناقصات

مطابق با بند الف ماده ۲ این قانون، مناقصه به عملیاتی گفته می شود که رقابتی جهت تأمین کیفیت مطلوب و مورد نظر، که در آن تعهدات و ضوابط موضوع معامله به فرد مناقصه‌گری که کم‌ترین میزان قیمت متناسب را پیشنهاد کند، واگذار می گردد. در قوانین و مقررات مربوط به برگزاری مناقصات، راه و روشهای گوناگونی از جهت برگزاری مناقصات بیان و تعریف شده است که یکی از این نوع مناقصات که در ماده ۳ عنوان گردیده بر طبق حد نصاب معاملات کوچک می باشد. این ماده نشان می دهد که معاملات به ۳ دسته کلی تقسیم می شوند:

معاملات کوچک، معاملات متوسط که به معاملاتی عنوان می شود که قیمت معامله بیشتر از حد نصاب معاملات کوچک بوده و از ده برابر حد نصاب معاملات کوچک تعرض نکند و نهایتا معاملات بزرگ که به معاملاتی تلقی می شود که مبلغ برآورد اولیه آنها بیشتر از ده برابر حد نصاب معاملات کوچک باشد.

همانطور که گفتیم تعیین این حد نصاب ها به این صورت انجام می گیرد که وزارت اقتصاد و دارایی در آغاز هر سال حد نصاب معاملات کوچک را مطابق با شاخص قیمت کالا و خدمات مشخص شده توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، به هیأت وزرا پیشنهاد می کند تا در صورت تصویب و تایید این هیئت علنی شده و به دست اشخاص حقیقی و حقوقی و صاحبان مشاغل برسد.

 

مفهوم حدنصاب معاملات فصلی

مفهوم حدنصاب معاملات فصلی

 

نهایتا پس از بررسی این پیشنهاد و تایید آن توسط هیئت وزیران، مبلغ حد نصاب معاملات کوچک، متوسط و بزرگ عنوان شده و عاملین برگزاری مناقصات می توانند بنا به قیمت های اعلام شده نحوه ی برگزاری مناقصه و روال اجرای آن را تعیین کنند. حسابداران نیز می توانند با ضرب نمودن حد نصاب معاملات کوچک در درصد اعلام شده از سوی سازمان امور مالیاتی بابت معاملات تجمیعی، قیمت آن را تعیین و در ثبت و ارسال گزارشات فصلی به کار بگیرند.

جهت ارسال مدارک و صورتحساب معاملات فصلی، نهادها و سازمان های بازرگانی و همچنین کلیه اشخاص حقیقی با مراجعه به پورتال سازمان امور مالیاتی کشور، می توانند پس از طی تمامی مراحل ذکر شده در بالا و ارسال مدارک مشخص شده نسبت به ثبت اطلاعات صورت معامله ی خود اقدام نمایند.

شایان ذکر است که برای تمام افرادی که مطابق با قانون از مشمولان ارسال این مدارک می باشند، این امکان فراهم شده است که از طریق شرکت ها و نهادهای مالی و حسابداری که مجوز کار دارند، در انجام کارهای مربوط به ارسال صورت معاملات فصلی خود کمک گرفته و صفر تا صد آن را به این سازمان ها بسپارند تا در کمترین زمان مدارک مربوط به صورت معاملات ارسال و مشمول جریمه تعیین شده برای دیرکردها نشوند.

در چند سال اخیر یکی از پرمراجعه ترین و پربازدیدترین سامانه های دولتی برای استفاده ی اشخاص حقوقی در قریب به ۳۱ استان کشور، سامانه ارسال الکترونیکی صورتحساب معاملات فصلی مشمولین مالیات می باشد. دیر زمانیست که بنا به دستورالعمل و ضوابط ذکر شده در ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم، تمامی مودیان مکلف هستند که صورت معاملات فصلی یا سه ماهه خود را بر اساس دستورالعمل، ترتیب و مراحلی که در سامانه معاملات فصلی بیان شده، ثبت نمایند.

دقت داشته باشید که کلیه اطلاعات مربوط به صورت معاملات، پرداختی ها و دریافتی های قراردادی و غیر قراردادی، مبالغ خرید و فروش و قراردادها،، همه و همه که مشمول مالیات می باشند، باید در این سامانه ثبت شوند. چنانچه در حوزه ی صادرات و واردات، مدیریت پیمان و زمینه های مربوط به صنعت بیمه فعالیت می کنید، جهت تهیه و تنظیم صورتحساب معاملات فصلی خود بایستی به این سامانه مراجعه و اطلاعات خود را ثبت کنید و مدارک را در صورت نیاز و درخواست ادارات مالیاتی و سرممیزی ها، ارائه کنید.

 

نحوه ی ارسال صورت معاملات

نحوه ی ارسال صورت معاملات

 

نکته ی قابل توجه دیگر این است که حداکثر زمان ارسال اطلاعات مربوط به معاملات سه ماهه، چهل و پنج روز پس از پایان هر فصل می باشد. به عنوان مثال برای ارسال صورت معاملات انجام شده در فصل تابستان سال ۹۸، شما تا پانزدهم آبان ماه سال نود و هشت فرصت خواهید داشت تا با مراجعه به سامانه معاملات فصلی، اطلاعات صورت های مالی فصل تابستان نود و هشت را وارد نمایید.

در ارسال اطلاعات صورت های مالی به شیوه ی آنلاین، پس از ورود و ثبت نام در سامانه و همچنین اعتبارسنجی سازمان، کد کاربری و رمز عبور مرحله دوم در دسترس شرکت ها قرار گرفته و این اطلاعات به شکل پستی و کاملا محرمانه ارسال می گردد. به یاد داشته باشید که مسئولیت حفظ و نگهداری رمز مذکور بر عهده شخص حقوقی می باشد.

در سامانه معاملات فصلی، این امکان برای شما فراهم است که گزارشات خرید و فروش و پرداختی ها و دریافتی ها را ثبت نموده  و نهایتا پس از تکمیل هر فرم، ثبت نهایی بزنید.

دقت کنید که ویرایش بعد از ثبت نهایی، تنها یک بار امکان پذیر است. همچنین امکان ثبت اطلاعات صورت معاملات سال نود و شش به بعد در این سامانه در اختیار مودیان و کاربران گرامی قرار دارد. در آخر امیدواریم که با خواندن مطالب فوق اطلاعات کاملی از حد نصاب معاملات کوچک و فصلی و کلیه ی قوانین و ضوابط مربوط به آنها کسب کرده باشید و به هنگام ثبت و ارسال اطلاعات صورت معاملات خود با مشکلی مواجه نشوید.

 

نوشته شده توسط: محمد جواد عظیمی فرد

 

 

اگر می خواهید قانون مالیات های مستقیم را

حرفه ای آموزش ببینید توصیه می شود

کتاب تفسیر قانون مالیات های مستقیم را تهیه کنید

 

نظرات کاربران

تعداد نظرات : 0