وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

مرور زمان مالیاتی موضوع ماده 156 و 157 قانون مالیات

  • نویسنده : محمدجواد عظیمی فرد

  • تاریخ انتشار : ۱۴۰۰/۰۶/۲۹

  • تاریخ بروزرسانی : ۱۴۰۲/۱۲/۱۷

  • ثبت نظر

بانک جامع بخشنامه ها

آموزش مالیات

یکی از مقررات عمومی قانون مالیات‌های مستقیم که به جلوگیری از ضایع‌شدن حقوق مؤدیان مالیات کمک می‌کند، ماده‌های مربوط به مرور زمان مالیاتی است. درحقیقت، پرونده مؤدیان مالیات باید در مهلت تعیین‌شده مطابق با قانون مالیات‌های مستقیم مورد بررسی و ارزیابی قرار‌گیرد، با سپری‌شدن این مهلت، امکان رسیدگی قضایی به پرونده و اقامه دعوی در محکمه از بین می‌رود. در این مطلب قصد داریم به بررسی مرور زمان مالیاتی موضوع ماده 156 و 157 قانون مالیات‌های مستقیم و دلایل اجرایی‌شدن آن بپردازیم. درصورتی که شما هم تمایل دارید با مرور زمان مالیاتی بیشتر آشنا شوید و نسبت به موارد استفاده از آن برای مالیات‌دهندگان، آگاهی کسب کنید تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

مرور زمان مالیاتی در قانون مالیات‌های مستقیم

هر فردی که مشغول یک فعالیت اقتصادی است باید در مهلت تعیین‌شده از سوی سازمان امور مالیاتی، اظهارنامه مالیاتی خود را به سازمان تحویل دهد تا سازمان نیز بررسی‌های لازم را انجام دهد و میزان مالیات آن کسب‌و‌کار را مشخص نماید.

درصورتی که اظهارنامه مشکلی داشته باشد یا در زمان معین ارائه نشود؛ سازمان امور مالیاتی، خود میزان مالیات کسب‌و‌کار موردنظر را تعیین می‌کند. در این حالت نیز، مدت زمان معینی برای رسیدگی به پرونده‌های مالیاتی درنظر گرفته شده است و درصورتی که در مدت مشخص‌شده پرونده‌های مؤدیان مالیاتی تعیین تکلیف نشوند، حق وصول مالیات از مراجع قانونی گرفته می‌شود.

مرور زمان مالیاتی موضوع ماده 156 و 157 قانون مالیات‌های مستقیم است که در فصل چهارم مقررات عمومی به آن پرداخته شده است. طبق موارد مطرح‌شده، مرور زمان مالیاتی در دو حالت اتفاق می‌افتد؛ یکی هنگامی‌که مؤدیان، اظهارنامه مالیاتی خود را در مهلت قانونی ارسال کرده باشند و دیگری هنگامی‌که مؤدیان، اظهارنامه مالیاتی خود را ظرف مهلت مقرر ارسال نکرده باشند.

در ادامه به بررسی مرور زمان مالیاتی برای دو گروه یاد‌شده بر اساس ماده 156 و 157 قانون مالیات‌های مستقیم می‌پردازیم.

مرور زمان مالیاتی بر اساس ماده 156 قانون مالیات‌های مستقیم

موضوع این ماده به گروهی از مؤدیان مربوط می‌شود که اظهارنامه مالیاتی خود را در مهلت تعیین‌شده ارسال کرده‌اند. در چنین شرایطی، اداره امور مالیاتی مؤظف است به مدت حداکثر یک سال پس از اتمام مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی مؤدیان، به پرونده آن‌ها رسیدگی نموده و برگ تشخیص درآمد را صادر کند.

درصورتی که سازمان امور مالیاتی در بازه زمانی یک سال پس از اتمام مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی مؤدیان، برگ تشخیص را صادر نکند و پس از 3 ماه از انقضای یک سال، برگ تشخیص درآمد مؤدیان را ابلاغ نکند، اظهارنامه مالیاتی مؤدیان قطعی درنظر گرفته می‌شود.

مرور زمان مالیاتی بر اساس ماده 157 قانون مالیات‌های مستقیم

موضوع این ماده به گروهی از مؤدیان مربوط می‌شود که اظهارنامه مالیاتی خود را در مهلت مقرر ارسال نکرده‌اند یا مطابق با قانون، مؤظف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی نبوده‌اند. در چنین شرایطی، مرور زمان مالیاتی به مدت 5 سال از زمان سررسید پرداخت مالیات خواهد بود و لازم است که در این بازه زمانی، پس از تعیین درآمد مؤدیان، برگ تشخیص مالیات برای آن‌ها صادر شود و تا حداکثر 3 ماه از زمان اتمام 5 سال یادشده، به آن‌ها ابلاغ شود.

شایان ذکر است که درصورتی که در مهلت یاد شده، برگ تشخیص برای مؤدیان مالیاتی صادر و ابلاغ نشود؛ مشمول مرور زمان مالیاتی شده و امکان وصول مالیات از مؤدیان مالیاتی وجود نخواهد داشت.

دلایل اجرای مرور زمان مالیاتی

خوب است بدانید که اجرای قانون مرور زمان مالیاتی عمومیت ندارد و در موارد نادری صورت می‌گیرد. با این‌حال، یکی از مهم‌ترین دلایل وجود قاعده مرور زمان مالیاتی، برقراری نظم و مصلحت اجتماعی است؛ چرا که پیگیری و بررسی پرونده‌های مالیاتی قدیمی که مدت طولانی است راکد مانده‌اند برای قاضی چالش‌برانگیز است و انجام آن‌ها موجب ایجاد اخلال در نظم عمومی جامعه می‌شود. درحقیقت، چشم‌پوشی و گذشت در قالب مرور زمان مالیاتی نیز مانند مجازات مجرمان، با هدف تأمین آسایش عموم افراد جامعه انجام می‌شود و مصلحت اجتماعی را در پی دارد. از دیگر دلایل اجرای مرور زمان مالیاتی نیز می‌توان به فراموشی و بخشش مؤدیان مالیاتی، نبود مدارک و شواهد کافی و کاهش فشار بر دستگاه قضا اشاره نمود.

شایان ذکر است که در برخی از موارد، مرور زمان مالیاتی در پرونده‌ها به دلیل تغییر کارشناس مالیاتی مربوط اتفاق می‌افتد؛ زیرا اطلاعات و مدارک کافی از پرونده مؤدیان مالیاتی در دسترس نیست.

نکات مهم در خصوص اجرای مرور زمان مالیاتی

  • مرور زمان مالیاتی شامل مواردی نظیر عدم تکمیل اظهارنامه مالیاتی از طرف مؤدیان یا تکمیل ناصحیح اظهارنامه مالیاتی با هدف فرار مالیاتی نمی‌گردد.
  • مرور زمان مالیاتی مربوط به انواع مالیات بر درآمد افراد نظیر مالیات بر درآمد املاک، مالیات بر درآمد حقوق، مالیات بر درآمد مشاغل، مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی و مالیات بر درآمد اتفاقی است.
  • درصورتی که مرور زمان مالیاتی به‌دلیل بی‌توجهی و غفلت مأموران مالیاتی اجرا شده باشد، مأموران یاد‌شده بر اساس نظر دادستانی انتظامی به مجازاتی متناسب با قصور انجام‌شده محکوم می‌شوند.

جمع‌بندی مرور زمان مالیاتی موضوع ماده 156 و 157 قانون مالیات

مرور زمان مالیاتی برای صاحبان فعالیت‌های اقتصادی اهمیت فراوانی دارد. این قانون که در بسیاری از کشورها به سود مؤدیان مالیاتی تصویب شده است، شرایط خاص خود را دارد و همه مؤدیان مالیاتی امکان بهره‌مندی از آن را ندارند. با توجه به اهمیت این موضوع برای مؤدیان و فعالان اقتصادی، در این مطلب به بررسی قانون مرور زمان مالیاتی، دلایل اجرای آن و نکات مهم در زمینه اجرای قانون مرور زمان مالیاتی پرداختیم.

چانچه تمایل به دانلود فیلم مالیات دارید می توانید به صفحه مربوطه مراجعه کنیدو درصورتی که قبلاً از مزایای قانون مرور زمان مالیاتی بهره‌مند شده‌اید یا در خصوص این مطلب دیدگاهی دارید می‌توانید با ما و سایر کاربران در میان بگذارید.

 

نظرات کاربران

تعداد نظرات : 0