وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

بعد از ثبت شرکت چه کنیم؟

  • نویسنده : محمدجواد عظیمی فرد

  • تاریخ انتشار : ۱۴۰۱/۰۳/۰۳

  • تاریخ بروزرسانی : ۱۴۰۲/۱۲/۱۴

  • ثبت نظر

جشنواره روز پدر

آموزش مالیات

بعد از ثبت شرکت و یا شروع فعالیت باید به چه تکالیفی عمل کنیم

تشکیل پرونده مالیاتی هنگام شروع یک کسب و کار، به معنای آگاهی از قوانین و مقررات مالیاتی است که هر شخص حقیقی یا حقوقی در یک جامعه باید پیروی کنند. این فرآیند، شامل ثبت اطلاعات مالی، مدیریت دقیق حسابداری و الزام به پرداخت مالیات‌های مرتبط با درآمد و فعالیت‌های تجاری می‌شود.

در این مقاله، به بررسی مراحل و کارهای ضروری برای تشکیل پرونده مالیاتی پرداخته و نکات اساسی را برای کارآفرینان و کسب‌وکارها روشن می‌کنیم. همچنین، با ارائه راهنمایی جامع، تلاش می‌کنیم تا ابتدایی‌ترین مسیر را برای موفقیت در این سفر پیش روی شما قرار دهیم.
 

تشکیل پرونده مالیاتی و دریافت کداقتصادی

دریافت کد اقتصادی و تشکیل پرونده مالیاتی از مراحل اصلی برای هر شخص حقوقی یا حقیقی می‌باشد. این فرآیند پایه‌ای، برای پیگیری و تعیین وضعیت مالیاتی شما توسط سازمان مالیاتی است. 
بعد از ثبت شرکت و یا شروع به فعالیت در خصوص اشخاص حقیقی، باید در نظام مالیاتی تشکیل پرونده دهید و در انتها کداقتصادی دریافت کنید. البته در نظر داشته باشید که از سال ۱۳۹۹ به بعد کدملی برای اشخاص حقیقی در حکم کداقتصادی و برای اشخاص حقوقی شناسه ملی در حکم کداقتصادی می باشد.
 

ثبت در نظام ارزش افزوده

بعد از تشکیل پرونده مالیاتی نوبت به تعیین شمولیت ارزش افزوده می رسد. در انتهای ثبت نام کداقتصادی و تشکیل پرونده مالیاتی شما باید نوع شمولیت خود در نظام مالیاتی ارزش افزوده را مشخص کنید و اگر مشمول فراخوان های ارزش افزوده می باشید آن را تعیین و در کارپوشه خود ثبت کنید. 
در صورتیکه مشمول ارزش افزوده و فراخوان های آن نیستید می توانید گزینه عدم شمول را انتخاب کنید.
 

پلمب دفاتر قانونی

در مورد اشخاص حقوقی تا دو ماه بعد از صدور آگهی تاسیس در روزنامه رسمی، و در مورد اشخاص حقیقی دوماه از زمان شروع فعالیت یا تشکیل پرونده مالیاتی باید اقدام به پلمب دفاتر قانونی نمایند. کلیه اشخاص حقوقی می بایست دفاتر روزنامه و کل موضوع قانون تجارت را برای هر سال مالی پلمب کنند و در مورد اشخاص حقیقی، فقط اشخاص حقیقی گروه اول می بایست دفاتر روزنامه و کل پلمب نمایند و اشخاصی که در گروه های دوم و سوم قرار میگیرند الزامی به پلمب دفاتر ندارند.
 
 
نوع اشخاص دسته بندی مهلت پلمب دفاتر
اشخاص حقوقی (تازه تاسیس) کلیه اشخاص حقوقی تا دوماه بعد از آگهی ثبت
اشخاص حقیقی (تازه تاسیس) فقط گروه اول تا دوماه بعد از شروع فعالیت
اشخاص حقیقی و حقوقی (دارای بیش از یکسال فعالیت) کلیه اشخاص ملزم به پلمب قبل از شروع سال مالی

تهیه نرم افزار حسابداری

نرم افزارهای حسابداری برای سهولت و سرعت و دقت بیشتر در واحدهای اقتصادی تولید شده اند و با نرم افزارهای حسابداری براحتی می توانید گزارشات لازم را برای اشخاص درون سازمانی (هیات مدیره) و یا برون سازمانی (اداره مالیات و بیمه) استخراج و در اختیار آنها قرار دهید. پس اگر در ابتدای راه هستید می توانید نرم افزار حسابداری تهیه نمایید و از همان ابتدا تمامی اسناد خود را ثبت کنید تا در زمان انجام به تکالیف مالیاتی خود گزارشات لازم را استخراج نمایید.
 

تهیه کدکارگاهی و لیست بیمه

برای تهیه کدکارگاهی و لیست بیمه باید به سازمان تامین اجتماعی و یا شعب آن مراجعه کنید و با ارائه اسناد و مدارک هویتی و شغلی اقدامات لازم را انجام دهید. البته در نظر داشته باشید دریافت کدکارگاهی بیمه از الزامات قانونی مربوط به مالیات نمی باشد و صرفا از الزامات سازمان تامین اجتماعی می باشد. در صورتیکه کارمندان خود را بیمه نکنید از حیث مالیاتی آثاری ندارد و صرفا هزینه ای که بابت حقوق و دستمزد می کنید بعنوان هزینه غیرقابل قبول مالیاتی در نظر گرفته می شود و هزینه آن رد می شود یعنی اگر می خواهید هزینه حقوق و دستمزد شما پذیرفته شود باید مستند به لیست بیمه باشد.
در صورتی که کارمندان خود را بیمه نکنید از حیث قانون تامین اجتماعی مشمول جریمه می شوید.
 

انجام تکالیف مالیاتی

تا اینجای کار مراحلی که توضیح داده شد در مورد ثبت نام‌های اولیه و مراحل اداری ابتدایی بود. در ادامه مراحلی که گفته شده در خصوص تکالیف قانونی مودی می باشد که باید به آنها عمل شود و در غیراینصورت مشمول جریمه می شوید.
 

ارسال فهرست خلاصه معاملات در سامانه ۱۶۹

خلاصه معاملات هر مودی باید تا ۴۵ روز بعد از پایان هر فصل در سامانه ۱۶۹ ارسال شود. در سامانه ۱۶۹ باید تمامی معاملات خود از جمله خرید، فروش، واردات، صادرات و یا هرگونه معاملات خود را ابراز کنید.
در نظر داشته باشید باتوجه به راه اندازی سامانه مودیان، در صورتیکه معاملات خود را در سامانه مودیان ثبت میکنید نیازی به ثبت مجدد در ۱۶۹ نمی باشد.
 

تسلیم اظهارنامه سه ماهه ارزش افزوده

در صورتیکه مشمول ثبت نام در نظام مالیاتی ارزش افزوده باشید می بایست تا ۱۵ روز بعد از پایان فصل اظهارنامه مالیاتی ارزش افزوده خود را به سازمان تسلیم کنید و در صورت که حجم فروش شما بیشتر است و مبلغ مالیات ارزش افزوده را به سازمان پرداخت کنید. کافیست بعد از تسلیم اظهارنامه ارزش افزوده اقدام به دریافت فیش پرداخت کنید و بصورت آنلاین و یا مراجعه به دستگاه های خود پرداز مازاد ارزش افزوده خود را پرداخت کنید.
 

ارسال فهرست ماهانه مالیات حقوق

در صورتی که کارمند یا کارمندانی دارید که از شما حقوق می گیرند باید در سامانه مالیات حقوق آنها را تعریف میکنید و میزان مبلغی که به آنها پرداخت می کنید را اعلام کنید و در صورتیکه مبلغ حقوق دریافتی کارمند فراتر از معافیت مالیات حقوق قانون بودجه سنواتی باشد (رقم معافیت حقوق هر ساله متفاوت است) باید مالیات حقوق را کسر و به سازمان مالیاتی پرداخت کنید. کسر مالیات حقوق به عهده کارفرماست و بعنوان یک مالیات تکلیفی به شمار می رود که عدم کسر مالیات حقوق جرایمی دارد که بعهده کارفرماست.
 

حسابرسی مالی موضوع ماده ۲۷۲

در صورتیکه برای سال ۱۴۰۲ به بعد میزان فروش شما ۲۰ میلیارد تومان در یک دوره مالی باشد و یا میزان دارایی ثابت شما بیش از ۵۰ میلیارد تومان باشد مشمول حسابرسی مالی موضوع ماده ۲۷۲ قانون مالیات های مستقیم می شوید و باید با یک موسسه حسابرسی قرارداد امضا کنید تا فرایند مربوط به حسابرسی مالی و تهیه صورت های مالی را برای شما انجام دهد. گزارش حسابرسی که اماده شد باید به سازمان مالیاتی تحویل دهید.
 

تسلیم اظهارنامه عملکرد بصورت سالانه

آخرین تکلیفی که کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی باید به آن عمل کنند موضوع اظهارنامه عملکرد می باشد. در خصوص اشخاص حقیقی اظهارنامه موضوع ماده ۱۰۰ و در مورد اشخاص حقوقی اظهارنامه موضوع ماده ۱۱۰ مطرح می باشد.
در اظهارنامه عملکرد باید کلیه اطلاعات هویتی و درآمدی و فعالیت های مرتبط با واحد اقتصادی را ابراز کنید. اشخاص حقیقی باید تا پایان خردادماه هر سال نسبت به تسلیم اظهارنامه عملکرد سال گذشته اقدام، و در خصوص اشخاص حقوقی تا ۴ ماه پس از پایان سال مالی نسبت به تسلیم اظهارنامه عملکرد اقدام کنند.

 

 

به سوال زیر پاسخ دهید

اولین تکلیفی که بعد از ثبت شرکت باید انجام دهیم چیست؟

نظرات کاربران

تعداد نظرات : 0