طی سالهای اخیر فضای کسب و کارها به سمت مجازی شدن پیش می رود و در خیلی از کشورها از جمله ایران این فضا به خوبی قابل مشاهده است. در کسب و کارهای مجازی یا استارتاپی به دلیل فقدان آموزش مالیات ، همیشه یک سری ابهامات بوده و افراد و اشخاص در زمینه مالیات سوالات زیادی داشته اند چرا که تصور می کنند چون کسب و کار آنها بصورت مجازی است و عملا پروانه کسب و … ندارند نباید مالیاتی پرداخت کنند یا اگر بنا به پرداخت باشد در روند کار کلی سوال پاسخ داده نشده دارند که در این مقاله قصد داریم به این ابهامات و سوالات پاسخ دهیم تا شما اطلاعاتی از مالیات کسب و کارهای اینترنتی بدست آورید.
مزایای کسب و کارهای اینترنتی
کسب و کارهای اینترنتی که این روزها خیلی رواج یافته اند مزایایی دارند که برخی از آنها را با هم بررسی می کنیم:
- عدم نیاز به سرمایه زیاد نسبت به کسب و کارهای واقعی
- مشتریان بی نهایت از سراسر جهان
- دریافت پول به سادگی
- عدم نیاز به نیروی انسانی زیاد
- هزینه های بسیار کم نسبت به کسب و کارهای واقعی
- امکان رشد بی نهایت
- درآمد قابل ملاحظه
- صرفه جویی در وقت مشتریان
- و…
مشکلات کسب و کارهای اینترنتی
تمام کسب و کارها چه مجازی چه واقعی مشکلاتی دارند که شاید خیلی دیده نشوند اما در این قسمت برخی از آنها را بررسی می کنیم:
- مدیریت فنی
- مشکلاتی که ممکن است برای زیرساخت ها اتفاق بیافتد
- اختصاص وقت بسیار زیاد
- بازاریابی
- و…
از کجا بفهمیم اینماد ما رو به ادارات مالیات معرفی کرده؟
بخاطر اینکه بتوانیم در کسب و کارمان فروش و نهایتا سود ایجاد کنیم باید بتوانیم محصولی را بفروش برسانیم و وجهی را در مقابل آن دریافت کنیم. برای دریافت وجه باید از بانک درگاه اینترنتی درخواست دهیم که به محض اینکه وارد بانک می شوید از شما مجوز ای نماد را می خواهند و به همین خاطر در همین ابتدای کار مجبوریم که بریم مجوز ای نماد بگیریم.
سوالات متداول در خصوص اینماد
- سوالی که این روزها زیاد از من پرسیده می شود این است که آیا ای نماد ما را به سازمان امور مالیاتی به عنوان یک فعال اقتصادی معرفی می کند؟
در جواب به این سوال اینگونه پاسخ می دهم که اگر قصد دارید فرار مالیاتی داشته باشید و مبلغی از سود کسب و کار خود را به عنوان مالیات پرداخت نکنید تخلف کرده اید پس در هر شرایطی خودتان به سازمان امور مالیاتی بروید و درخواست تشکیل پرونده دهید. چون در صورتی که سازمان متوجه شود شما یک فعال اقتصادی هستید و درآمد دارید و آن را کتمان می کنید دیگر کار از کار گذشته و مشمول جرائم سنگینی می شوید.
- سوال دومی که همیشه در ادامه می پرسند این است : خب ما که درآمد نداریم و باید مبلغی را هر ساله به عنوان مالیات پرداخت کنیم حالا چیکار کنم؟
در جواب به این سوال باید عرض کنم که در صورتی که شما درآمد داشته باشید طبق جدولی که در بالاتر به شما معرفی کردم از شما مالیات گرفته می شود و اگر درآمدتان به حداقلی نرسیده باشد یا زیان کرده باشید قطعا از پرداخت مالیات معاف هستید.
اگر مشمول مالیات شدیم چیکار کنیم؟
به نظر من بهترین راه این هست که خودمون بریم پرونده مالیاتی تشکیل بدیم و تکالیف رو به صورت کامل انجام بدیم چون اگر بخواهیم بصورت پنهان کار کنیم یک روزی حتما به مشکل بر می خوریم در صورتی که اگر درست و قانونی کار کنیم و تکالیفمون رو هم درست انجام بدیم میزان خیلی کمی باید مالیات دهید یا شاید معاف شوید پس هیچ ترس و نگرانی در کار نیست.
اگر جریمه شدیم چیکار کنیم؟
اگر درست و بر طبق قوانین مالیاتی کار کنیم اصلا جریمه نمی شویم و تنها در صورتی جریمه می شویم که یا تکالیف خود را بصورت قانونی و صحیح انجام نداده باشیم یا اینکه تخلفی انجام داده باشیم. اما اگر جریمه شدید باید جریمه خودتان را پرداخت کنید البته راه های بخشودگی دارد که می توانید استفاده کنید مثلا اگر جریمه به خاطر عدم ارائه اظهارنامه باشد جریمه آن ۳۰% است که غیرقابل بخشودگی است پس در این مورد هیچ کاری از دست ما بر نمی آید و باید مبلغ جریمه پرداخت شود. ولی در نهایت باید علت جریمه بررسی شود تا بتوانیم راه حلی برای آن ارائه دهیم.
میزان مالیات اشخاص
طبق ماده ۱ قانون مالیات های مستقیم تمامی افراد و اشخاص باید مبلغی را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کنند اما میزان آن برای کسب و کارهای اینترنتی و استارتاپی چقدر است؟ طبق اطلاعیه ای که سازمان امور مالیاتی منتشر کرده است میزان کسب و کارهای اینترنتی با کسب و کارهای واقعی هیچ تفاوتی ندارد و افراد باید نسبت به درآمد خوب مبلغی را به عنوان مالیات پرداخت کنند. طبق قانون اشخاص به دو دسته حقیقی و حقوقی دسته بندی می شوند که در ادامه مفصلا توضیح داده می شوند:
الف ) اشخاص حقیقی
اشخاص حقیقی یا مشاغل تکالیفی دارند که باید انجام دهند و در صورت تخلف، کتمان و یا عدم انجام تکالیف جریمه خواهند شد و از کلیه مشوقات و معافیت های سازمان محروم می شوند.
- تکالیف: اشخاص حقیقی تکالیفی دارند که بسته به نوع کار و درآمد تکالیف متغییر است و جزئیات آن را می توانید در آیین نامه ماده ۹۵ قانون مالیاتی های مستقیم بخوانید.
- درآمد: درامد اشخاص طبق جدولی که سازمان امور مالیاتی مشخص کرده است دریافت می شود.
این جدول به شرح زیر است:
میزان درآمد سالیانه از | تا | نرخ مالیات |
۰ | ۵۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ | ۱۵% |
۵۰۰٫۰۰۰٫۰۰۱ | ۱٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ | ۲۰% |
۱٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۱ | و مازاد آن | ۲۵% |
پس هیچ تفاوتی ندارد که فرد کسب و کار مجازی داشته باشد یا واقعی در هر صورت اگر جز اشخاص حقیقی باشد باید طبق جدول بالا مالیات خود را پرداخت کند.
ب ) اشخاص حقوقی
خوب تا اینجای کار اشخاص حقیقی را بررسی کردیم . اما اشخاص حقوقی تکالیفی جدا از اشخاص حقیقی دارند. در بالاتر جدولی ارائه دادیم که گفتیم باید اشخاص حقیقی طبق این جدول میزان مالیات خود را اعلام کنند اما برای شرکت ها کاملا متفاوت است چون اصلا جدولی در کار نیست.
درآمد: شرکت ها طبق ماده ۱۰۵ قانون مالیات های مستقیم باید ۲۵% از درآمد خالص خود را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کنند.
نکته: خیلی ها می پرسند چه خبره این نرخ خیلی زیاد هست و وقتی ازشون می خوام محاسبه کنند متوجه می شم که بلد نیستن به همین خاطر براتون یک مثال میزنم. در قانون گفته سود خالص یعنی اگر فردی درآمدش ۲۰ میلیون تومان بوده باید هزینه ها و استهلاک ها و… را کسر کنند تا میزان سود خالصش مشخص شود و بعد مبلغ رو ضربدر ۲۵% و اینگونه میزان مالیاتش معلوم می شود. البته باز هم نگران نباشید چون می توانید مالیات خودتون را تا سه سال تقسیط کنید یا از یکسری معافیت ها و امتیازات قانونی خودتان استفاده کنید.
تکالیف: تکالیف شرکت ها با اشخاص کمی متفاوت است چون هیچ شرط و جدولی ندارد و شرکت ها باید دفتر روزنامه و کل دریافت کنند و تحریر کنند.
از دیگر تکالیف آنها ارائه اظهارنامه (معاملات فصلی، ارزش افزوده و عملکرد) است که باید طبق موارد گفته شده انجام دهند.
میزان معافیت اشخاص
خوب تا اینجای کار از تکالیف و نرخ های مالیاتی صحبت کردیم اما هیچ حرفی از معافیت ها نشد. در ماده ۱۰۱ قانون مالیات های مستقیم برای اشخاص حقیقی تا سقف ۲۱٫۶۰۰٫۰۰۰ تومان از درآمد سالانه خود را می توانند به عنوان معافیت سالانه خود استفاده کنند.
مثال: فرض کنید شخصی که در سال مجموعا ۳۰ میلیون تومان سود خالص داشته که میزان معافیت را کسر می کنیم یعنی مبلغ ۲۱٫۶۰۰٫۰۰۰ تومان (معافیت سالانه)
۸٫۴۰۰٫۰۰۰ = ۲۱٫۶۰۰٫۰۰۰ – ۳۰٫۰۰۰٫۰۰۰
یعنی سود خالص این فرد می شود ۸ میلیون و ۴۰۰ هزارتومان که در نهایت این مبلغ در جدول نرخ ماده ۱۳۱ می رود و میزان نهایی مالیات مشخص می شود.
میزان مالیات کسب و کارهای آموزشی
تا اینجای کار به میزان مالیات کسب و کارهای واقعی و مجازی پرداختیم اما در همین کسب و کارهای مجازی یا حتی واقعی یکسری از آنها کار فرهنگی و هنری انجام می دهند. اگر شما می توانید از وزارت فرهنگ ارشاد مجوزی دریافت نمایید مبنی بر اینکه کار فرهنگی انجام می دهید می توانید از این معافیت استفاده کنید. در بند ل ماده ۱۳۹ قانون مالیات های مستقیم آمده است که کسب و کارهای فرهنگی از پرداخت مالیات معاف هستند اما برای این معافیت دو شرط وجود دارد:
- در صورتیکه تکالیف خود را به خوبی انجام داده باشند و فرار مالیاتی نکرده باشند.
- مجوزات لازمه از اداره ارشاد و غیره را اخذ کرده باشند.
فرار مالیاتی کیست؟
یعنی اگر شما تشکیل پرونده مالیاتی انجام داده باشید و تکالیفی که برای شما در نظر گرفته اند را بخوبی انجام داده باشید، از مالیات معاف هستید.
حتما بخوانید : نکات مهم قانون مالیات های مستقیم
آیا نیاز است حسابدار داشته باشیم؟
آیا کسب و کارهایی که تکالیف جزئی دارند یا کسب و کارهای آموزشی که معاف از مالیات هستند باید حتما یک حسابدار داشته باشند ؟ به نظر من اگر تازه کار هستید و حجم کاریی تان زیاد نیست خودتان امور حسابداری را انجام دهید و فقط کافیست در برخی از کارگاههای آموزشی که برگزار می شود شرکت کنید تا اصول کار را فرا بگیرید و نهایتا در آخر سال مالی یک جلسه مشاوره یک ساعتی بروید تا از روند کار خود مطمئن شوید. خوبی اینکه خودتان اول کار دست به کار شوید این است که هم در هزینه ها برای استخدام حسابدار صرفه جویی کرده اید هم اینکه با اصول کار آشنا شده اید و هر وقت خواستید یک حسابدار استخدام کنید می توانید به کار او نظارت کنید. اما در صورتیکه حجم کاریتان بالاست یا به حجمی رسیده که خودتان توان انجام آن را ندارید یا اگر بخواهید انجام دهید از امور اصلی خود عقب می مانید در این حالت ارجح است که حتما یک حسابدار استخدام کنید. شما می توانید برای آشنایی اولیه با حسابداری و موارد مرتبط با آن آموزش حسابداری مقدماتی را مطالعه کنید.
نظرات کاربران
تعداد نظرات : 0