دادرسی مالیاتی

در دنیای پیچیده قوانین مالیاتی، گاه ممکن است با چالش‌ها و اختلافاتی روبرو شویم. دادرسی مالیاتی به عنوان مسیری قانونی، فرصتی برای احقاق حقوق شما در این زمینه فراهم می‌کند. در این مطلب، به شرح مراحل دادرسی مالیاتی، از جمله اعتراض به برگ تشخیص، بررسی اعتراض توسط اداره امور مالیاتی موضوع ماده 238 ق.م.م، ثبت اعتراض و ارجاع به هیات حل اختلاف مالیاتی ، رسیدگی در هیئت حل اختلاف مالیاتی و اعتراض به رأی صادره می‌پردازیم. همچنین، به نکات مهمی در خصوص دادرسی مالیاتی اشاره خواهیم کرد تا با آگاهی و اتکا به آن‌ها، بتوانید در مسیر احقاق حقوق خود گام بردارید. همراه ما باشید تا با زبانی ساده و گویا، شما را با پیچ و خم‌های آن آشنا کنیم.

خدمات

مشاوره مالیاتی تلفنی

مشاوره مالیاتی آنلاین

انواع مشاوره

ممکن است در فرآیند رسیدگی به پرونده‌های مالیاتی، با حوزه مالیاتی دچار اختلاف در مبلغ مالیات شوید. در چنین شرایطی، دادرسی مالیاتی مسیر قانونی برای احقاق حقوق شماست. از طریق دادرسی مالیاتی، می‌توانید نسبت به تشخیص مالیاتی صادره اعتراض کرده و خواستار رسیدگی مجدد به پرونده و یا تجدید نظر شوید.

 

دادرسی مالیاتی چیست ؟

دادرسی مالیاتی فرآیندی قانونی برای حل اختلافات بین مودیان مالیاتی و سازمان امور مالیاتی تحت نظارت اداره دادرسی مالیاتی می باشد. این فرآیند به مودیان این امکان را می دهد که در صورت اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی، نسبت به آن اعتراض کرده و از حقوق خود دفاع کنند. با شناخت مراحل آن و رعایت نکات مهم، می توانید با آمادگی بیشتری در این مسیر قدم برداشته و به نتیجه مطلوب دست یابید. دادرسی مالیاتی به مجموعه فرآیندها و رویه‌های قانونی اطلاق می‌شود که در آن به صورت رسمی برای حل اختلافات مربوط به مسائل مالیاتی بین اشخاص (اعم از حقیقی یا حقوقی) و حوزه مالیاتی، اعمال می‌شود.

پس دادرسی مالیاتی شامل فرایندی است که به مودی مالیاتی این امکان را می دهد تا به مالیات تشخیص داده شده از سوی حوزه مالیاتی اعتراض کند. مراجع حل اختلاف مالیاتی که تحت عنوان هیات های حل اختلاف شناخته می شوند این مسئولیت را به عهده دارند که در حاکمیت اداره دادرسی مالیاتی فعالیت می کنند و به اختلافات میان مودی و حوزه مالیاتی رسیدگی می کنند. در دادرسی مالیاتی، اختلافات مالیاتی ممکن است به دلیل برداشت سلیقه ای از قوانین و مقررات مالیاتی و یا رویه های گاها نادرست بوجود آید. این فرآیند این امکان را برای مودیان فراهم می‌کند تا از حقوق خود در خصوص اختلافات مالیاتی دفاع کنند و از طریق رویه‌های قانونی، این اختلافات را حل کنند. 

برای شروع فرایند دادرسی مالیاتی زمانی که مودی اعتراض خود را در برخی از هیات های حل اختلاف مالیاتی ثبت می کند، گاها می تواند با عدم موافقت و عدم طرح پرونده در هیات حل اختلاف مالیاتی مواجه شود. برای مثال برای ورود به هیات ماده 216 قانون مالیات های مستقیم زمانی که مودی درخواست طرح پرونده در این هیات را دارد، پرونده وی توسط این هیات بررسی می شود و در صورتیکه صلاحیت طرح پرونده در هیات ماده 216 باشد برای مودی تعیین وقت می شود تا در زمان مقرر از خود براساس مستنداتی که از قبل اماده کرده است دفاع کند. گاهی ممکن است هیات حل اختلاف طرح پرونده در هیات را رد کند که در این صورت مودی می تواند از هیات های حل اختلاف مالیاتی دیگر استفاده کند. در فرایند و جلسه دادرسی مالیاتی، قضات و حقوق دانان خبره که در مسائل مالیاتی تخصص دارند به بررسی اختلافات میان مودی و اداره مالیاتی می پردازند و نظر خود را در رای هیات حل اختلاف در زمان صدور رای بیان می کنند. 

 

در چه صورت به دادرسی مالیاتی نیاز داریم؟

  • در صورت اعتراض به برگ تشخیص مالیات: اگر به تشخیص مالیات ابلاغ شده توسط اداره امور مالیاتی اعتراض دارید، می توانید از طریق دادرسی مالیاتی نسبت به آن اعتراض کنید.
  • در صورت عدم تمکین به جریمه های مالیاتی: اگر از جریمه های مالیاتی ابلاغ شده توسط اداره امور مالیاتی ناراضی هستید، می توانید از طریق دادرسی مالیاتی نسبت به آن اعتراض کنید.
  • در صورت بروز اختلاف در تفسیر قوانین مالیاتی: در صورت بروز اختلاف در تفسیر قوانین مالیاتی، می توانید از طریق دادرسی مالیاتی برای حل اختلاف اقدام کنید.

 

مراحل دادرسی مالیاتی: راهنمای گام به گام برای احقاق حق

مالیات از ارکان اصلی درآمد دولت هاست و پرداخت به موقع آن وظیفه شهروندی هر فرد به حساب می آید. با این حال، گاهی اوقات بین مودیان مالیاتی و اداره امور مالیاتی اختلافاتی در خصوص میزان مالیات یا نحوه محاسبه آن پیش می آید. در چنین مواقعی، فرایند دادرسی مالیاتی و هیات های حل اختلاف مالیاتی به عنوان ابزاری قانونی برای احقاق حق مودیان در نظر گرفته شده است. دنیای پیچیده مالیات گاهی اوقات می تواند چالش هایی را برای کسب و کارها و اشخاص حقیقی به وجود آورد. در مواجهه با اختلاف نظرهای مالیاتی با سازمان امور مالیاتی، آشنایی با مراحل دادرسی مالیاتی ضروری است. این فرآیند قانونی به شما این امکان را می دهد که نسبت به تشخیص مالیات اعتراض کرده و از حقوق خود دفاع کنید.

 

مرحله اول: اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی

پس از دریافت برگ تشخیص مالیاتی، اولین قدم برای آغاز فرآیند دادرسی، اعتراض به آن در مهلت قانونی مقرر است. این مهلت ظرف 30 روز از تاریخ ابلاغ برگ تشخیص می‌باشد. اعتراض شما باید به صورت کتبی تنظیم و به اداره امور مالیاتی مربوطه تسلیم شود البته باتوجه به الکترونیکی شدن فرایند ثبت اعتراض، اعتراض به برگ تشخیص باید از طریق سامانه مالیاتی ثبت شود. در متن اعتراض، باید به طور واضح و مشخص، موارد اعتراض خود را به همراه دلایل و مستندات مربوطه ذکر کنید. همچنین، می‌توانید درخواست تجدید رسیدگی در خصوص برخی یا تمام مفاد برگ تشخیص دهید.  لذا اولین قدم در دادرسی مالیاتی، اعتراض به برگ تشخیص مالیات است که توسط اداره امور مالیاتی صادر می شود. شما باید ظرف مهلت قانونی (30 روز) نسبت به این برگ تشخیص اعتراض کتبی خود را به همان اداره امور مالیاتی که برگ تشخیص را صادر کرده است، تقدیم کنید. در لایحه باید به طور واضح و مستدل، دلایل مخالفت خود با برگ تشخیص را ذکر کنید و مستندات لازم را پیوست کنید.

 

مرحله دوم: بررسی اعتراض در اداره امور مالیاتی

پس از ثبت اعتراض مودی به برگ تشخیص و درخواست ارجاع پرونده به هیات موضوع ماده 238 ق.م.م (یا بررسی اعتراض توسط رئیس اداره) پرونده به هیات موضوع ماده 238 احاله می شود. از زمانیکه اعتراض در مهلت قانونی 30 روزه توسط مودی یا نماینده یا وکیل قانونی وی ثبت می شود، ظرف 45 روز باید جلسه موضوع ماده 238 یا اعتراض به اداره امور مالیاتی تشکیل شود. در جلسه اعتراض به اداره امور مالیاتی مستندات مودی مجددا رسیدگی و اعتراض مودی بررسی می شود. در صورتی که توافقی در جلسه با رئیس اداره امور مالیاتی حاصل شود پرونده مختومه می شود و در صورتیکه توافقی حاصل نشود پرونده به هیات های حل اختلاف مالیاتی احاله پیدا میکند.

 

مرحله سوم: ارجاع به هیئت حل اختلاف مالیاتی

در صورتی که در جلسه با رئیس اداره امور مالیاتی، اعتراض شما را وارد نداند یا به توافقی با شما نرسد، پرونده برای رسیدگی به هیئت حل اختلاف مالیاتی ارجاع داده می‌شود. هیات های حل اختلاف مالیاتی متشکل از سه نفر می باشند که شامل یک نفر نماینده سازمان امور مالیاتی، یک نفر قاضی هیات و یکنفر نماینده مودی می باشد. در نظر داشته باشید که مودی می تواند نماینده خود را تعیین کند تا جلسه دادرسی مالیاتی عادلانه تر برگذار شود.

 

مرحله چهارم: رسیدگی در هیئت حل اختلاف مالیاتی

در جلسه رسیدگی هیئت حل اختلاف مالیاتی، موی مالیاتی و یا نماینده یا وکیل قانونی مودی فرصت خواهید داشت تا توضیحات و مدارک خود را ارائه دهید. سپس، هیات حل اختلاف مالیاتی با بررسی دقیق پرونده و مدارک ارائه شده و لایحه تسلیمی از سوی مودی، رأی نهایی خود را صادر می‌کند و رای صادر شده قطعی و لازم الاجراست. بعد از صدور رای توسط هیات، مودی یا اداره امور مالیاتی در صورتیکه با رای صادر شده موافق نباشد و برخلاف اظهاراتش باشد می تواند در مهلت قانونی اعتراض به پرونده ظرف مهلت 20 روز اعتراض خود را به رای صادر شده توسط هیات ثبت نماید.

 

مرحله پنجم : رسیدگی به اعتراض در شورای عالی مالیاتی 

در صورتی که به رای هیئت حل اختلاف مالیاتی نیز معترض باشید، آخرین مرحله دادرسی مالیاتی، اعتراض به شورای عالی مالیاتی است. شورای عالی مالیاتی عالی ترین مرجع رسیدگی به اختلافات مالیاتی در کشور است و آراء صادره از آن برای طرفین پرونده لازم الاجرا می باشد. مهلت اعتراض به رای هیئت حل اختلاف مالیاتی برای مراجعه به شورای عالی مالیاتی، 30 روز کاری است.

 

مرحله ششم : بررسی در هیات سه‌نفری وزارت اقتصاد 

اگر مودی مالیات نسبت به هیچ یک از صادره در مراجع پیشین قانع نشود می تواند به هیات سه نفره وزارت اقتصاد که توسط  وزیر امور اقتصادی انتخاب می شوند اعتراض کند.

 

مرحله هفتم: اعتراض به رأی در دیوان عدالت اداری

در صورت عدم رضایت از رأی صادره توسط هیئت حل اختلاف مالیاتی، می‌توانید طی مهلت قانونی 20 روز از تاریخ ابلاغ رأی، به دیوان عدالت اداری اعتراض نمایید.

 

 

مراجع رسیدگی در مراحل دادرسی مالیاتی 

در نظام مالیاتی ایران، همانند سایر حوزه‌های حقوقی، برای حل و فصل اختلافات احتمالی میان مودیان مالیاتی و سازمان امور مالیاتی، مراجع رسیدگی خاصی پیش‌بینی شده است. آشنایی با این مراجع و مراحل دادرسی مالیاتی، برای هر فردی که با مقوله مالیات سر و کار دارد، ضروری به نظر می‌رسد. مرجع صالح برای رسیدگی به دعاوی مالیاتی در مراحل مختلف متفاوت است. به طور کلی، در مرحله اول، واحد رسیدگی به اعتراضات در اداره امور مالیاتی به اعتراضات مودیان رسیدگی می کند. در مرحله بعد، هیئت حل اختلاف مالیاتی که در اداره کل امور مالیاتی استان مستقر است، به اعتراضات رسیدگی می کند. در نهایت، شورای عالی مالیاتی به عنوان بالاترین مرجع رسیدگی به دعاوی مالیاتی، به اعتراضات مودیان رسیدگی می کند.

دادرسی مالیاتی در انواع هیات های حل اختلاف مالیاتی

انواع هیات های مالیاتی به شرح زیر میباشند :

مقررات و قانون های مرتبط با دادرسی مالیاتی

به عنوان نمونه در خصوص تحلیل قوانین و مقررات مربوط به دادرسی مالیاتی باید گفت ماده 216 قانون مالیات های مستقیم مقرر می دارد که شکایات ناشی از اقدامات اجرایی وصول مطالبات مالیاتی از اشخاص حقیقی یا حقوقی، توسط هیأت حل اختلاف مالیاتی رسیدگی می شود. این شکایات به سرعت و خارج از نوبت بررسی می شوند. در مورد مالیات های مستقیم، اگر شکایت مؤدی این باشد که مالیات قبل از قطعیت، به اجرا گذاشته شده است، هیأت حل اختلاف مالیاتی پس از بررسی شکایت، در صورت وارد دانستن آن، ضمن صدور رأی به بطلان اجرائیه، نسبت به درآمد مشمول مالیات مؤدی رسیدگی و رأی صادر می کند. این رأی قطعی است. در مورد مالیات های غیرمستقیم، اگر شکایت مؤدی این باشد که مطالبه مالیات قانونی نیست، مرجع رسیدگی به این شکایت نیز هیأت حل اختلاف مالیاتی است و رأی هیأت مزبور در این باره قطعی و لازم الاجرا است.

 

چه نکاتی را در دادرسی مالیاتی مد نظر قرار دهیم

در دادرسی مالیاتی ، برای دفاع از خود و حقوقتان در برابر موضوعات مالیاتی، نکات زیر می‌توانند مورد توجه قرار گیرند:

  1. نگهداری اسناد: نگهداری اسنادی که به موضوعات مالیاتی مرتبط هستند، به عنوان مثال فاکتورها، برگه‌های حساب بانکی، برگه‌های حقوقی و مستندات مرتبط با معاملات، بسیار مهم است. این اسناد به عنوان شواهدی از وضعیت مالی و معاملات شما در دادرسی مالیاتی استفاده می‌شوند.
  2.  آماده‌سازی مستندات: در صورت دادخواستی مالیاتی، مستنداتی مانند برگه‌های حساب بانکی، فاکتور‌ها و مستندات مالی دیگری که به معاملات شما مرتبط هستند، باید آماده شوند.
  3. مشاوره حرفه‌ای : در صورتی که با موضوعات مالیاتی آشنایی کافی ندارید، بهتر است با یک کارشناس مالیاتی خبره مشورت کنید. این افراد می‌توانند شما را در امور مالیاتی هدایت کرده و در دادرسی مالیاتی به شما کمک کنند.
  4. ارائه شواهد : در صورتی که شما ادعا می‌کنید که مالیاتی را پرداخت کرده‌اید، باید شواهد پرداخت خود را ارائه کنید. همچنین، در صورتی که ادعا می‌کنید که درآمدی را اعلام نکرده‌اید، باید شواهدی را ارائه دهید که نشان دهد که درآمدی وجود نداشته است.
  5. ارائه توضیحات : در دادرسی مالیاتی در صورتی که موضوعی وجود دارد که نیاز به توضیح دارد، باید توضیحات لازم را ارائه کنید. به عنوان مثال، اگر درآمد شما در سال گذشته به دلیل بیماری و یا اتفاق دیگری کاهش یافته است، باید توضیح دهید که چرا این اتفاق رخ داده است.

 

نکات مهم در مورد مراحل دادرسی مالیاتی

با در نظر گرفتن این نکات مهم در خصوص دادرسی مالیاتی شما می توانید در مراحل دادرسی مالیاتی موفق باشید و باید توجه کنید که ارائه مستندات و مدارک قوی، نقش بسیار مهمی در موفقیت شما در فرآیند دادرسی مالیاتی خواهد داشت و رعایت دقیق مهلت‌های قانونی در هر مرحله از ان، از اهمیت بالایی برخوردار است. در نهایت باید گفت با توجه به پیچیدگی قوانین و رویه‌های دادرسی مالیاتی، استفاده از خدمات تخصصی وکلای مجرب در این حوزه، می‌تواند شانس موفقیت شما در احقاق حقوق خود را به طور قابل توجهی افزایش دهد.

 

با راوی حساب در دادرسی مالیاتی ، از حقوق خود در اختلافات مالیاتی دفاع کنید.

استفاده از خدمات راوی حساب در حوزه دادرسی مالیاتی ، می‌تواند به شما در تمامی مراحل این فرآیند پیچیده یاری رساند. وکیل متخصص و مجرب راوی حساب با تسلط بر قوانین و رویه‌های آن، می‌تواند:

با بهره‌مندی از مشاوره و وکالت متخصص مجرب راوی حساب در حوزه دادرسی مالیاتی، می‌توانید با اطمینان خاطر بیشتری نسبت به احقاق حقوق خود در مسیر پرونده‌های مالیاتی گام بردارید.

نظرات کاربران

تعداد نظرات : 1

وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ - حسنیه

من در یکی از مراحل دادرسی مالیاتی با مشکل روبرو شدم چطور میتونین کمکم کنین
وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

پشتیبان سایت

بله حتما. با شماره 09304537723 تماس بگیرین لطفا