قانونگذاری در حوزه مالیات همواره یکی از مهمترین ابزارهای دولت برای ایجاد شفافیت مالی و کاهش فرار مالیاتی بوده است. قانون تسهیل تکالیف مودیان که در راستای اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان تدوین شده گام مهمی در جهت سادهسازی و تسریع فرایندهای مالیاتی برای مودیان حقیقی و حقوقی محسوب میشود. این قانون با اصلاح برخی رویهها، مودیان را موظف میکند تا اطلاعات مالی خود را بهصورت الکترونیکی در سامانه مودیان ثبت کنند.
در ادامه، متن کامل این قانون به همراه تمامی مادهها و تبصرههای آن را ارائه میدهیم و برخی نکات کلیدی آن را نیز بهصورت خلاصه شرح خواهیم داد. همچنین برای درک بهتر این قانون، ویدئو آموزشی جامعی آماده شده است که میتوانید با مشاهده آن بهصورت کامل و به زبان ساده با سامانه مودیان و جزئیات این قانون آشنا شوید.
قانون تسهیل سامانه مودیان چیست؟
قانون تسهیل تکالیف مودیان با هدف سادهسازی و بهینهسازی فرایندهای مالیاتی تدوین شده و نقش مهمی در اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان ایفا میکند. این قانون که نخستین بار در آبان ۱۴۰۲ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید، در ابتدا برای شرکتهای بورسی و برخی مودیان خاص اجرا شد. اما در ادامه، دامنه اجرای آن گسترش یافت و اکنون تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که مشمول مالیات هستند، موظف به رعایت این قانون و ثبت اطلاعات خود در سامانه مودیان هستند.
یکی از مهمترین بخشهای این قانون، ماده ۷ قانون تسهیل تکالیف مودیان است که بر شفافیت بیشتر و تسریع در فرایندهای ثبت و ارسال اطلاعات مالیاتی تأکید دارد. این قانون با هدف کاهش خطاهای مالیاتی، جلوگیری از فرار مالیاتی و دیجیتالیسازی فرایندهای حسابداری به کسبوکارها کمک میکند تا تکالیف مالیاتی خود را سادهتر و دقیقتر انجام دهند. در ادامه، متن کامل این قانون به همراه تمام مادهها و تبصرههای آن ارائه خواهد شد تا بتوانید با تمامی جزئیات و الزامات این قانون آشنا شوید.
متن قانون تسهیل تکالیف مودیان جهت اجرای «قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان»
قانون تسهیل تکالیف مودیان با هدف افزایش شفافیت مالی و تسهیل فرایندهای مالیاتی تدوین شده است. این قانون، مودیان را موظف میکند تا اطلاعات مالی خود را بهصورت الکترونیکی در سامانه مودیان ثبت کنند. در ادامه، متن قانون تسهیل سامانه مودیان را بهصورت کامل همراه با تمامی مادهها و تبصرههای آن ارائه میدهیم تا با جزئیات این قانون و الزامات آن آشنا شوید.
ماده ۱ قانون تسهیل تکالیف مودیان
الزام مودیان به صدور صورتحساب الکترونیکی موضوع قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان مصوب ۱۳۹۸/۷/۲۱ با اصلاحات و الحاقات بعدی به ترتیب زیر انجام می شود:
۱ - کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس، شرکتهای دولتی و سایر دستگاههای اجرائی مشمول ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶/۷/۸ و نیز سایر اشخاص حقوقی از تاریخ ۷/۱/ ۱۴۰۲
۲ - کلیه اشخاص باقیمانده از تاریخ ۱۰/۱/ ۱۴۰۲
تاریخهای مذکور در این ماده قطعی و غیر قابل تغییر است و در صورت هرگونه تخطی از رعایت آنها مطابق قوانین مربوط با متخلفان برخورد میشود.
به منظور رعایت مواعد زمانی موضوع بندهای (۱) و (۲) این ماده، سازمان برنامه و بودجه کشور مکلف است به ازای هر ماه تاخیر نسبت به مواعد مزبور به میزان پنج درصد (۵%) و تا سقف پنجاه درصد (۵۰%) از منابع اختصاصی سازمان امور مالیاتی کشور موضوع ماده (۲۱۷) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۱۳۶۶/۱۲/۳ را کاهش دهد. پس از اینکه سازمان امور مالیاتی کشور به تایید وزیر امور اقتصادی و دارایی امکان صدور و ارسال صورتحسابهای الکترونیکی توسط کلیه مؤدیان را فراهم نمود، درصدهای کاهش یافته به حالت قبل باز می گردد.
تبصره ۱ ماده ۱ قانون تسهیل تکالیف مودیان
اشخاص حقوقی موضوع ماده (۱۶) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۴۰۰/۳/۲ مشمول بند (۲) این ماده می باشند.
ماده ۲ قانون تسهیل تکالیف مودیان
سازمان امور مالیاتی کشور میتواند تا پایان سال ۱۴۰۳ تا صددرصد (۱۰۰%) جریمه های موضوع ماده (۲۲) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان را مورد بخشودگی قرار دهد.
ماده 3 قانون تسهیل تکالیف مودیان
تا پایان سال ۱۴۰۳ صورت حساب هایی که در سامانه مودیان صادر نشده است قابل قبول می باشد. در این مدت سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است با استفاده از اطلاعات موجود در سامانه مودیان در پایان هر دوره نسبت به تهیه اظهارنامه برای کلیه مؤدیان اقدام کند. پس از پایان هر دوره مودی یک ماه فرصت دارد تا با ثبت خرید و فروش هایی که صورتحساب های آنها در سامانه مودیان صادر نشده است، اظهارنامه ارسال شده توسط سازمان را تکمیل و از طریق سامانه مودیان به سازمان مسترد نماید. صورت حسابهای الکترونیکی با رعایت ماده (۹) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مورد تایید بوده و قابل رسیدگی نمی باشد.
ماده ۴ قانون تسهیل تکالیف مودیان
سازمان امور مالیاتی کشور موظف است مودیان مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال ۱۳۸۷ را که تا زمان تصویب این قانون فراخوان نشدهاند مطابق جدول زمانبندی که توسط رئیس سازمان مذکور پیشنهاد شده و به تایید وزیر امور اقتصادی و دارایی میرسد، تا پایان سال ۱۴۰۳ به تدریج فراخوان نماید. مؤدیان موضوع این ماده تا زمانی که توسط سازمان امور مالیاتی کشور فراخوان نشده باشند، مجاز به اخذ مالیات بر ارزش افزوده از خریداران نیستند. دریافت کننده مشمول جریمه تبصره (۲) بند «الف» ماده (۹) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال ۱۴۰۰ بوده و وجه دریافتی باید به پرداخت کننده مسترد شود. همچنین مالیات بر ارزش افزوده پرداختی توسط این دسته از مؤدیان مادامی که توسط سازمان امور مالیاتی کشور فراخوان نشدهاند به عنوان اعتبار مالیاتی برای آنان منظور نمیگردد.
ماده ۵ قانون تسهیل تکالیف مودیان
در ابتدای ماده (۲) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان جمله «کلیه اشخاص مشمول مکلفاند به ترتیبی که سازمان مقرر میکند نسبت به ثبتنام در سامانه مودیان اقدام کنند. به جمله «سازمان مکلف است ظرف یک هفته از تاریخ لازم الاجرا شدن این ماده نسبت به ثبتنام و عضویت کلیه مودیان در سامانه مودیان و تخصیص کارپوشه اختصاصی به آنها اقدام نماید. همچنین سازمان موظف است حداکثر ظرف یک هفته پس از ثبتنام مودیان در نظام مالیاتی، نسبت به ثبتنام و عضویت و نیز تخصیص کارپوشه اختصاصی به آنها در سامانه مؤدیان اقدام نماید. در صورت عدم اجرای حکم فوق توسط سازمان، مؤدیانی که در نظام مالیاتی ثبتنام کردهاند مشمول جرائم مربوط به عدم عضویت یا عدم ثبتنام در سامانه مودیان نمیشوند.» اصلاح میگردد.
ماده ۶ قانون تسهیل تکالیف مودیان
دو تبصره به عنوان تبصرههای (۱) و (۳) به ماده (۵) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان به شرح زیر الحاق می شود و عنوان تبصره این ماده به تبصره (۲) تغییر می یابد:
تبصره ۱ ماده ۶ قانون تسهیل تکالیف مودیان
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است ظرف دو ماه، مطابق ساختار اعلامی توسط سازمان به رسید پرداخت صادر شده توسط دستگاههای کارتخوان و گزارش الکترونیکی دریافتی از درگاههای الکترونیکی پرداخت، شماره منحصر به فرد مالیاتی تخصیص دهد و آن را در رسید یا گزارش پرداخت مذکور درج نماید. همچنین بانک مرکزی موظف است اطلاعات رسید یا گزارش پرداخت هر روز را حداکثر تا پایان روز بعد به سامانه مودیان منتقل کند.
تبصره ۳ ماده ۶ قانون تسهیل تکالیف مودیان
کلیه دستگاههای اجرائی موضوع ماده (۲۹) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۹۵/۱۲/۱۴ و ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری و سازمانهای وابسته به آنها که حسب مقررات قانونی متولی رصد و دریافت اطلاعات مربوط به جریان کالا و خدمات از مبادی تولید و واردات تا سطح خرده فروشی از طریق سامانههای دولتی از قبیل سامانه جامع تجارت ایران و سامانه ثبت الکترونیکی معاملات نفتی (ثامن) موضوع قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب ۱۳۹۲/۱۰/۳ با اصلاحات و الحاقات بعدی میباشند، موظفاند با رعایت الزامات صدور صورتحساب الکترونیکی موضوع این قانون اطلاعات مذکور را به ترتیبی که سازمان مقرر میکند به سامانه مودیان منتقل کنند. در این صورت مؤدیان تکلیفی در خصوص ثبت مجدد اطلاعات یا صدور مجدد صورتحساب الکترونیکی معاملات مذکور ندارند.
ماده 7 قانون تسهیل تکالیف مودیان
در ماده (۶) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان عبارتهای «بیشتر از سه برابر فروش اظهار شده» و «بیش از سه برابر معافیت سالانه» به عبارتهای «بیشتر از پنج برابر فروش اظهار شده» و «بیش از پنج برابر معافیت سالانه» اصلاح میشود همچنین در این ماده بعد از عبارت «که مالیات آن به سازمان پرداخت شده یا ترتیب پرداخت آن داده شده است، باشد.» عبارت «در صورتی که فروش اظهار شده مودی در دوره مشابه سال قبل که مالیات آن به سازمان پرداخت شده یا ترتیب پرداخت آن داده شده است کمتر از معافیت سالانه موضوع ماده (۱۰۱) قانون مالیاتهای مستقیم باشد، پنج برابر معافیت سالانه موضوع ماده اخیرالذکر ملاک عمل خواهد بود.» اضافه می شود.
ماده ۸ قانون تسهیل تکالیف مودیان
ذیل فصل سوم قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان یک ماده به عنوان ماده (۱۴ مکرر) به شرح ذیل الحاق میشود:
«ماده ۱۴ مکرر - به منظور تسهیل تکالیف مودیان مشمول این قانون، سازمان میتواند مؤدیانی که میزان فروش سالانه آنها کمتر از بیست و پنج برابر معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیاتهای مستقیم باشد را از صدور صورتحساب الکترونیکی معاف نماید. مأخذ محاسبه مالیات و عوارض مؤدیان مذکور با توجه به میزان فروش آنها در هر دوره مالیاتی و ضریبی که توسط سازمان تعیین میشود، محاسبه و مالیات آن پس از کسر اعتبار قابل قبول، دریافت میشود. ضریب مذکور بر اساس نوع کسب و کار، ترکیب اقلام خریداری شده مودی که در سامانه مودیان ثبت شده و با توجه به نرخ مالیات بر ارزش افزوده اقلام خریداری و فروخته شده مودی در چارچوب آییننامه اجرایی این ماده که ظرف یک ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن آن توسط سازمان تهیه شده و به تصویب هیئت وزیران میرسد محاسبه میگردد.
در صورت خرید سایر مؤدیان از مؤدیانی که از معافیت موضوع این ماده استفاده میکنند خریدهای مذکور مبنای محاسبه اعتبار مالیاتی نمیباشد و به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی پذیرفته نمیشود. همچنین مصرفکنندگان نهائی که از مؤدیان مذکور خرید کنند مشمول حکم ماده (۱۸) این قانون نمیشوند.
رسید دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی مؤدیان با میزان فروش سالانه بیشتر از نصاب موضوع این ماده (با رعایت تبصرههای (۱) و (۲) این ماده) از ابتدای دومین دوره بعد از اتمام دوره عبور فروش سالانه از میزان فوق صورتحساب الکترونیکی محسوب نمیشود.
تبصره ۱ ماده ۸ قانون تسهیل تکالیف مودیان
به منظور ایجاد تسهیل برای مودیان مشمول این قانون، نصاب مذکور در این ماده در سالهای ۱۴۰۲، ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ به ترتیب ۱۵۰، ۱۰۰ و ۵۰ برابرِ معافیت موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات های مستقیم تعیین می شود.
تبصره ۲ ماده ۸ قانون تسهیل تکالیف مودیان
«تا پایان سال ۱۴۰۴ رسید دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی کلیه مؤدیانی که عرضه کننده کالا و خدمت واحد هستند یا کالاها و خدمات مورد عرضه آنها مشمول نرخ مالیات بر ارزش افزوده یکسان میباشد صورتحساب الکترونیکی محسوب میشود.»
ماده ۹ قانون تسهیل تکالیف مودیان
متن زیر به انتهای تبصره (۲) ماده (۲۲) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان اضافه می شود:
«چنانچه عدم انجام تکالیف موضوع این قانون، خارج از اختیار مودی باشد سازمان مکلف است جرائم موضوع این ماده را مورد بخشودگی قرار دهد.»
ماده ۱۰ قانون تسهیل تکالیف مودیان
در فراز دوم ماده (۲۶) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، عبارت «(به استثنای تعرفه صدور صورتحساب الکترونیکی)» پس از عبارت «تعیین تعرفه ها» اضافه و یک تبصره به شرح زیر به آن الحاق می گردد:
تبصره ماده ۱۰ قانون تسهیل تکالیف مودیان
سازمان موظف است تعرفه خدمات شرکتهای معتمد در خصوص صدور صورتحسابهای الکترونیکی را مطابق تعرفه تعیین شده توسط شورای اقتصاد از محل وصولیهای جاری مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کند. بدین منظور حساب مخصوصی نزد خزانهداری کل کشور برای این امر ایجاد میشود و اعتبار لازم برای اجرای مفاد این امر به طور سالانه در قوانین بودجه سنواتی پیش بینی شده و صددرصد (۱۰۰%) آن تخصیص مییابد .
حکم این تبصره در خصوص تعرفه صدور صورتحساب الکترونیکی اشخاص از قبیل دفاتر ثبت اسناد رسمی و مراکز تعویض پلاک که موظفاند به موجب این قانون اطلاعاتی غیر از اطلاعات خرید و فروش خود را در اختیار سازمان قرار دهند نیز جاری است. همچنین تا پایان سال ۱۴۰۵ هزینه آموزش مؤدیان و فرهنگ سازی اجرای این قانون از محل اعتبار این حکم قابل پرداخت است.
قانون فوق مشتمل بر ده ماده و یک تبصره که گزارش آن توسط کمیسیون اقتصادی به صحن علنی تقدیم شده بود، پس از تصویب در جلسه علنی روز سه شنبه مورخ بیست و سوم آبان ماه یک هزار و چهارصد و دو مجلس در تاریخ ۱۴۰۲/۹/۱۶ به تایید شورای نگهبان رسید.
دانلود PDF قانون تسهیل تکالیف مودیان
برای دریافت متن کامل قانون تسهیل تکالیف مودیان میتوانید با کلیک بر روی تصویر زیر، فایل PDF اصلی این قانون را بهصورت مستقیم دانلود کنید.
آماده اجرای قانون تسهیل مودیان هستید؟ آموزش راوی حساب را ببینید!
اجرای قانون تسهیل تکالیف مودیان یک الزام قانونی است اما آیا شما برای این تغییر آمادهاید؟ بسیاری از کسبوکارها و مودیان مالیاتی هنوز نمیدانند چطور باید اطلاعات خود را در سامانه مودیان ثبت کنند و ناآشنایی با این سامانه میتواند مشکلات زیادی را برای آنها ایجاد کند. اما نگران نباشید چون یک راهحل ساده و عملی برای شما داریم!
ما در راوی حساب، جامعترین دوره آموزشی سامانه مودیان را طراحی کردهایم که از صفر تا صد، تمام جزئیات و مراحل ثبت اطلاعات مالیاتی را به زبان ساده و کاملاً ویدئویی آموزش میدهد. این دوره مناسب مدیران مالی، حسابداران و تمامی افرادی است که میخواهند بدون هیچ ابهامی تکالیف مالیاتی خود را انجام دهند.
با جدیدترین و کامل ترین آموزش سامانه مودیان هیچ سوالی برایتان بیپاسخ نمیماند! این دوره کاملاً بهروز و متناسب با آخرین تغییرات سامانه مودیان است. اگر نمیخواهید درگیر جریمههای مالیاتی شوید و میخواهید کاملاً مسلط و حرفهای عمل کنید، همین حالا وارد دوره شوید و یادگیری را شروع کنید.
نظرات کاربران
تعداد نظرات : 0