00روز : 00ساعت : 00دقیقه : 00ثانیه

دانستنی های مالیاتی: 7 ترفند کاربردی برای کاهش مالیات

مهدی مرادی

دسته بندی : آموزه های مالیاتی

تاریخ انتشار :13 خرداد 1401

تاریخ بروزرسانی :25 فروردین 1404

دانستنی های مالیاتی: 7 ترفند کاربردی برای کاهش مالیات

پرداخت مالیات یکی از موضوعاتی است که همیشه برای افراد و کسب‌وکارها چالش‌برانگیز بوده است. اما نکته‌ای که شاید کمتر کسی به آن توجه کرده باشد، این است که با آگاهی از برخی دانستنی های مالیاتی می‌توان این بار مالیاتی را بهینه‌تر کرد. حتی در شرایطی که شاید فکرش را هم نمی‌کردید، می‌توان مالیات را به حداقل رساند و در برخی موارد کاملاً از پرداخت آن معاف شد. ما در این مقاله به شما ۷ ترفند کاربردی و دانستنی مالیاتی را معرفی می‌کنیم که می‌تواند برای شما تفاوت‌های زیادی ایجاد کند.

شاید در گذشته از هزینه‌های مالیاتی که مجبور به پرداختش بودید ناراضی بوده‌اید؛ اما با این نکات می‌توانید به سادگی مسیر بهتری برای مدیریت مالیات خود انتخاب کنید. این مقاله به شما کمک می‌کند تا از پرداخت مالیات‌های اضافی جلوگیری کرده و حتی در برخی مواقع کاملاً از پرداخت مالیات معاف شوید. همراه ما باشید تا با این ترفندها آشنا شوید و به راحتی مالیات خود را بهینه کنید.

 

دانستنی مالیاتی اول: درآمدهای حاصل از کشاورزی معاف از مالیات هستند

یکی از مهم‌ترین نکات مالیاتی که شاید خیلی‌ها از آن بی‌خبر باشند، معافیت مالیاتی برای درآمدهای کشاورزی است. در قانون مالیات‌های مستقیم به‌ویژه ماده ۸۱، اشاره شده که تمامی درآمدهای حاصل از فعالیت‌های کشاورزی مانند زراعت، باغداری، دامداری و گلخانه‌ها از مالیات معاف هستند. این یعنی اگر شما در حوزه کشاورزی فعال هستید، می‌توانید بدون نگرانی از پرداخت مالیات به توسعه کسب‌وکار خود ادامه دهید.

این معافیت مالیاتی به تمامی افراد حقیقی که در بخش کشاورزی مشغول به کار هستند تعلق می‌گیرد. قانون‌گذار به‌منظور حمایت از بخش تولید و کشاورزی، این معافیت را در نظر گرفته تا کشاورزان بتوانند با خیال راحت‌تر فعالیت‌های خود را ادامه دهند و به تولیدات داخلی کمک کنند. طبق این قانون، حتی اگر درآمد شما از کشاورزی به اندازه‌ای باشد که در دیگر بخش‌ها ممکن است مشمول مالیات شود، این درآمدها از پرداخت مالیات معاف خواهند بود.

اگر شما یک کشاورز، باغدار یا دامدار هستید، این دانستنی های مالیاتی می‌تواند به شما در کاهش هزینه‌های مالیاتی و بهره‌برداری بهتر از فعالیت‌های کشاورزی‌تان کمک کند. این یکی از ترفندهای مالیاتی است که می‌تواند کمک بزرگی به شما در کاهش مالیات‌های پرداختی کند و به راحتی از هزینه‌های غیرضروری جلوگیری کند.

 

مالیات درآمد کشاورزی

 

دانستنی مالیاتی دوم:  سازمان مالیاتی می‌تواند میزان مالیات شما را به دلخواه تعیین کند

یکی از نکات مهم و گاهی فراموش‌شده در زمینه مالیات، این است که اگر شما اظهارنامه مالیاتی خود را در مهلت قانونی و به‌درستی ارائه ندهید، سازمان امور مالیاتی کشور می‌تواند به‌طور برآوردی میزان مالیات شما را تعیین کند. طبق ماده 97 قانون مالیات‌های مستقیم اگر شما نتوانید اظهارنامه‌تان را در موعد مقرر تکمیل و ارسال کنید، سازمان امور مالیاتی حق دارد به‌جای شما اقدام به تنظیم اظهارنامه مالیاتی بر اساس اطلاعاتی که از فعالیت‌های اقتصادی شما در اختیار دارد، بکند. این اطلاعات از طریق سیستم طرح جامع مالیاتی جمع‌آوری می‌شود و می‌تواند شامل اطلاعات مختلفی از درآمدهای شما باشد.

اگرچه طبق قانون شما باید اظهارنامه مالیاتی خود را در موعد مقرر به‌طور صحیح و کامل ارائه دهید اما در صورت عدم رعایت این الزام، سازمان می‌تواند بر اساس تحلیل‌های خود، مالیات شما را تعیین کند. در این حالت ممکن است مالیات شما بیش از حد معمول یا حتی فراتر از واقعیت تعیین شود. همچنین اگر نسبت به این برگ تشخیص مالیات اعتراض داشته باشید، می‌توانید در مدت 30 روز پس از ابلاغ، نسبت به ارائه اظهارنامه مطابق با مقررات اقدام کنید. اما این اقدام مانع از تعلق جریمه‌ها و مجازات‌های قانونی به دلیل تاخیر در ارائه اظهارنامه نمی‌شود.

این نکته یکی از ترفندهای مالیاتی مهم است که می‌تواند شما را از مشکلات مالیاتی پیش‌بینی‌نشده و جریمه‌های سنگین در آینده نجات دهد. پس از همین حالا مراقب زمان‌بندی‌ها و تکمیل دقیق اطلاعات مالی خود باشید تا از این مشکل جلوگیری کنید.

 

دانستنی مالیاتی سوم: عدم تسلیم اظهارنامه و ارسال اسناد جعلی مجازات کیفری دارد

یکی از نکات حساس و مهم در دنیای مالیات‌های مستقیم، مسئله تسلیم به‌موقع اظهارنامه مالیاتی و صحت اطلاعات ارائه‌شده است. اگر شما به هر دلیلی اظهارنامه مالیاتی خود را تسلیم نکنید یا اسناد جعلی به سازمان امور مالیاتی ارسال کنید، باید بدانید که این کار نه‌تنها از نظر قانونی نادرست است بلکه می‌تواند منجر به مجازات‌های سنگین و جریمه‌های سنگی شود. طبق ماده ۲۷۲ قانون مالیات‌های مستقیم، افرادی که اظهارنامه مالیاتی خود را تسلیم نکنند یا اسناد و مدارک جعلی به این سازمان ارسال کنند، مشمول جرایم مالیاتی خواهند شد.

این تخلفات ممکن است باعث تعلق جریمه‌های نقدی سنگین یا حتی مجازات‌های کیفری شوند. علاوه بر این، امکان این که مالیات شما به‌صورت خودکار و برآوردی توسط سازمان امور مالیاتی تنظیم شود وجود دارد. این امر خود باعث بروز مشکلات جدی مالی خواهد شد. بنابراین؛ برای جلوگیری از وقوع چنین مشکلاتی و کاهش خطرات مالی، باید همیشه اظهارنامه مالیاتی خود را به‌موقع و به‌صورت صحیح و مطابق با مقررات قانون مالیات‌های مستقیم تکمیل کنید. همچنین افراد یا کسب‌وکارهایی که تصمیم به ارسال اسناد غیرواقعی می‌گیرند، باید بدانند که این کار علاوه بر آسیب رساندن به اعتبار مالی آن‌ها، می‌تواند منجر به اعمال مجازات‌های شدید قانونی و مالی نیز شود.  ترفندهای مالیاتی و آگاهی از قوانین و مقررات مالیاتی از جمله این ماده قانونی می‌تواند از وارد آمدن خسارات مالی و جریمه‌های سنگین به شما جلوگیری کند. با رعایت قوانین و انجام مراحل مالیاتی درست و آگاهی از قانون مالیات مستقیم، مشکلات قانونی خود را حفظ خواهید کرد همچنین هم از مجازات‌های سنگین که می‌تواند شما را در تنگناهای مالی قرار دهد، دور خواهید ماند.

 

دانستنی مالیاتی چهارم: وراث مشمول جریمه خواهند شد

وراث متوفیان باید در مدت یک سال پس از فوت فرد، اقدام به تسلیم اظهارنامه مالیاتی مربوط به ماترک (اموال و دارایی‌های متوفی) به اداره مالیات نمایند. این اظهارنامه باید شامل کلیه اموال و دارایی‌های متوفی، بدهی‌ها و مطالبات وی باشد. همچنین، در کنار اظهارنامه، وراث موظف به ارائه مدارک مثبته از جمله رونوشت گواهی‌شده اسناد مربوط به بدهی‌ها، مطالبات، سند مالکیت اموال و وصیت‌نامه (در صورت وجود) هستند.

بر اساس ماده ۲۶ قانون مالیات‌های مستقیم اگر وراث نتوانند اظهارنامه خود را در مهلت مقرر (یک سال از تاریخ فوت) ارائه دهند یا مدارک لازم را به‌ طور کامل ارسال نکنند، ممکن است با جریمه‌های مالیاتی مواجه شوند. این جریمه‌ها می‌توانند موجب افزایش هزینه‌های مالیاتی آن‌ها شوند. لذا وراث باید از این نکته به‌عنوان یکی از دانستنی های مالیاتی استفاده کرده و ضمن رعایت مقررات، نسبت به تسلیم به‌موقع اظهارنامه و مدارک اقدام کنند تا از هرگونه مجازات یا جریمه‌های اضافی جلوگیری نمایند.

 

وراث مشمول جریمه

 

دانستنی مالیاتی پنجم: عدم تسلیم مدارک مالیاتی، مانع بهره‌مندی از معافیت‌ها می‌شود

بر اساس ماده ۱۹۳ قانون مالیات‌های مستقیم، مؤدیانی که موظف به نگهداری دفاتر قانونی هستند، در صورت عدم تسلیم ترازنامه و حساب سود و زیان یا عدم ارائه دفاتر، مشمول جریمه‌ای معادل ۲۰٪ مالیات برای هر یک از این موارد خواهند بود.

همچنین طبق تبصره این ماده، عدم تسلیم اظهارنامه، ترازنامه و حساب سود و زیان در دوره معافیت، موجب عدم استفاده از معافیت مقرر در سال مربوطه می‌شود. بنابراین؛ عدم ارائه مدارک مالیاتی نه‌تنها منجر به جریمه‌های مالیاتی می‌شود بلکه می‌تواند مانع بهره‌مندی از معافیت‌های مالیاتی نیز گردد. با آگاهی از دانش مالیات مستقیم، می‌توانید جلوی هزینه‌های مالیاتی ناخواسته را بگیرید.

 

دانستنی مالیاتی ششم: جوایز نقدی و غیرنقدی نیز مشمول مالیات هستند

درآمدهای اتفاقی مانند جوایز نقدی و غیرنقدی، در نظام مالیاتی ایران مشمول مالیات هستند. بر اساس ماده ۱۱۹ قانون مالیات‌های مستقیم، هرگونه درآمدی که شخص حقیقی یا حقوقی به‌صورت بلاعوض از طریق معاملات محاباتی، به‌عنوان جایزه یا عناوین مشابه به دست می‌آورد، مشمول مالیات اتفاقی می‌شود. نرخ این مالیات مطابق با ماده ۱۳۱ قانون مالیات‌های مستقیم تعیین می‌گردد.

معاملات محاباتی به معاملاتی اطلاق می‌شود که در آن‌ها ارزش مبادله‌شده به‌ طور قابل‌توجهی کمتر یا بیشتر از ارزش واقعی است؛ به‌گونه‌ای که نوعی هدیه یا بخشش تلقی می‌شود. به‌عنوان مثال، فروش ملکی با ارزش واقعی ۱۰ میلیارد تومان به قیمت ۱۰۰ میلیون تومان به یکی از بستگان، نمونه‌ای از معامله محاباتی است. در چنین مواردی تفاوت بین ارزش واقعی و مبلغ معامله‌شده به‌عنوان درآمد اتفاقی در نظر گرفته می‌شود و مشمول مالیات خواهد بود.

همچنین جوایز نقدی و غیرنقدی که افراد یا شرکت‌ها دریافت می‌کنند، مانند جوایز قرعه‌کشی‌ها، مسابقات یا هدایای تبلیغاتی نیز تحت شمول این ماده قرار می‌گیرند و باید مالیات مربوطه پرداخت شود. این نکته یکی ازمهم‌ترین مفاهیم مالیاتی از دانستنی های مالیاتی است که آگاهی از آن می‌تواند از بروز مشکلات مالیاتی در آینده جلوگیری کند.

 

دانستنی مالیاتی هفتم: ماموران مالیاتی می‌توانند به حساب‌های بانکی دسترسی داشته باشند

بر اساس بخشنامه 200/99/16، ماموران مالیاتی مجازند برای شناسایی و مقابله با فرار مالیاتی به حساب‌های بانکی افراد دسترسی داشته باشند. این بخشنامه به‌منظور ایجاد وحدت رویه و ساماندهی در بررسی و رسیدگی به تراکنش‌های بانکی مشکوک صادر شده است. مطابق این دستورالعمل، کمیته‌ای ویژه در اداره کل امور مالیاتی تشکیل می‌شود که وظیفه آن نظارت بر حسن اجرای این بخشنامه و بررسی تراکنش‌های بانکی مشکوک است. این کمیته پیش از دعوت از مؤدی و ورود به فرایند حسابرسی مالیاتی، حجم ریالی گردش حساب‌های بانکی را با سوابق مالیاتی و حجم فعالیت‌های تشخیصی مؤدی مطابقت می‌دهد. اگر اکثریت اعضا، اطلاعات تراکنش‌های بانکی واصله را با عملکرد مالی یا مالیاتی همان سال مؤدی و مالیات‌های تشخیصی و مطالبه شده همخوان بدانند، الزامی به حسابرسی مالیاتی اطلاعات فوق نیست.

این دسترسی قانونی به مأموران مالیاتی امکان می‌دهد تا با تحلیل تراکنش‌های بانکی، فعالیت‌های مالی پنهان را شناسایی کرده و از فرار مالیاتی جلوگیری کنند. بنابراین؛ شفافیت در ارائه اطلاعات مالی و رعایت مقررات مالیاتی برای تمامی مؤدیان ضروری است.

 

ماموران مالیاتی

 

نگاه نهایی به مالیات مستقیم؛ توصیه‌های پایانی

در این مقاله به بررسی مهم‌ترین دانستنی‌ها و ترفندهای مالیاتی پرداختیم که به شما کمک می‌کند تا مالیات‌های خود را به درستی پرداخت کنید و از بروز مشکلات مالیاتی جلوگیری نمایید. اما باید بدانید که این تنها گوشه‌ای از قوانین گسترده مالیاتی است. همچنان که اقتصاد و مقررات روز به روز در حال تغییر است، آگاهی از تازه‌ترین قوانین و بخشنامه‌ها اهمیت زیادی دارد.

اگر می‌خواهید تمامی قوانین مالیات مستقیم را به‌طور کامل و به‌روز دریافت کنید به شما پیشنهاد می‌کنیم به راحتی و به‌صورت رایگان به سایت راوی حساب سر بزنید و جدیدترین نسخه‌ها و تغییرات مالیاتی را مطالعه کنید. با این کار نه تنها از قوانین مطلع می‌شوید بلکه می‌توانید تصمیمات مالی بهتری برای کسب‌وکار یا امور شخصی خود بگیرید.

پس همین حالا برای آگاهی بیشتر و بهره‌مندی از به‌روزترین قوانین مالیاتی به راوی حساب مراجعه کنید و قدمی بزرگ در مسیر مالیاتی بردارید!

 

 

سوالات متداول کاربران (FAQ)

اظهارنامه مالیاتی چیست و چرا باید آن را تنظیم کنیم؟

Accordion Icon

چه کسانی موظف به ارسال اظهارنامه مالیاتی هستند؟

Accordion Icon

مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی تا چه زمانی است؟

Accordion Icon

چگونه می‌توانم آموزش تنظیم اظهارنامه مالیاتی را دریافت کنم؟

Accordion Icon

آیا امکان اصلاح اظهارنامه مالیاتی وجود دارد؟

Accordion Icon

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

0 بازخورد

مطالب مرتبط

مشاهده همه

دیدگاه کاربران

1 دیدگاه

پشتیبان سایت

(1403/03/11)

ضریب مالیات براساس جدول ضرایب تعیین می شود و نرخ مالیات براساس ماده 131