وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

محاسبه مالیات بر ارث ؛ راهنمای جامع برای وارثان

  • نویسنده : محمدجواد عظیمی فرد

  • تاریخ انتشار : ۱۴۰۱/۰۳/۱۳

  • تاریخ بروزرسانی : ۱۴۰۳/۰۱/۲۸

  • ثبت نظر

بانک جامع بخشنامه ها

آموزش مالیات

از دست دادن عزیزان همواره تلخ و دردناک است. اما در کنار این غم، موضوعاتی مانند تقسیم ماترک و امور حقوقی مرتبط با آن نیز مطرح می شوند. یکی از مهمترین مسائلی که در این بین به آن برمی خوریم، مالیات بر ارث است. این مالیات در ایران به عنوان یک مالیات مستقیم ، بر اموال و دارایی‌های وارثین پس از وفات فرد متوفی اعمال می‌شود. این مالیات در قانون مالیات‌های مستقیم ایران تعریف شده است و تحت عنوان " مالیات بر ارث و هبه " شناخته می‌شود. آموزش مالیات بر ارث یکی از موضوع هایی است که چندان جدی گرفته نمی شود و از طرفی به دلیل اینکه خیلی کم استفاده می شود قوانین مربوط به آن فراموش می شود و وقتی که فردی به آن نیاز دارد به مشکل بر می خورد یا اینکه بر اساس میل خود عمل می کند. برای دستیابی به اطلاعات دقیق در مورد این مالیات مهم در ایران، بهتر است آموزش مالیات به ویژه مالیات بر ارث را دریافت کنید. در این مقاله قصد داریم به طور جامع و با زبانی ساده، راهنمایی های لازم در خصوص محاسبه، پرداخت و قوانین مربوط به آن را برای شما عزیزان شرح دهیم.

مالیات بر ارث

مالیات بر ارث چیست؟

مالیات بر ارث نوعی مالیات مستقیم است که دولت از دارایی های باقی مانده از فرد متوفی (ماترک) دریافت می کند. به عبارت دیگر، زمانی که فردی فوت می کند، ورثه او برای اینکه بتوانند اموال و دارایی های به جا مانده را تقسیم کنند، ملزم هستند مالیات آن را پرداخت نمایند. این مالیات بر انواع اموال منقول و غیرمنقول مانند املاک، مستغلات، خودرو، سپرده های بانکی، سهام و غیره تعلق می گیرد.
 

مالیات بر ارث چقدر است ؟ 

به طور کلی باید گفت نرخ این مالیات به صورت ثابت نیست و به همین جهت است که نمی توان بدون در نظر گرفتن سایر شرایط گفت که مالیات بر ارث ملک 700 میلیونی مبلغ خاصی می شود بلکه محاسبه ان با توجه به جمیع شرایط انجام می شود. بنا بر آنچه گفته شد محاسبه مالیات بر ارث بر اساس عوامل مختلفی صورت می گیرد که مهم ترین آن ها عبارتند از:
  • نوع اموال و دارایی ها: نرخ مالیات برای اموال مختلف، متفاوت است. به عنوان مثال، نرخ مالیات بر ارث املاک مسکونی با نرخ مالیات بر خودرو اختلاف دارد.
  • ارزش روز اموال: هرچه ارزش روز اموال ماترک بالاتر باشد، طبیعتا میزان مالیات پرداختی نیز بیشتر خواهد بود.
  • طبقه بندی ورثه: قانون، برای طبقات مختلف ورثه، معافیت های مالیاتی خاصی در نظر گرفته است. به عنوان مثال، معافیت مالیاتی برای همسر و فرزندان متوفی بیشتر از سایر طبقات است.

 

لزوم آگاهی از قوانین مالیات بر ارث

آگاهی از این نوع مالیات برای افراد و خانواده‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است. چرا که می‌تواند به آنها کمک کند تا از حقوق خود در زمینه مالیاتی دفاع کنند و هزینه‌های مالیاتی خود را کاهش دهند. در اینجا به برخی از دلایل لزوم آگاهی از این نوع مالیات اشاره می‌کنیم:
  • کاهش هزینه‌های مالیاتی : آگاهی از موارد مرتبط با ارث می‌تواند به کاهش هزینه‌های مالیاتی افراد و خانواده‌ها منجر شود. به عنوان مثال، اگر فردی از موارد معافیت مالیات بر ارث ملک آگاه باشد، می‌تواند از این معافیت‌ها برای کاهش مالیات خود استفاده کند.
  • جلوگیری از پرداخت مالیات غیرقانونی : در برخی موارد، افراد و خانواده‌ها ممکن است به اشتباه، مالیاتی را بر دارایی‌های خود بپردازند که مشمول مالیات نیست. آگاهی از قوانین مالیاتی آن می‌تواند به جلوگیری از این امر کمک کند.
  • احقاق حقوق افراد و خانواده‌ : آگاهی از قوانین مربوطه می‌تواند به احقاق حقوق افراد و خانواده‌ها کمک کند. به عنوان مثال، اگر فردی از نحوه محاسبه مالیات بر ارث ملک آگاه باشد، می‌تواند در صورت عدم محاسبه صحیح مالیات، از طریق مراجع قانونی برای احقاق حق خود اقدام کند.
بنابراین دانستن موارد مربوطه بسیار مهم است باید در این زمینه دانش خود را بالا ببرید و باید توجه داشته باشید که آموزش مالیات بر ارث نکات فراوانی دارد و از ماده 17 قانون مالیات های مستقیم شروع و تا ماده 26 ادامه دارد که در این مطلب قصد داریم ماده 17 را بررسی کنیم.
 

میزان مالیات بر ارث

این نوع مالیات در ایران یک نوع مالیات بر دارایی است که در هنگام انتقال آن از یک شخص به شخص دیگر (وراث) اخذ می شود. نرخ مالیات بر ارث در ایران بر اساس رابطه وراث با متوفی و ارزش اموال و ماترک متفاوت است. طبق قانون مالیات های مستقیم مصوب سال 1394 ، نرخ مالیات بر ارث بر اساس طبقه وراث محاسبه می گردد. همچنین اموالی که به عنوان هدیه یا صلح و سازش به صورت موروثی به وی رسیده است، مشمول مالیات ارث نمی شوند. مهلت پرداخت مالیات بر ارث 6 ماه از تاریخ فوت متوفی است. در صورتی که وراث در مهلت مقرر مالیات مربوطه را پرداخت نکنند، مشمول جریمه دیرکرد خواهند شد. در صورتی که وراث قادر به پرداخت مالیات مربوطه نباشند، می توانند با ارائه درخواست به اداره امور مالیاتی، از تقسیط مالیات بهره مند شوند. باید توجه داشت این نوع مالیات یکی از منابع مهم درآمد دولت است. این نوع مالیات می تواند برای توسعه کشور برای نسل های آینده مفید باشد و به دولت کمک می کند تا هزینه های خدمات عمومی مانند آموزش، بهداشت و درمان را تامین کند.

مالیات بر ارث

نمونه های محاسبه میزان مالیات بر ارث

در اینجا چند مثال از میزان مالیات بر ارث در ایران آورده شده است:

  • اگر از ماترک مرحوم به همسرش یک آپارتمان به ارزش 1 میلیارد تومان برسد، باید 100 میلیون تومان مالیات ارث بپردازد.
  • اگر از ماترک مرحوم سهم پدر و مادری یک ماشین به ارزش 500 میلیون تومان باشد، باید 100 میلیون تومان بپردازند.
  • اگر سهم خواهر و برادر مرحوم یک حساب بانکی به ارزش 200 میلیون تومان باشد، باید 40 میلیون تومان مالیات بر ارث بپردازند.

همچنین، توجه به این نکته مهم است که میزان مالیات بر ارث ممکن است در سال های آینده تغییر کند. بنابراین، توصیه می شود که قبل از انتقال اموال ماترک و اقدام به پرداخت مالیات به ارث ، با یک وکیل مالیاتی مشورت کنید تا از میزان آن آگاه شوید.

میزان مالیات بر ارث در ماده 17 قانون مالیات های مستقیم

ماده 17- اموال و دارایی‌هایی که در نتیجه فوت شخص اعم از فوت واقعی یا فرضی انتقال می‌یابد، به شرح زیر مشمول مالیات است:

نسبت به سپرده‌های بانکی، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار به استثنای موارد مندرج در بند (2) این ماده و سودهای متعلق به آنها و همچنین سود سهام و سهم الشرکه* تا تاریخ ثبت انتقال به نام وراث و یا پرداخت و تحویل به آنها به نرخ سه درصد (3%)

 

نکات ماده 17 قانون مالیات های مستقیم در خصوص میزان مالیات بر ارث

  • میزان مالیات بر ارث مانده حساب بانکی فرد در هنگام فوت ضرب در ۳% می شود.
  • تسلیم اظهارنامه فوت اجباری نیست و اگر پر نکنیم به روش ماده 17 محاسبه می شود و جریمه هم نمی شویم، ولی اگر بخواهیم مصالحه کنیم باید اظهارنامه مربوطه را پر کنیم.
  • مهلت ارسال اظهارنامه یکسال هست و اگر تا قبل از یکسال به عنوان مالیات چیزی پرداخت کنیم، بعد از ارسال اظهارنامه می توان مبلغ را عودت داد و مفاصا حساب مالیاتی گرفت.
  • بهترین حالت در پرداخت مالیات بر ارث این است که بدهی خود را به سازمان مالیاتی پرداخت کنیم تا اموال آزاد شوند سپس در فاصله یکسال از فوت اظهارنامه خود را تسلیم کنیم تا مبلغ مالیات قطعی مشخص شود.

 

محاسبه سپرده متوفی :  50.000.000 * 3% = 1.500.000

 

مالیات بر ارث

 

نکته : ارزش سهام و سپرده به نرخ روز حساب می شوند و آخرین مبلغ رو در نظر می گیرند.

نکته : برای تمام اموال متوفی نحوه محاسبه ارزش دارایی به تاریخ روز هست یعنی اگر سال 95 فوت کند و 98 ورثه به سازمان مالیاتی مراجع کنند اداره دارایی اموال را به تاریخ 98 محاسبه می کند و جریمه تاخیر ندارد. ( تاریخ روز محاسبه جایگزین جریمه می شود )

 ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

نسبت به سهام و سهم الشرکه و حق تقدم آنها یک و نیم (1/5) برابر نرخهای مذکور در تبصره (1) ماده (143) و ماده (143 مکرر) این قانون طبق مقررات مزبور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث

گفته در تاریخ ثبت انتقال یعنی به تاریخ روز حساب می شود.

توضیحات ماده 143 که در این بند آمده:

  • سهام پذیرفته شده در بورس (بهای 5% نرخ معامله) مالیات تعلق می گیرد
  • اگر غیر بورسی باشد 4% ارزش اسمی سهام

 ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

  • نسبت به حق‌الامتیاز و سایر اموال و حقوق مالی که در بندهای مذکور به آنها تصریح نشده است، به نرخ ده درصد (10%) ارزش روز در تاریخ تحویل یا ثبت انتقال به نام وراث

هر نوع اموال، سرقفلی، حق امتیاز و حق اختراع تماماً توسط کارشناسان دادگستری بررسی می‌شود و در ۱۰% ضرب می‌گردد.

نکته : اگر اموال در بانک های مجاز باشند مشمول جدول ماده 17 و در صورتی که در موسسات و بانک های غیر مجاز باشند مشمول همین بند قانونی(10%) می باشد.

 ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

  • نسبت به انواع وسایل نقلیه موتوری، زمینی، دریایی و هوایی به نرخ دو درصد (2%) بهای اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی کشور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث

وسایل نقلیه موتوری مثل تراکتور، ماشین سنگین، هوایی و قایق موتوری و پس از ارزیابی دارایی در ۲% ضرب می‌شوند. پس مالیات بر ارث وسایل نقلیه و مابقی اموال به نرخ روز حساب می شود  نتیجتا این بند به سود وراث می باشد چرا که بعد از مدتی ارزش وسایل نقلیه کم می شود.

 ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

  • نسبت به املاک و حق واگذاری محل یک و نیم (1/5) برابر نرخهای مذکور در ماده (59) این قانون به مأخذ ارزش معاملاتی املاک و یا به مأخذ ارزش روز حق واگذاری حسب مورد، در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث

1.5 برابر نرخ های ماده 59 رعایت می شود.

نکته : اگر سند به شرط صلح عمری باشد هنگام فوت مالیات به ارث مربوطه محاسبه می شود و ورثه مشمول درامد اتفاقی می شود.

 

 ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

4- نسبت به اموال و دارایی‌های متعلق به متوفای ایرانی که در خارج از کشور واقع شده است پس از کسر مالیات ارثی که از آن بابت به دولت محل وقوع اموال و دارایی‌ها پرداخت شده است به نرخ ده درصد (10%) ارزش ماترک که مأخذ محاسبه مالیات بر ارث در کشور محل وقوع مال قرار گرفته است. در صورت عدم شمول مالیات ارث در کشور مزبور به مأخذ ارزش روز انتقال یا تحویل به نام وراث

ارزش مال در کشور خارجی ملاک است. مالیاتی که از طرف متوفی به آن کشور پرداخته *10%

اگر مالیاتی به کشور خارجی پرداخت نکرده از طریق کنسول گری به ارزش روز محاسبه می شود.(به نرخ روز تسعیر می شود)

تبصره 1- محاسبه و أخذ مالیات بر ارث در مورد متوفیان قبل از لازم الاجراء شدن این قانون (1/1/1395) اعم از اینکه پرونده مالیاتی برای آنها تشکیل شده یا نشده باشد، مشمول حکم این ماده نخواهد بود.

 

نحوه محاسبه مالیات بر ارث

تبصره 2- نرخهای مذکور در این ماده مربوط به وراث طبقه اول است. در صورتی که وراث طبقات دوم و سوم باشند، نرخ های مذکور در این ماده به ترتیب دو و چهار برابر خواهد شد.

نرخ های مندرج در خصوص میزان مالیات بر ارث در ماده 17 برای وراث طبقه اول است. طبق جدول مالیات بر ارث برای طبقه دوم و سوم نرخ 2 برابر و 4 برابر می شود. یعنی :

 

 

جدول مالیات بر ارث
ردیف نوع اموال  طبقات نرخ مالیات
۱ سپرده بانکی طبقه اول ۳ ٪
۲ سپرده بانکی طبقه دوم ۶ ٪
۳ سپرده بانکی طبقه سوم ۱۲ ٪

  ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

تبصره 3- درصورتی که متوفی و وراث، تبعه خارجی باشند، اموال و دارایی‌های متوفی که در ایران واقع است، مشمول مالیات به نرخ وراث طبقه اول خواهد بود.

اگر یک فرد خارجی در ایران فوت کند مالیاتش به نرخ طبقه اول محاسبه می شود.

 ♦ ♦ ♦ ♦

تبصره 4- در مواردی که وراث سهم خود از اموال موضوع بندهای (2)، (4) و (5) این ماده را به اشخاص ثالث یا وراث دیگر انتقال دهند، علاوه بر مالیات بر ارث به شرح این فصل، مشمول مالیات طبق مقررات فصول مربوط خواهند بود.

یعنی اگر وراث سهم خود را به یکی از دستگاه های دولتی (شهرداری، وزارتخانه و…) انتقال دهند علاوه بر میزان درصدی که در ماده 17 گفته شد درصدی دیگر هم گرفته می‌شود که در ادامه گفته می‌شود.

 ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

تبصره 5- حقوق ناشی از عقود اجاره به شرط تملیک* با بانکها و سایر نهادهای مالی و اعتباری، نسبت به عرصه و اعیان املاک بر اساس ارزش معاملاتی در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث محاسبه خواهد شد.

چنانچه این اموال مورد ارث در زمان مرگ شخص به اجاره داده شده باشد باید وراث صبر کنند تا زمان پایان اجاره تمام شود برای بانکها و نهادها چنانچه به شرط تملیک بوده باشد (یعنی اختیار تام به مستأجر داده می‌شود نسبت به اموال مورد اجاره) می‌توانند از همان تاریخ انتقال اجاره نامه جدید با نرخ جدید ثبت شود.

مالیات با ارث یکی از انواع مالیات‌های غیرمستقیم است که بر اساس مالکیت وراثتی اموال و دارایی‌ها به صورت ارثی به پرداخت در می‌آید. برای کسب دانش کافی در زمینه این مالیات ، می‌توانید از آموزش مالیات بر ارث ، آموزش تنظیم اظهارنامه مالیات و آموزش حسابداری مالیات ارث استفاده کنید. در این آموزش شما با مفاهیم اصلی این نوع مالیات و روش‌های پرداخت آن آشنا می‌شوید. در آموزش اظهارنامه ، نحوه تهیه و ارائه اظهارنامه مالیات بر ارث را یاد می‌گیرید. همچنین در آموزش حسابداری مالیات ارث ، با روش‌های محاسبه و حسابداری آن آشنا می‌شوید. با داشتن دانش کافی در زمینه محاسبه میزان آن می‌توانید در پرداخت مالیات و ارائه اظهارنامه آن بهتر عمل کنید و از این طریق هزینه‌های ناشی از پرداخت جریمه‌های مالیاتی را کاهش دهید و میزان این مالیات را محاسبه کنید. 

چطور با آموزش مالیات بر ارث سهم الارث بیشتری داشته باشیم؟

مالیات سهم الارث یکی از مسائل پیچیده و مهم در مالیات است که نیازمند آگاهی و تحلیل دقیقی از قوانین مالیاتی است. اما با رعایت چند نکته و آگاهی از موارد مرتبط با میزان مالیات بر ارث ، می توانید سهم الارث بیشتری دریافت کنید. در ادامه چند راهکار جهت بهبود سهم الارث شما آورده شده است:

  1. آگاهی از قوانین مالیاتی: برای افزایش سهم الارث خود، باید با قوانین مالیاتی مرتبط با سهم الارث آشنا باشید. باید با مفاهیمی مانند حد اعمال مالیات، معافیت های مالیاتی، اعتبارات مالیاتی و کسورات مالیاتی آشنا شوید تا بتوانید به بهترین شکل ممکن از مزایای مالیاتی بهره ببرید و تا حد امکان و قانونی پرداخت مالیات بر ارث را کاهش دهید.
  2. ارائه مدارک و اطلاعات دقیق: برای دریافت سهم الارث بیشتر، باید مطمئن شوید که تمام مدارک و اطلاعات مورد نیاز در اختیار شما قرار دارد. باید اطمینان حاصل شود که تمام مستندات مالیاتی مرتبط با عملیات مالیاتی به درستی و دقیقی ثبت شده است. همچنین باید گفت در چنین صورتی است که می توان مطمئن بود میزان مالیات دقیق مشخص شده است.
  3. بهره‌مندی از معافیت مالیاتی: برای افزایش سهم الارث خود، باید با آموزش معاف از مالیات مرتبط با سهم الارث آشنا شوید. معافیت‌های مالیاتی شامل معافیت از مالیات بر ارث و معافیت از مالیات بر درآمد است. بررسی این معافیت‌ها و برنامه‌ریزی بهتر برای بهره‌مندی از آن‌ها می‌تواند به شما کمک کند تا سهم الارث خود را افزایش دهید.
  4. مشاوره با یک حسابدار مالیاتی: مشاوره با یک حسابدار مالیاتی می تواند به شما کمک کند تا به بهترین شکل ممکن از مزایای مالیاتی بهره ببرید و با دانستن میزان مالیات بر ارث دقیق از پرداخت مبالغ اشتباه اجتناب کنید. حسابدار مالیاتی می تواند به شما کمک کند تا قوانین مالیاتی را درک کنید، مدارک و اطلاعات مالیاتی مورد نیاز را آماده کنید و در نتیجه سهم الارث خود را افزایش دهید.
  5. برنامه‌ریزی مالی دقیق: برنامه‌ریزی مالی دقیق می تواند به شما کمک کند تا سهم الارث خود را افزایش دهید. باید برنامه‌ریزی دقیقی برای مدیریت مالی خود داشته باشید و هزینه‌های خود را کاهش دهید. این برنامه‌ریزی می تواند شامل ایجاد یک بودجه، کاهش هزینه‌های غیرضروری، سرمایه‌گذاری در پروژه‌های سودآور و مدیریت بهتر دارایی‌های شما باشد.

با رعایت این نکات در خصوص میزان مالیات بر ارث ، می توانید سهم الارث بیشتری دریافت کنید. برای بهبود مدیریت مالی خود و کسب اطلاعات بیشتر درباره مالیات ارث بهترین راه حل مشاوره مالیاتی با یک حسابدار مالیاتی است.

 

مالیات بر ارث ملک

آشنایی با مالیات بر ارث ملک از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا در اغلب موارد ماترک ورٍثه به صورت ملک است و در نتیجه افراد باید آن را پرداخت کنند. لذا مالیات بر ارث ملک مالیاتی است که هر فردی که بخواهد مالیات ملکی که به او رسیده است را منتقل کند ، آن را باید بپردازد. لذا در میان انواع مالیات ارث در قوانین ایران مالیات بر ارث ملک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مالیات بر ارث ملک یکی از انواع مالیات‌های مستقیم است که در ایران بر املاک و مستغلاتی که از متوفی به وراث منتقل می‌شود، تعلق می‌گیرد. این مالیات توسط سازمان امور مالیاتی کشور اخذ می‌شود و به عنوان یکی از منابع درآمدی دولت محسوب می‌شود.
 

لزوم پرداخت مالیات بر ارث ملک

پرداخت مالیات بر ارث ملک از جهات مختلف ضرورت دارد . از نظر اقتصادی، این مالیات  یکی از منابع درآمدی دولت است که می‌تواند در تامین هزینه‌های عمومی کشور مورد استفاده قرار گیرد. همچنین، این مالیات می‌تواند به کاهش فاصله طبقاتی و توزیع عادلانه‌تر ثروت در جامعه کمک کند. از نظر اجتماعی، مالیات ارث می‌تواند به جلوگیری از انباشت ثروت در دست افراد خاص کمک کند. همچنین، این مالیات می‌تواند به تشویق افراد به برنامه‌ریزی مالی برای آینده و انتقال اموال خود به صورت قانونی کمک کند. میزان مالیات بر ارث ملک در ایران به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:
  •  طبقه وراث: وراث به سه طبقه تقسیم می‌شوند که در ادامه بیشتر به آن ها می پردازیم. نکته مهم این است که میزان مالیات بر ارث با توجه به نسبت وارث به مورث مشخص می شود.
  •  ارزش ملک: ارزش ملک بر اساس نرخ‌های معاملاتی املاک که توسط سازمان امور مالیاتی کشور تعیین می‌شود، محاسبه می‌شود.
  •  تاریخ فوت متوفی: در صورتی که متوفی قبل از سال ۱۳۹۵ فوت شده باشد، میزان مالیات بر ارث متفاوت خواهد بود.

 

نحوه محاسبه مالیات بر ارث ملک

مالیات بر ارث ملک در ایران، بر اساس قانون مالیات های مستقیم، محاسبه می شود. طبق این قانون، نرخ مالیات بر ارث ملک ، بر اساس ارزش ملک و طبقه وارث تعیین می شود. طبقات وارث، به شرح زیر است:

جدول طبقات وارث

طبقه ورثه
اول همسر، فرزندان و پدر و مادر
دوم پدربزرگ و مادربزرگ، خواهر و برادر و فرزندان آنها
سوم عمو، عمه، خاله و دایی و فرزندان آنها

نکات طبقات ارث

یکی از موارد مهم در بررسی نحوه محاسبه مالیات بر ارث طبقات ارث است:

  • طبقه اول وارثان، حق اولویت در ارث دارند. در صورتی که طبقه اول وارثان وجود نداشته باشند، طبقه دوم وارثان حق ارث را خواهند داشت. در صورتی که طبقه دوم وارثان نیز وجود نداشته باشند، طبقه سوم وارثان حق ارث را خواهند داشت.
  • همسر متوفی، همیشه در طبقه اول وارثان قرار دارد. فرزندان متوفی، در صورتی که در زمان فوت متوفی، زنده باشند، در طبقه اول وارثان قرار خواهند داشت. پدر و مادر متوفی، در صورتی که در زمان فوت متوفی، زنده باشند، در طبقه اول وراث قرار خواهند داشت.
  • پدربزرگ و مادربزرگ متوفی، در صورتی که در زمان فوت متوفی، زنده باشند، در طبقه دوم وارثان قرار خواهند داشت. خواهر و برادر متوفی، در صورتی که در زمان فوت متوفی، زنده باشند، در طبقه دوم وارثان قرار خواهند داشت. فرزندان خواهر و برادر متوفی، در صورتی که در زمان فوت متوفی، زنده باشند، در طبقه دوم وراث قرار خواهند داشت.
  • عمو، عمه، خاله و دایی متوفی، در صورتی که در زمان فوت متوفی، زنده باشند، در طبقه سوم وارثان قرار خواهند داشت. فرزندان عمو، عمه، خاله و دایی متوفی، در صورتی که در زمان فوت متوفی، زنده باشند، در طبقه سوم وارثان قرار خواهند داشت.


نرخ مالیات بر ارث بر اساس طبقات

طبقه نرخ مالیات
اول 5%
دوم 10%
سوم 15%

روش های انتقال مالکیت ملک پس از مرگ

مالکیت ملک ، می تواند از طریق وصیت، یا از طریق قانون ارث، به شخص دیگری منتقل شود:

  • وصیت : در صورتی که ملک، از طریق وصیت به شخص دیگری منتقل شود، وراث باید مالیات بر ارث ملک را پرداخت کنند.
  • ارث : در صورتی که ملک، از طریق قانون ماترک به شخص دیگری منتقل شود، وراث ممکن است مجبور به پرداخت مالیات بر ارث ملک نباشند.

 

روش محاسبه میزان مالیات بر ارث ملک

مالیات بر ارث ملک ، یک مالیات مهم است که باید توسط وراث ملک پرداخت شود. وراث باید قبل از فروش ملک، مالیات ارث ملک را پرداخت کنند و به عنوان یکی از مدارک مهم در زمان انتقال مفاصا حساب مالیات بر ارث ملک اخذ می شود. در صورتی که وراث مالیات مربوطه را پرداخت نکنند، ممکن است مجبور به پرداخت جریمه شوند. برای محاسبه مالیات بر ارث ملک ، باید ارزش ملک، طبقه وارث و تعداد وراث را مشخص کرد. سپس، با استفاده از فرمول زیر، مالیات بر ارث ملک محاسبه می شود:

مالیات بر ارث ملک = (ارزش ملک x نرخ مالیات) / تعداد وراث

برای مثال، اگر ارزش ملک 100 میلیون تومان باشد، نرخ مالیات بر ارث ملک برای آن 5% باشد و تعداد وراث 2 نفر باشد، مالیات بر ارث ملک ، 250000 تومان خواهد بود. لذا باید گفت این نوع مالیات ، یک مالیات مهم است که باید توسط وراث ملک پرداخت شود. وراث باید قبل از فروش ملک، مالیات ارث ملک را پرداخت کنند. در صورتی که وراث مالیات را پرداخت نکنند، ممکن است مجبور به پرداخت جریمه علاوه بر پرداخت مالیات بر ارث ملک شوند. در نهایت باید گفت برای محاسبه دقیق این نوع مالیات و همچنین جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی، توصیه می‌شود که با یک مشاور مالیاتی مشورت کنید. یک مشاور مالیاتی می‌تواند به شما کمک کند تا اظهارنامه مالیات بر ارث ملک و سایر اموال را به درستی تکمیل کنید و مالیات خود را به طور کامل پرداخت کنید.

 

چگونگی کاهش بار مالیات بر وراث

مالیات بر ارث، یکی از منابع درآمدی مهم دولت است. این مالیات، به دولت کمک می‌کند تا هزینه‌های عمومی خود را تأمین کند. همچنین، مالیات بر ارث ، می‌تواند به کاهش نابرابری‌های اقتصادی کمک کند. این مالیات، از انتقال ثروت از نسلی به نسل دیگر جلوگیری می‌کند و به این ترتیب، به حفظ عدالت اجتماعی کمک می‌کند. وارثان می‌توانند با استفاده از راهکارهای زیر، بار مالیات بر ارث خود را کاهش دهند:

  • تنظیم برنامه‌ریزی مالیاتی: وراث می‌توانند با مشاوره با یک متخصص مالیات، برنامه‌ریزی مالیاتی مناسبی برای خود انجام دهند. این برنامه‌ریزی می‌تواند به کاهش مالیات بر ارث کمک کند.
  • انجام اقدامات قانونی: وراث می‌توانند با انجام اقدامات قانونی، از پرداخت مالیات بر ارث جلوگیری کنند. به عنوان مثال، وراث می‌توانند اموال خود را به شکلی به ارث بگذارند که از پرداخت مالیات معاف باشد.
  • استفاده از معافیت‌های مالیاتی: وراث می‌توانند از معافیت‌های مالیاتی موجود برای کاهش مالیات بر ارث خود استفاده کنند. به عنوان مثال، وراث می‌توانند اموال خود را به بنیادها و مؤسسات خیریه و عام‌المنفعه ببخشند.

امیدواریم این مقاله اطلاعات مفیدی در خصوص آموزش مالیات بر ارث در اختیار شما قرار داده باشد. در صورت نیاز به مشاوره تخصصی، توصیه می شود با کارشناسان حقوقی و مالیاتی مجرب راوی حساب مشورت نمایید.

سوالات متداول در خصوص مالیات بر ارث 

سوال : چه کسانی مشمول مالیات بر ارث می شوند؟
پاسخ: طبق قانون مالیات های مستقیم، تمامی ورثه متوفی مشمول پرداخت مالیات بر ارث هستند. این افراد با توجه به طبقه بندی مشخص شده در قانون ارث، سهم مشخصی از ماترک را دریافت می کنند و به تناسب آن سهم، موظف به پرداخت مالیات می باشند.
 

سوال : مالیات بر ارث ملک چیست؟

پاسخ : مالیات بر ارث، مبلغی است که دولت از ماترک متوفی، قبل از انتقال به وراث، دریافت می‌کند. این مالیات شامل اموال منقول و غیرمنقول، مانند ملک، می‌شود.

 

سوال: مالیات بر ارث چگونه محاسبه میشود ؟ 

پاسخ: محاسبه مالیات بر ارث به دو عامل اصلی بستگی دارد: نوع دارایی) مالیات بر ارث برای اموال مختلف مانند خانه، زمین، خودرو و غیره، قوانین و نرخ های متفاوتی دارد. طبقه ورثه) قانون مالیات بر ارث، ورثه را بر اساس رابطه خویشاوندی با فرد متوفی طبقه بندی می کند. هر طبقه از ورثه مشمول نرخ مالیات متفاوتی است.

نظرات کاربران

تعداد نظرات : 1

وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

۰۱ شهریور ۱۴۰۲ - مجیدمرادی

سلام وعرض ادب خیلی از سایت ها راخواندم ولی سایت شما خیلی دقیق توضیح دادن متشکرم لطفا هزینه مشاوره برای مالیات بر ارث را اگر امکان دارد بصورت پیامک لطف کنید اطلاع بدهید متشکرم
وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

راوی حساب

سلام به شما مرسی از لطفتون. در خصوص مشاوره در قسمت تماس با ما شمارتون رو ثبت کنید تماس میگیریم خدمتتون