وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

مالیات تراکنش های بانکی

  • نویسنده : محمدجواد عظیمی فرد

  • تاریخ انتشار : ۱۴۰۱/۰۳/۱۲

  • تاریخ بروزرسانی : ۱۴۰۳/۰۵/۱۷

  • ثبت نظر

جشنواره روز پدر

آموزش مالیات

تراکنش در لغت به معنای معامله، انجام و اداره است و در اصطلاح به مجموعه ای از دستورات یا عملیاتی گفته می شود که به طور همزمان و به صورت یکپارچه انجام می شوند و معمولاً در سیستم های اطلاعاتی و پایگاه داده ها کاربرد دارند. در سیستم های اطلاعاتی، تراکنش ها معمولاً برای انجام عملیاتی مانند ثبت یک سفارش، پرداخت یک قبض، یا انتقال وجه استفاده می شوند. این عملیات باید به طور همزمان و بدون هیچ خطا یا مغایرت انجام شوند. برای مثال، اگر یک سفارش ثبت شود، اما وجه آن پرداخت نشود، این اقدام ناموفق تلقی می شود. بنابراین تراکنش بانکی به گردش حساب اطلاق می شود و باید گفت از موارد مهم در خصوص گردش حساب مالیات است.

 

مالیات تراکنش حساب بانکی ۱۴۰۳

بر اساس بند (ج) تبصره (۶) لایحه بودجه ۱۴۰۳ اگر مجموع واریزی‌ها به حساب‌های غیرتجاری یک شخص حقیقی در هر ماه، از حد معینی که توسط شورای پول و اعتبار تا پایان اردیبهشت ۱۴۰۳ تعیین می‌شود، بیشتر باشد، صاحب حساب باید اثبات کند که این تراکنش‌ها درآمدی نبوده‌اند. منظور از حساب غیرتجاری، حسابی است که نزد سازمان امور مالیاتی به عنوان حساب مرتبط با فعالیت شغلی شخص ثبت نشده باشد.به عبارت دیگر هر شخص حقیقی در هر ماه می‌تواند تا سقف مشخصی به حساب‌های غیرتجاری خود پول واریز کند بدون اینکه نیاز به ارائه مدرکی داشته باشد. اگر مجموع واریزی‌ها به حساب‌های غیرتجاری یک شخص در ماه از این سقف بیشتر باشد، صاحب حساب باید مدارک و اسنادی ارائه کند تا نشان دهد که این پول‌ها از طریق فعالیت‌های شغلی و قانونی به دست آمده‌اند. هدف از این بند، جلوگیری از پولشویی و فرار مالیاتی است. توجه کنید که هنوز سقف معینی برای مالیات تراکنش های بانکی که توسط شورای پول و اعتبار تعیین می‌شود، مشخص نشده است.

 

تراکنش بانکی چیست ؟

قبل از بررسی مالیات تراکنش حساب بانکی ابتدا مناسب است در خصوص مفاهیم مربوطه صحبت کرد تراکنش بانکی به هرگونه عملیات مالی که در یک حساب بانکی انجام می شود، گفته می شود. این عملیات می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • واریز وجه: انتقال وجه به یک حساب بانکی از طریق روش های مختلف مانند کارت عابر بانک، اینترنت بانک، یا تلفن بانک.
  • برداشت وجه: برداشت وجه از یک حساب بانکی از طریق روش های مختلف مانند کارت عابر بانک، اینترنت بانک، یا خودپرداز.
  • انتقال وجه: انتقال وجه از یک حساب بانکی به حساب بانکی دیگر.
  • پرداخت قبوض: پرداخت قبوض آب، برق، گاز، تلفن، و سایر قبوض از طریق روش های مختلف مانند کارت عابر بانک، اینترنت بانک، یا تلفن بانک.
  • خرید کالا و خدمات: خرید کالا و خدمات از طریق روش های مختلف مانند کارت عابر بانک، کارت اعتباری، یا پرداخت آنلاین.
تراکنشهای بانکی معمولاً به صورت الکترونیکی ثبت می شوند و سوابق آنها در بانک نگهداری می شود. این سوابق می تواند برای اهداف مختلف مانند حسابرسی، شناسایی تخلف، و مبارزه با پولشویی مورد استفاده قرار گیرد. در ایران، سازمان امور مالیاتی کشور نیز از این سوابق برای شناسایی افراد و شرکت هایی که قصد فرار مالیاتی یا پولشویی دارند، استفاده می کند. مالیات تراکنش حساب بانکی یکی از انواع مالیات‌های مستقیم است که همان طور که از اسم آن مشخص است بر تراکنشهای بانکی اشخاص حقیقی و حقوقی تعلق می‌گیرد. مالیات بر تراکنش های بانکی توسط سازمان امور مالیاتی کشور اخذ می‌شود. مالیات تراکنش بانکی در ایران یک نوع مالیات بر درآمد است که از سال 1399 در کشور ایران اجرا شده است. مالیات تراکنش های بانکی بر تمام حساب هایی که بیش از 5 میلیارد تومان گردش حساب در سال باشد، اعمال می شود. همچنین باید گفت که نرخ مالیات بر تراکنش بانکی 15 درصد است.

نرخ مالیات بر تراکنش های بانکی

 

 

نحوه محاسبات مالیات تراکنش های بانکی 

در خصوص بررسی نحوه محاسبه مالیات حساب بانکی خیلی سوال میشود که در این خصوص باید عرض کنم که سازمان امور مالیاتی، یک مالیات خاص تحت عنوان مالیات تراکنش های بانکی را وضع نکرده است. مبلغی که بعد از رسیدگی به حساب بانکی و اسناد و مدارک برای شما در نظر گرفته می شود مالیاتی است که از سود نهایی شما محاسبه شده است وگرنه در قانون چیزی به اسم مالیات تراکنش حساب بانکی وجود ندارد.

دقت فرمایید که طبق قوانین مربوطه هر مبلغی که به حساب رسمی شما واریز شود به منزله درآمد است مگر اینکه اثبات کنید که تسهیلاتی اخذ کرده اید یا بابت حسابهای دریافتنی باشد (یا مواردی که در بخشنامه تراکنش های بانکی آمده) پس نهایت دقت را در مبالغ واریزی به عمل آورید.

سازمان امور مالیاتی سود و زیان نهایی شما را بر اساس ماده 94 قانون مالیات های مستقیم محاسبه می کند و براساس نوع شخصیت شما (شخصیت حقیقی یا حقوقی) میزان مالیات را محاسبه می کند. برای محاسبه مالیات اشخاص حقیقی یا مشاغل از روش زیر استفاده می شود که بر اساس ماده 131 قانون مالیات های مستقیم می باشد:

ماده 131 قانون مالیات های مستقیم

 

 

سقف گردش حساب برای مالیات

سقف معافیت مالیاتی گردش حساب برای اشخاص حقوقی و حقوقی متفاوت است : 

  • سقف تراکنش بانکی معاف از مالیات برای اشخاص حقیقی: برای اشخاص حقیقی نرخ های آن متفاوت است
  • سقف تراکنش بانکی معاف از مالیات برای اشخاص حقوقی: برای اشخاص حقوقی به نرخ ثابت 25 درصد مالیات اخذ می شود.

برای محاسبه سقف گردش حساب برای مالیات حساب بانکی شرکت ها یا اشخاص حقوقی فرمول محاسبه گردش حساب بانکی به این صورت است : میزان مالیات قابل پرداخت = میزان درآمد یا سود خالص * 25 درصد

 

 

مالیات بر تراکنش بانکی

 

تراکنش های بانکی معاف از مالیات

موارد زیر هنگام رسیدگی به تراکنش های بانکی پالایش و معاف از مالیات می شوند:

  • تراکنش‌های بانکی مربوط به اعضای هیئت مدیره و سهامداران اشخاص حقوقی با تائید شخص حقوقی مورد نظر
  • دریافتی و پرداختی مرتبط به حق شارژ
  • دریافتی و پرداختی به حساب بستگان (در صورتی که ماهیت درآمدی آن توسط اداره امور مالیاتی اثبات نشود)
  • تسهیلات بانکی دریافتی
  • انتقالی بین حساب‌های شخص
  • انتقال بین حساب‌های شرکا در مشاغل مشارکتی
  • تنخواه‌های واریزی به حساب اشخاص توسط کارفرما با تائید کارفرمای ذی‌ربط
  • دریافت‌ها و پرداخت‌های سهامداران و اعضای هیئت مدیره اشخاص حقوقی که طرف مقابل آن در دفاتر شخص حقوقی در حساب‌های دریافتنی و پرداختنی (جاری شرکا) منظور شده است.
  • قرض و ودیعه دریافتی و پرداختی
  • وجوه دریافتی ناشی از جبران خسارت
  • انتقالی بین حساب‌های بانکی اشخاص در صورتی که مربوط به درآمد نباشد
  • مبالغ دریافتی و پرداختی اشخاص به عنوان واسط با توجه به فضای کسب و کار اشخاص حقیقی

 

مالیات تراکنش حساب بانکی

 

نحوه محاسبه مالیات تراکنش حساب بانکی چگونه انجام می شود؟

گردش حساب بانکی در 2 سال اخیر به شدت مورد توجه سازمان امور مالیاتی کشور قرار گرفته به گونه‌ای که بخشنامه های و دستورالعمل های متعددی در خصوص مالیات بر تراکنش های بانکی صادر نموده و حتی در رسیدگی های مالیاتی به حساب بانکی توجه ویژه ای می شود. اما چرا گردش حساب بانکی به این شکل مورد توجه قرار گرفته است؟ در ادامه در خصوص جزییات این مورد بحث خواهیم کرد تا سوالات شما بر طرف شود و در صورتی که نیاز به مشاوره مالیاتی دارید کلیک کنید. البته باید گفت که در ویدیو فوق به کلیه سوالات در مورد مالیات تراکنش حساب بانکی و یا مدیریت گردش حساب بانکی در مورد اشخاص حقیقی و حقوقی پاسخ داده شده است.

 

گردش حساب بانکی چیست ؟

قبل از ذکر موارد مرتبط با مالیات تراکنش حساب بانکی در این قسمت می خواهیم در خصوص این صحبت کنیم که وقتی می گوییم مالیات گردش حساب بانکی منظورمان از کدام نوع حساب بانکی است و بنابراین قصد نداریم در این قسمت حساب بانکی را برای شما تعریف کنیم چون تعریف خاصی ندارد بلکه منظور ما از تعریف حساب بانکی ، حساب بانکی رسمی است که برای کسب و کار خود از آن استفاده می کنید و از دیگر حساب های بانکی شخصی شما مجزا شده است. این حساب بانکی در ابتدا که تشکیل پرونده مالیاتی می دهید را باید به حوزه مالیاتی معرفی کنید تا در هنگام رسیدگی این حساب را بررسی کنند. حساب رسمی شما حسابی است که فقط تراکنش های تجاری در آن قرار گرفته است و از مصارف شخصی مجزا شده است لذا وقتی از مالیات بر تراکنش های بانکی صحبت می شود منظور ما دقیقا این نوع حساب بانکی است.

نمودار مالیات بر تراکنش های بانکی

مالیات بر تراکنش های بانکی چیست ؟

اخذ مالیات تراکنش های بانکی و مالیات کارتخوان یک روش جدید رسیدگی مالیاتی است. در این روش علاوه بر دستیابی مواردی که مودی کتمان کرده است، میتواند راستی آزمایی اظهارنامه تسلیمی مودی با فعالیت واقعی وی را احراز نماید. در این روش رسیدگی اعتراض های بسیار زیادی از طرف حقوقدانان مطرح شده و به دیوان عدالت اداری شکایت شده است اما تا این لحظه تمامی شکایات بی نتیجه مانده و کماکان این روش رسیدگی از سوی سازمان امور مالیاتی در حال پیگیری است. در این روش رسیدگی، سازمان امور مالیاتی اطلاعات گردش حساب و دستگاه کارتخوان مودیان را جمع آوری می کند و با اطلاعات اظهارنامه مودیان مقایسه می کند. اگر سازمان امور مالیاتی مغایرتی در اطلاعات مشاهده کند، مودی را برای توضیح دعوت می کند. اگر مودی نتواند توضیح قانع کننده ای ارائه دهد، سازمان امور مالیاتی می تواند مودی را به پرداخت مالیات اضافی محکوم کند. این روش رسیدگی به مالیات بر تراکنش های بانکی اعتراضات بسیار زیادی از طرف حقوقدانان مطرح شده است. حقوقدانان معتقدند که این روش رسیدگی نقض حقوق مودیان است و سازمان امور مالیاتی بدون دلیل موجه نمی تواند اطلاعات گردش حساب های بانکی و دستگاه کارتخوان مودیان را جمع آوری کند. همچنین حقوقدانان معتقدند که این روش رسیدگی می تواند منجر به سوء استفاده از قدرت سازمان امور مالیاتی شود و مودیان می توانند تحت فشار قرار بگیرند تا مالیات تراکنش حساب بانکی به صورت اضافی پرداخت کنند. تا این لحظه تمامی شکایات حقوقدانان در دیوان عدالت اداری در خصوص مالیات تراکنش های بانکی بی نتیجه مانده است و سازمان امور مالیاتی کماکان این روش رسیدگی را در حال پیگیری است.

 

تفاوت حساب بانکی رسمی و غیر رسمی

برای توضیح مالیات تراکنش حساب بانکی ابتدا لازم است فرق حساب بانکی رسمی و غیر رسمی مشخص شود. حساب بانکی رسمی شما می شود همان حساب تجاری که به سازمان امور مالیاتی معرفی کرده اید هر چند که ممکن است شما از چندین حساب تجاری استفاده کنید که از نظر سازمان امور مالیاتی هیچ مانعی ندارد و حساب غیر رسمی هم می شود حساب بانکی شخصی. اما در شرکت هایی که برای امور مالیاتی مراجعه می کنم از کلمه رسمی و غیر رسمی زیاد استفاده می کنند که البته مقصودشان هم چیز دیگری است! کلمه رسمی یا غیر رسمی که استفاده می شود منظور این است که رسمی حساب بانکی است که به سازمان امور مالیاتی معرفی شده است و حساب غیر رسمی حساب بانکی تجاری است که به سازمان معرفی نشده است و گردش حساب تجاری هم دارد، این یعنی فرار مالیاتی ! البته بحث رسمی و غیر رسمی که پیش می آید فقط برای گردش حساب بانکی نیست بلکه برای فاکتور ها و دیگر اتفاقات حسابداری نیز می باشد که هدف ما در اینجا این بود این موارد را ذکر کنیم تا با برخی از جرائم مالیاتی هم آشنا شوید. در صورت تمایل می توانید مقاله جرایم مالیاتی را بصورت مفصل تر بخوانید.

 

حساب بانکی شخصی و تجاری را کنترل کنیم

برای کنترل حساب های بانکی و بررسی این که آیا مستحق مالیات تراکنش های بانکی هستیم یا نه بهتر است در اولین گام هر کدام از آنها را مجزا کنیم چون به وفور می بینم شرکت ها و مشاغلی را که وقتی پرینت بانکی را بررسی می کنم متوجه می شوم از حساب بانکی تجاری استفاده شخصی کرده آن هم نه در حد چند گردش بلکه عابر بانک حساب همیشه همراهش هست و از آن استفاده شخصی و تجاری را باهم می کند. در اینگونه حسابها هنگام رسیدگی جهت بررسی مالیات تراکنش حساب بانکی به مشکل بر میخورند و هر چه شرکت بزرگتر باشد این داستان پیچیده تر می شود.

 

بخشنامه رسیدگی مالیات تراکنش حساب بانکی

برخی افراد به من می گویند که من مدت هاست با حساب شخصی امور تجاری را پیش می برم و تا الان هم هیچ مشکلی پیش نیامده است، در این موارد به آنها یاداور می شوم که سازمان امور مالیاتی جهت اخذ مالیات تراکنش های بانکی برای رصد حسابهای بانکی شاخص دارد به این ترتیب که گردش های حساب بانکی که از 5 میلیارد تومان بیشتر شوند به صورت اتوماتیک در سیستم بانک مرکزی اعلام می شود و در نهایت به سازمان امور مالیاتی منتقل می شود و این می تواند خطرات جدی را به همراه داشته باشد چرا که علاوه بر دریافت اصل مالیات باید جرائم را نیز پرداخت کنید. از سال 95 به بعد سازمان مربوطه اعلام کرده است که گردش های بانکی بالای 5 میلیارد تومن در سال از طریق بانک مرکزی به سازمان امور مالیاتی ابلاغ می شود و توسط سازمان امور مالیاتی این حساب های بانکی اشخاص رسیدگی می شوند. با توجه به اهمیت این موضوع سازمان یک بخشنامه ای صادر کرده است که نحوه محاسبه مالیات تراکنش بانکی را گفته است. در صورت تمایل می توانید بخشنامه 200/99/16 در مورد رسیدگی به گردشهای بانکی را مطالعه کنید.

 

نمونه های دادنامه تراکنش بانکی

تاکنون نسبت به بخشنامه های سازمان امور مالیاتی درخصوص رسیدگی به تراکنش های بانکی و اخذ مالیات بر تراکنش های بانکی و همچنین نحوه عمل سازمان و ماموران و مراجع حل اختلاف اعتراضات زیادی در دیوان عدالت اداری مطرح شده و آرای متعددی صادر شده است که برخی را در ادامه ذکر کرده ایم:

۱- دادنامه شماره ۹۷۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۱۳۱ مورخ 1397/06/26
طی این شکایت شاکی درخواست ابطال بخشنامه شماره ۵۰۵/۹۶/۲۰۰ سازمان را خواستار بود. دلیل شاکی این بود که مفاد بخشنامه مورد شکایت برخلاف برخی موازین قانونی از جمله اصل ۱۶۹ قانون اساسی، ماده ۴ قانون مدنی و ماده ۲ قانون مجازات اسلامی است. در نهایت هیئت تخصصی دیوان عدالت اداری با توجه به موازین قانونی از جمله ماده ۲۲۹ و ۹۳ قانون مالیات های مستقیم رای به رد شکایت صادر کرد.

۲- رای شماره ۱۴۶۶ شعبه سوم دیوان عدالت اداری مورخ 1398/05/06
در اینجا شاکی ابتدا با استناد به ماده ۲۳۷ قانون مالیات‌های مستقیم، این نکته را یادآور می‌شود که برگ تشخیص باید بر اساس مأخذ صحیح و متکی به دلایل و اطلاعات کافی و … تنظیم گردد. سپس ماده ۲۴۸ قانون مالیات‌های مستقیم را مورد اشاره قرار می‌دهد و می‌گوید: «رأی هیئت حل اختلاف مالیاتی بایستی متضمن اظهارنظر موجّه و مدلّل نسبت به اعتراض مؤدی بوده و در صورت اتخاذ تصمیم به تعدیل درآمد مشمول، جهات و دلایل آن توسط هیئت در متن رأی قید شود». در نهایت شعبه دیوان با تکیه بر نظر هیئت تخصصی اقتصادی مالی دیوان عدالت اداری، دستورالعمل‌های صادره را صرفاً در مورد سال‌های بعد از سال ۱۳۹۵ لازم الاجرا می‌داند و ضمن وارد دانستن شکایت مؤدی، رأی هیئت تجدیدنظر حل اختلاف مالیاتی را نقض و برای رسیدگی مجدد به شعبه هم‌عرض ارسال می‌کند.

۳- دادنامه شماره ۲۲۷۲ شعبه چهارم تجدید نظر دیوان عدالت اداری مورخ 1398/12/18
در این دادنامه شاکی تقاضای نقض دادنامه ۱۴۶۶ را نموده بود که شعبه چهارم با ارائه دلایل دادنامه ۱۴۶۶ و رای صادره از جانب شعبه سوم دیوان عدالت اداری را عینا تایید نمود.

۴- دادنامه شماره ۲۱۱ شعبه پانزدهم دیوان عدالت اداری
در این دادنامه شاکی با استناد به برخی مواد قانونی از جمله ۲۳۷، ۲۴۸ و ۱۵۷ و رای هیئت تخصصی دیوان عدالت اداری به شماره ۱۳۱ مورخ ۲۷/۰۶/۱۳۹۷ به نحوه عمل هیئت حل اختلاف تجدید نظر و همچنین دستورالعمل شماره ۵۰۵ سازمان اعتراض می نماید که شعبه پانزدهم دیوان عدالت اداری رای به ورود شکایت و لزوم رسیدگی مجدد بوده است. با توجه به آرا و دادنامه های صادره فوق و سوابق امر ملاحظه می شود که رویه دیوان عدالت اداری در این خصوص یکسان نبوده و در برخی مواقع با سلیقه همراه است. منتهی مرجع دیوان عدالت اداری همچنان یکی از مراجع بسیار مهم در امر دادرسی مالیاتی می باشد که هر مودی مالیاتی جهت احقاق حقوق خود می تواند به این مرجع رجوع نماید.

۵- دادنامه ۱۵۱۱ الی ۱۵۲۱ هیات تخصصی دیوان عدالت اداری مورخ 1399/12/17
پس از شکایت ده صنف و اتحادیه برای ابطال بخشنامه ۱۶/۹۹/۲۰۰ و رسیدگی های قبل از سال ۱۳۹۵ رای شماره هیات تخصصی دیوان عدالت اداری با توجه به مرتفع شدن ایرادات قبلی بخشنامه های رسیدگی به تراکنش های بانکی و همچنین بندهای ۹ و ۱۲ و ۱۸ بخشنامه نهایتا رای به رد شکایت صادر نمود.

ابطال بخشنامه بانکی

در خصوص مالیات تراکنش حساب بانکی در موارد متعددی به دیوان عدالت اداری از سازمان امور مالیاتی در مورد بخشنامه 200/99/16 و بخشنامه های قبل شکایت شده که تمام آنها توسط دیوان رد شده و بخشنامه سازمان امور مالیاتی در خصوص رسیدگی به تراکنش بانکی را قانونی دانسته است.

 

حد آستانه تراکنش های بانکی

گرچه در بخشنامه جدید رسیدگی به تراکنش های بانکی حد نصاب رسیدگی به آن موارد برداشته شده است اما طبق آیین نامه تبصره ۵  ماده ۱۶۹ مکرر کماکان حد آستانه رسیدگی به تراکنش های بانکی مشکوک ۵ میلیارد تومان (معادل پنجاه میلیارد ریال) در نظر گرفته شده است.

 

نحوه بررسی تراکنش های بانکی

در این نوع رسیدگی جمع تمام واریزی هایی که به تمام حساب های بانکی یک شخص واریز شده بررسی می شود و ملاک جمع واریزی است. سازمان مالیاتی در خصوص برداشت پول از حساب کاری ندارد و فقط موضوع واریزی می باشد چرا که مبلغ واریزی می تواند ماهیت درآمدی داشته باشد که در این نوع رسیدگی هدف سازمان وصول مالیات از درآمد مودیان است. نحوه بررسی تراکنش های بانکی و نوع رسیدگی در بخشنامه شماره 200/99/16 به صورت کامل توضیح داده شده است.

 

غیرقانونی بودن تشخیص مالیات بر تراکنش های بانکی

به طور کلی درباره قانونی بودن یا غیر قانونی بودن تشخیص مالیات بر اساس تراکنش بانکی باید گفت مالیات تراکنش بانکی یک مورد جدید است و هنوز در حال اجرا است. در نتیجه، ممکن است برخی از اشکالات و ابهام های قانونی در مورد مالیات بر تراکنش بانکی وجود داشته باشد. با این حال، دولت ایران متعهد به اجرای این مالیات است و در حال تلاش برای رفع هرگونه مشکل قانونی است که ممکن است وجود داشته باشد. مالیات تراکنش حساب بانکی یک موضوع جدید و بحث برانگیز است. برخی از مردم معتقدند که مالیات تراکنش های بانکی یک مالیات عادلانه است و به دولت کمک می کند تا با پولشویی و تامین مالی تروریسم مبارزه کند. برخی دیگر معتقدند که مالیات بر تراکنش بانکی یک مالیات ناعادلانه است و به مردم عادی آسیب می رساند. این به هر فرد بستگی دارد که تصمیم بگیرد که آیا مالیات تراکنش بانکی را عادلانه می داند یا خیر. با این حال، مهم است که درک کنیم که مالیات بر تراکنش های بانکی برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم وضع شده است و به دولت کمک می کند تا درآمد بیشتری برای تامین هزینه های خود جمع آوری کند. وقتی کلمه “غیرقانونی بودن” را به کار می بریم باید بتوانیم این موضوع را اثبات کنیم. موضوعی که هست طی این چند سال هنوز هیچ کسی نتوانسته غیرقانونی بودن آن را در بالاترین مرجع قضایی کشور یعنی دیوان عدالت اداری اثبات کند چرا که در صورت اثبات غیرقانونی بودن دیوان مانع رسیدگی تراکنش های بانکی سازمان امور مالیاتی می شود و حکم ابطال بخشنامه تراکنش بانکی را صادر می کند. در ادامه قصد داریم تا قانونی بودن مالیات بر اساس تراکنش های بانکی را بیان کنیم چرا که در گذشته این قوانین تصویب شده و هم اکنون با وجود بخشنامه های جدید وجهه جدیدی به خود گرفته اند.

 

ماده 227 قانون مالیات های مستقیم

ماده 227ـ در مواردی که اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود وزیان مودی حسب مورد قبول می‌شود و همچنین پس از تشخیص‌ علی الرأس و صدور برگ تشخیص‌، چنانچه ثابت شود مودی‌ فعالیت‌هایی داشته است که درآمد آن را کتمان نموده است و یا اداره امور مالیاتی در موقع صدور برگ تشخیص از آن مطلع‌ نبوده‌اند، مالیات باید با محاسبه درآمد ناشی از فعالیت‌های مذکور تعیین و مابه ‌التفاوت آن با رعایت مهلت مقرر در ماده ( 157) این‌ قانون مطالبه شود.

 

ماده 229 قانون مالیات های مستقیم

ماده 229- ‌اداره امور مالیاتی می‌توانند برای رسیدگی به اظهارنامه یا تشخیص هرگونه درآمد مودی به کلیه دفاتر و اسناد و مدارک مربوط مراجعه ‌و رسیدگی نمایند و مودی مالیات مکلف به ارائه و تسلیم آنها می‌باشد وگرنه بعدا به نفع او در امور مالیاتی آن سال قابل استناد نخواهد بود مگر آن­که ‌قبل از تشخیص قطعی درآمد معلوم شود که ارائه آنها در مراحل قبلی به عللی خارج از حدود اختیار مودی میسر نبوده است.

حکم این ماده مانع از آن نخواهد بود که مراجع حل اختلاف برای تشخیص درآمد واقعی مودی به اسناد و مدارک ارائه شده از طرف مودی استناد ‌نمایند.

 

ماده 231 قانون مالیات های مستقیم

ماده 231- در مواردی که ‌ادارات امور مالیاتی کتبا از وزارتخانه‌ها، موسسات دولتی، شرکت‌های دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی و شهرداریها و‌سایر موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی اطلاعات و اسناد لازم را در زمینه فعالیت و معاملات و درآمد مودی بخواهند مراجع مذکور مکلف­اند‌ رونوشت گواهی شده اسناد مربوط و هر گونه اطلاعات لازم را در اختیار آنان بگذارند مگر این­که مسئول امر ابراز آن را مخالف مصالح مملکت اعلام ‌نماید که در این صورت با موافقت وزیر مسئول و تأیید وزیر امور اقتصادی و دارایی از ابراز آن خودداری می‌شود و در غیر این صورت به تخلف مسئول ‌امر با اعلام دادستانی انتظامی مالیاتی در مراجع صالحه قضایی خارج از نوبت رسیدگی و حسب مورد به مجازات مناسب محکوم خواهد شد. ولی در‌مورد اسناد و اطلاعاتی که نزد مقامات قضایی است و مقامات مزبور ارائه آن را مخالف مصلحت بدانند، ارائه آن منوط به موافقت دادستان کل کشور‌ خواهد بود.

تبصره- در مورد بانکها و موسسه‌های اعتباری غیربانکی، سازمان امور مالیاتی کشور اسناد و اطلاعات مربوط به درآمد مودی را از طریق وزیر امور ‌اقتصادی و دارایی مطالبه خواهد کرد و بانکها و موسسه‌های اعتباری غیر بانکی موظفند حسب نظر وزیر امور اقتصادی و دارایی اقدام نمایند.

 

ماده 30 قانون مالیات بر ارزش افزوده

ماده 30- کلیه بانکها، موسسات وتعاونی های اعتباری، صندوق های قرض الحسنه وصندوق تعاون مکلفند صرفا اطلاعات واسناد لازم مربوط به درآمد مودیان را که در امر تشخیص و وصول مالیات مورد استفاده می باشد، حسب درخواست رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور به سازمان مزبور اعلام نمایند. اشخاص مزبور در صورت عدم ارائه اطلاعات واسناد مذکور مسئول جبران زیان وارده به دولت خواهند بود.

 

بخشنامه جدید سازمان امور مالیاتی در خصوص تراکنش بانکی

بخشنامه شماره 200/1401/11 مورخ 1401/02/11 از سوی سازمان در خصوص مالیات تراکنش های بانکی با عنوان “نحوه بررسی و رسیدگی به اطلاعات پولی و مالی واصله از جمله تراکنش های بانکی” صادر شده است که متن آن به شرح زیر است:

نظر به برخی اعتراضات واصله در خصوص نحوه رسیدگی به تراکنش های بانکی و به منظور تکریم مودیانی که در موعد مقرر نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیات بر درآمد اقدام نموده اند و در راستای مفاد بند ۱۳ بخشنامه شماره 200/99/16 مورخ 1399/01/31 مبنی بر عدم ورود به مواردی که امکان دسترسی به حسابهای بانکی برای ادارات امور مالیاتی وجود داشته است و همچنین مفاد بند ۱۸ بخشنامه یادشده با موضوع مبنا بودن اظهارات مکتوب مودیان (مادامی که اسناد و مدارک مثبته ای دال بر خلاف اظهارات یاد شده به دست نیاید)، مقرر می گردد: ادارات امور مالیاتی از رسیدگی به تراکنش های بانکی سال های ۱۳۹۷ و قبل مربوط به سنواتی که مودیان مذکور اظهارنامه خود را تسلیم نموده و تا تاریخ صدور این بخشنامه، تراکنش مذکور رسیدگی و منجر به صدور برگ تشخیص نگردیده، اجتناب نمایند و اطلاعات تراکنش های بانکی مربوط به این دسته از مودیان را جهت پالایش مجدد و مطابقت با کلیه اطلاعات موجود در بانک های اطلاعاتی سازمان به معاونت فناوری سازمان (دفتر علوم داده های مالیاتی) ارسال نمایند. رعایت کلیه مفاد بخشنامه شماره 200/99/16 مورخ 1399/01/31 علی‌الخصوص بندهای “1”،”9″،”11″،18″، آن به منظور جلوگیری از ورود به امر حسابرسی تراکنش های بانکی در موارد غیرضروری، مستندسازی گزارش‌های رسیدگی با استفاده از شواهد کافی و قابل اطمینان، پرهیز از حدس وگمان تعیین شغل مودی بدون وجود مستندات، پذیرش اظهارات مکتوب مودیان در خصوص ماهیت هر یک از تراکنش های بانکی سال ۱۳۹۷ و قبل از آن (در صورتی که اسناد و مدارک مثبته ای دال برخلاف اظهارات مودی به دست نیاید) در رسیدگی به تراکنش های بانکی مورد تاکید می باشد.

داود منظور

بخشنامه جدید تراکنش های بانکی

 

چگونه از تراکنش های بانکی خود در سازمان امور مالیاتی دفاع کنیم

برای اعتراض به مالیات بر تراکنش‌های بانکی لازم است که افراد آگاه و با تجربه در این خصوص کنار شما باشد . لذا توصیه می شود در صورتیکه نیاز به مشاوره در خصوص مالیات تراکنش‌های بانکی و اعتراض به موارد مرتبط با آن دارید با شماره تلفن 09304537723 تماس حاصل فرمایید.

نکات کلیدی برای بهبود مدیریت مالی با ساماندهی مالیات تراکنش بانکی

سامان دادن به مالیات تراکنش بانکی می‌تواند به شما کمک کند تا بهبود قابل توجهی در مدیریت مالی خود داشته باشید، به خصوص اگر شما یک کسب و کار دارید. در ادامه چند نکته برای سامان دادن به مالیات بر تراکنش بانکی ذکر شده است:

  1. ثبت دقیق و مرتب تراکنش‌های بانکی: برای سامان دادن به مالیات تراکنش بانکی، باید تمام گردشهای بانکی خود را به دقت ثبت و مرتب کنید. این شامل دریافت و پرداخت های نقدی، تراکنش های بانکی، انتقالات، اعتبارات و کسورات است. همچنین نیاز است که مدارک و فاکتورهای مرتبط با گردشها را نگهداری کنید.
  2. استفاده از نرم‌افزارهای مدیریت مالی: استفاده از نرم‌افزارهای مدیریت مالی، می‌تواند به شما کمک کند تا تراکنش‌های بانکی خود را به دقت ثبت و مدیریت کنید. با استفاده از این نرم‌افزارها، می‌توانید خلاصه‌ای از تراکنش‌های بانکی خود دریافت کنید، فاکتورهای خود را دسته‌بندی کنید و به تقسیم بندی دقیق‌تر مبالغ بپردازید.
  3. پیگیری تغییرات قوانین مالیاتی: برای سامان دادن به مالیات بر تراکنش بانکی، باید پیگیری تغییرات قوانین مربوطه باشید و از آن‌ها آگاه باشید. این شامل تغییرات مربوط به مالیات تراکنش‌های بانکی، کسورات مالیاتی و اعتبارات مالیاتی است. برای اطلاعات بیشتر، می‌توانید با مشاوره حرفه‌ای تماس بگیرید.
  4. ارائه اطلاعات دقیق به موقع: برای سامان دادن به مالیات تراکنش بانکی، باید اطلاعات مربوطه را به موقع و دقیق ارائه کنید. این شامل ارسال مالیات بر تراکنش‌های بانکی ، ارائه اظهارنامه و هرگونه اطلاعات مالی مربوط به گردشهای بانکی است.
  5. مشاوره با حسابدار: مشاوره با یک حسابدار مالیاتی می‌تواند به شما کمک کند تا سامان دهی به مالیات بر تراکنش بانکی خود را بهبود بخشید و از تخصص و تجربه او در این زمینه بهره بگیرید. حسابدار می‌تواند به شما کمک کند تا گردشهای بانکی خود را به دقت ثبت کنید، پیگیری تغییرات قوانین مربوطه را داشته باشید، فاکتورهای مربوط به گردش های خود را دسته‌بندی کنید و اطلاعات مربوط به مالیات تراکنش‌های بانکی را به موقع و دقیق ارائه کنید.

در نهایت، سامان دادن به مالیات بر تراکنش بانکی نیازمند دقت و پیگیری مداوم است. با رعایت موارد فوق و مشاوره با حسابدار مالیاتی، می‌توانید مدیریت مالی خود را بهبود بخشید و همچنین میتوانید از آموزش مالیات راوی حساب استفاده کنید تا آگاهانه تر به پرداخت مالیات اقدام کنید و در نتیجه، موفقیت بیشتری در کسب و کار خود داشته باشید.

 

دلایل اخذ مالیات تراکنش های بانکی

مالیات تراکنش حساب بانکی توسط بانک مرکزی ایران جمع آوری می شود. بانک مرکزی ایران اطلاعات مربوط به گردش های حساب بانکی را از بانک ها جمع آوری می کند و سپس این اطلاعات را برای محاسبه مالیات بر تراکنش بانکی استفاده می کند. دلایل اخذ مالیات بر تراکنش های بانکی می تواند موارد زیر باشند: 

  • مالیات تراکنش بانکی برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم وضع شده است.
  • مالیات بر تراکنش های بانکی همچنین برای کمک به دولت در جمع آوری درآمد بیشتر برای تامین هزینه های خود استفاده می شود.
  • مالیات تراکنش های بانکی برای افزایش شفاف سازی و جلوگیری از معاملات مبهم ایجاد شده است.
  • مالیات تراکنش حساب بانکی برای ایجاد عدالت مالی بین مردم وضع شده است.

 

مزایای اخذ مالیات تراکنش های بانکی

در اینجا برخی از مزایای مالیات تراکنش حساب بانکی آورده شده است:

  • مالیات بر تراکنش های بانکی می تواند به مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم کمک کند.
  • همچنین باید گفت مالیات تراکنش های بانکی می تواند به دولت کمک کند تا درآمد بیشتری برای تامین هزینه های خود جمع آوری کند.
  • مالیات بر تراکنش های بانکی می تواند به شفافیت در سیستم مالی کمک کند.

 

معایب اخذ مالیات تراکنش حساب بانکی

در اینجا برخی از معایب مالیات بر تراکنش بانکی آورده شده است:

  • مالیات بر تراکنش های بانکی می تواند یک مالیات ناعادلانه باشد، زیرا افراد کم درآمد را بیشتر از افراد پردرآمد تحت تأثیر قرار می دهد.
  • مالیات تراکنش های بانکی می تواند هزینه های انجام معاملات بانکی را افزایش دهد.
  • مالیات تراکنش حساب بانکی می تواند مانع از رشد اقتصادی شود.

در مجموع، مالیات تراکنش حساب بانکی یک ابزار پیچیده است که مزایا و معایب بالقوه زیادی دارد. مهم است که تمام جوانب مالیات بر تراکنش های بانکی را قبل از تصمیم گیری در مورد اینکه آیا از آن حمایت می کنید یا خیر، در نظر بگیرید.

 

در صورت داشتن سوال در خصوص مالیات بر تراکنش های بانکی ، در قسمت دیدگاه های همین صفحه مطرح کنید تا در اولین فرصت به سوال شما پاسخ داده شود.

 

لطفا هنگام ثبت دیدگاه شماره موبایل خود را وارد کنید تا بعد از پاسخ به دیدگاه شما از طریق پیامک اطلاع رسانی شود.

 

سوالات متداول درباره مالیات تراکنش حساب بانکی

سوال: آیا حساب‌های شخصی نیز مشمول مالیات بر تراکنش‌های بانکی هستند؟

بلی، برخی از حساب‌های شخصی با گردش مالی بالا مشمول این مالیات هستند. ملاک تشخیص مشمولیت این حساب‌ها توسط شورای پول و اعتبار و سازمان امور مالیاتی تعیین می‌شود.

 

سوال: چگونه از میزان مالیات تراکنش حساب بانکی خود مطلع شویم؟

سازمان امور مالیاتی، میزان مالیات تراکنش های بانکی هر فرد را محاسبه و در نهایت، در زمان تکمیل اظهارنامه مالیاتی اعمال می کند. شما می توانید با مراجعه به درگاه ملی خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی (portal.tax.gov.ir) و ورود به حساب کاربری خود، از جزئیات مالیات بر تراکنش های بانکی خود مطلع شوید.

 

سوال: سقف گردش حساب برای مالیات چقدر است ؟

 مالیات حساب بانکی برای اشخاص حقوقی نرخ مختلفی دارد و برای اشخاص حقوقی به نرخ ثابت 25 درصد مالیات اخذ می شود.

 

نظرات کاربران

تعداد نظرات : 6

وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

۲۲ مرداد ۱۴۰۳ - fateme.r

سلام ببخشید من خانه دارم هرماه همسرم حقوقش که 20 میلیون هست به حساب من واریز میکنن 15 تومن رو میزاریم بورس 5 میلیون هم میمونه خرجی منزل میخواستم ببینم امکان داره این واریزی هر ماه 20 تومنی مالیات خورده باشه بهش؟ من همسرم جانبازه و حقوقش معاف از مالیاته ؟ بعد اینکه الان من میخوام 230 میلیون از بورس برداشت بزنم برای ثبت نام جدید ایران خودرو ممکنه بیان مثلا مالیات بزنن روی این مبلغ؟ میشه کمکم کنید لطفا.
وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

پشتیبان سایت

سلام وقت بخیر. باتوجه به اینکه همسرتون هستن بنابراین مشمول مالیات نمیشه و اریزی که هر ماه اتفاق میافته مالیاتی بهش تعلق نمیگیره. جانبازان معافیت مالیاتی ماده ۹۱ رو شامل میشن. بابت برداشت از بورس هم مساله ای ایجاد نمیشه و بابت ایران خودرو هم جای نگرانی نیست. موفق باشید
وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

۱۴ دی ۱۴۰۲ - محمد علیزاده

سلام و عرض ادب اصلا متوجه نشدم 1 ساعت چطور گذشت از بس که قشنگ وکامل توضیح دادید البته یه مورد ملک و ماشین رو مشخص نکردید وضعیتش رو گفتید ملک و ماشین جزو مالیات قطعی حساب میشه فکر کنم منظور شما این بود که اگر ملک و ماشین رو بزنیم به اسم خودمون(سند و پلاک ماشین) مالیات ثابتی رو پرداخت می کنیم و معاف از معالیات میشم حالا سوال من اینه اگر ملک و ماشین رو قولنامه ای بخریم 100 میلیون و قولنامه ای بفروشیم 110 میلیون اینجا مشمول مالیات میشیم؟ و و حدودا چقدر میشه
وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

راوی حساب

سلام ممنون از لطف شما. ملک و ماشین مالیات قطعی هست یعنی سازمان مالیاتی کاری به سود و زیان شما نداره و براساس فروش یه نرخ ثابت مالیات میگیره حتی اگر در اون معامله متضرر شده باشید
وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

۰۴ مرداد ۱۴۰۲ - فرزاد

سلام، ماهی 3 یا 4 واریزی 40 تومنی بابت طراحی سایت به حسابم انجام میشه، آیا مشمول مالیات میشم؟ آیا باید اظهارنامه پر کنم؟ طبق مواردی که ذکر کردید گردش حساب سالیانه حتی به 2 میلیارد هم نمیرسه،
وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

راوی حساب

سلام وقت بخیر. باتوجه به قوانین جدید و الزامات سازمان مالیاتی کم ریسک ترین حالت اینه که شما تشکیل پرونده مالیاتی بدین و هرساله از فرم تبصره ماده ۱۰۰ استفاده کنید. در این حالت یا معاف میشین یا یک عدد ناچیز رو مالیات پرداخت میکنید اما در عوض بصورت ایمن کسب و کارتون رو ادامه میدین
وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

۰۴ تیر ۱۴۰۲ - مصطفی کا

با سلام و احترام مجموع تراکنش های دستگاه کارتخوان من برای سال 1401،مبلغ 2 میلیارد بوده که مالیات برام اومده ، میخواستم بدونم اگه اظهار نامه ارسال کنم ،مالیاتم بر اساس سود سالیانه محاسبه میشه؟ و ضریب مالیاتی هم از جدول کد اینتا حساب میشه؟ و اینکه هزینه و درامدها رو با فاکتور ببرم اداره دارایی قبول میکنه؟
وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

راوی حساب

سلام و وقت بخیر. در صورتی که از فرم تبصره ۱۰۰ استفاده کنید مالیات شما قطعی می شود اما اگر اظهارنامه عادی تسلیم کنید طی ماههای اینده شما رسیدگی مالیاتی می شوید و از شما درخواست اسناد و مدارک می شود که باید مستندات خود را به حوزه مالیاتی ارائه دهید
وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

۳۱ خرداد ۱۴۰۲ - زهره کریمی

سلام وقت بخیر مجموع واریزی به حسابم طی یک ماه ۸۰۰ میلیون تومان است و شغل خرید و فروش و واسطه گری دارم چطور باید مالیات بر گردش حساب را پیگری کنم
وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

راوی حساب

سلام وارد سامانه مالیاتی شوید و درخواست فرم تبصره ۱۰۰ دهید در صورتیکه مالیاتی برای شما تعیین شده باشد در انجا مشاهده خواهید کرد. توجه داشته باشید که اگر گردش حساب شما برای سال ۱۴۰۲ می باشد سال اینده باید اقدام کنید
وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - مجید عرب

سلام وقت بخیر مجموع تراکنش و ورودی حساب بانکی هام ۱۳ میلیارد هست البته شغلم املاک و جواز کسب هم سال ۱۴۰۱ گرفتم الان مالیاتم چقدر میشه؟ چون این مبلغ که سودمون نبوده چطوره میشه سود رو به مالیات اعلام کرد
وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

راوی حساب

سلام در صورتیکه اظهارنامه خود را تسلیم کنید و اظهارنامه مورد تایید گروه رسیدگی قرار گیرد براساس درآمد ابرازی قطعی می شود اما در صورتیکه حین رسیدگی درآمد ابرازی شما مورد تایید قرار نگرفت حوزه مالیاتی به فروش شما ضریب اعمال میکند (براساس جدول ضرایب)