تراکنش در لغت به معنای معامله، انجام و اداره است و در اصطلاح به مجموعه ای از دستورات یا عملیاتی گفته می شود که به طور همزمان و به صورت یکپارچه انجام می شوند و معمولاً در سیستم های اطلاعاتی و پایگاه داده ها کاربرد دارند. در سیستم های اطلاعاتی، تراکنش ها معمولاً برای انجام عملیاتی مانند ثبت یک سفارش، پرداخت یک قبض، یا انتقال وجه استفاده می شوند. این عملیات باید به طور همزمان و بدون هیچ خطا یا مغایرت انجام شوند. برای مثال، اگر یک سفارش ثبت شود، اما وجه آن پرداخت نشود، این اقدام ناموفق تلقی می شود. بنابراین تراکنش بانکی به گردش حساب اطلاق می شود و باید گفت از موارد مهم در خصوص گردش حساب مالیات است.
مالیات تراکنش حساب بانکی ۱۴۰۳
بر اساس بند (ج) تبصره (۶) لایحه بودجه ۱۴۰۳ اگر مجموع واریزیها به حسابهای غیرتجاری یک شخص حقیقی در هر ماه، از حد معینی که توسط شورای پول و اعتبار تا پایان اردیبهشت ۱۴۰۳ تعیین میشود، بیشتر باشد، صاحب حساب باید اثبات کند که این تراکنشها درآمدی نبودهاند. منظور از حساب غیرتجاری، حسابی است که نزد سازمان امور مالیاتی به عنوان حساب مرتبط با فعالیت شغلی شخص ثبت نشده باشد.به عبارت دیگر هر شخص حقیقی در هر ماه میتواند تا سقف مشخصی به حسابهای غیرتجاری خود پول واریز کند بدون اینکه نیاز به ارائه مدرکی داشته باشد. اگر مجموع واریزیها به حسابهای غیرتجاری یک شخص در ماه از این سقف بیشتر باشد، صاحب حساب باید مدارک و اسنادی ارائه کند تا نشان دهد که این پولها از طریق فعالیتهای شغلی و قانونی به دست آمدهاند. هدف از این بند، جلوگیری از پولشویی و فرار مالیاتی است. توجه کنید که هنوز سقف معینی برای مالیات تراکنش های بانکی که توسط شورای پول و اعتبار تعیین میشود، مشخص نشده است.
تراکنش بانکی چیست ؟
قبل از بررسی مالیات تراکنش حساب بانکی ابتدا مناسب است در خصوص مفاهیم مربوطه صحبت کرد تراکنش بانکی به هرگونه عملیات مالی که در یک حساب بانکی انجام می شود، گفته می شود. این عملیات می تواند شامل موارد زیر باشد:
- واریز وجه: انتقال وجه به یک حساب بانکی از طریق روش های مختلف مانند کارت عابر بانک، اینترنت بانک، یا تلفن بانک.
- برداشت وجه: برداشت وجه از یک حساب بانکی از طریق روش های مختلف مانند کارت عابر بانک، اینترنت بانک، یا خودپرداز.
- انتقال وجه: انتقال وجه از یک حساب بانکی به حساب بانکی دیگر.
- پرداخت قبوض: پرداخت قبوض آب، برق، گاز، تلفن، و سایر قبوض از طریق روش های مختلف مانند کارت عابر بانک، اینترنت بانک، یا تلفن بانک.
- خرید کالا و خدمات: خرید کالا و خدمات از طریق روش های مختلف مانند کارت عابر بانک، کارت اعتباری، یا پرداخت آنلاین.
نحوه محاسبات مالیات تراکنش های بانکی
در خصوص بررسی نحوه محاسبه مالیات حساب بانکی خیلی سوال میشود که در این خصوص باید عرض کنم که سازمان امور مالیاتی، یک مالیات خاص تحت عنوان مالیات تراکنش های بانکی را وضع نکرده است. مبلغی که بعد از رسیدگی به حساب بانکی و اسناد و مدارک برای شما در نظر گرفته می شود مالیاتی است که از سود نهایی شما محاسبه شده است وگرنه در قانون چیزی به اسم مالیات تراکنش حساب بانکی وجود ندارد.
دقت فرمایید که طبق قوانین مربوطه هر مبلغی که به حساب رسمی شما واریز شود به منزله درآمد است مگر اینکه اثبات کنید که تسهیلاتی اخذ کرده اید یا بابت حسابهای دریافتنی باشد (یا مواردی که در بخشنامه تراکنش های بانکی آمده) پس نهایت دقت را در مبالغ واریزی به عمل آورید.
سازمان امور مالیاتی سود و زیان نهایی شما را بر اساس ماده 94 قانون مالیات های مستقیم محاسبه می کند و براساس نوع شخصیت شما (شخصیت حقیقی یا حقوقی) میزان مالیات را محاسبه می کند. برای محاسبه مالیات اشخاص حقیقی یا مشاغل از روش زیر استفاده می شود که بر اساس ماده 131 قانون مالیات های مستقیم می باشد:
سقف گردش حساب برای مالیات
سقف معافیت مالیاتی گردش حساب برای اشخاص حقوقی و حقوقی متفاوت است :
- سقف تراکنش بانکی معاف از مالیات برای اشخاص حقیقی: برای اشخاص حقیقی نرخ های آن متفاوت است
- سقف تراکنش بانکی معاف از مالیات برای اشخاص حقوقی: برای اشخاص حقوقی به نرخ ثابت 25 درصد مالیات اخذ می شود.
برای محاسبه سقف گردش حساب برای مالیات حساب بانکی شرکت ها یا اشخاص حقوقی فرمول محاسبه گردش حساب بانکی به این صورت است : میزان مالیات قابل پرداخت = میزان درآمد یا سود خالص * 25 درصد
نحوه محاسبه مالیات تراکنش حساب بانکی چگونه انجام می شود؟
گردش حساب بانکی در 2 سال اخیر به شدت مورد توجه سازمان امور مالیاتی کشور قرار گرفته به گونهای که بخشنامه های و دستورالعمل های متعددی در خصوص مالیات بر تراکنش های بانکی صادر نموده و حتی در رسیدگی های مالیاتی به حساب بانکی توجه ویژه ای می شود. اما چرا گردش حساب بانکی به این شکل مورد توجه قرار گرفته است؟ در ادامه در خصوص جزییات این مورد بحث خواهیم کرد تا سوالات شما بر طرف شود و در صورتی که نیاز به مشاوره مالیاتی دارید کلیک کنید. البته باید گفت که در ویدیو فوق به کلیه سوالات در مورد مالیات تراکنش حساب بانکی و یا مدیریت گردش حساب بانکی در مورد اشخاص حقیقی و حقوقی پاسخ داده شده است.
گردش حساب بانکی چیست ؟
سوالات متداول درباره مالیات تراکنش حساب بانکی
سوال: آیا حسابهای شخصی نیز مشمول مالیات بر تراکنشهای بانکی هستند؟
بلی، برخی از حسابهای شخصی با گردش مالی بالا مشمول این مالیات هستند. ملاک تشخیص مشمولیت این حسابها توسط شورای پول و اعتبار و سازمان امور مالیاتی تعیین میشود.
سوال: چگونه از میزان مالیات تراکنش حساب بانکی خود مطلع شویم؟
سازمان امور مالیاتی، میزان مالیات تراکنش های بانکی هر فرد را محاسبه و در نهایت، در زمان تکمیل اظهارنامه مالیاتی اعمال می کند. شما می توانید با مراجعه به درگاه ملی خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی (portal.tax.gov.ir) و ورود به حساب کاربری خود، از جزئیات مالیات بر تراکنش های بانکی خود مطلع شوید.
سوال: سقف گردش حساب برای مالیات چقدر است ؟
مالیات حساب بانکی برای اشخاص حقوقی نرخ مختلفی دارد و برای اشخاص حقوقی به نرخ ثابت 25 درصد مالیات اخذ می شود.
نظرات کاربران
تعداد نظرات : 6
۲۲ مرداد ۱۴۰۳ - fateme.r
پشتیبان سایت
۱۴ دی ۱۴۰۲ - محمد علیزاده
راوی حساب
۰۴ مرداد ۱۴۰۲ - فرزاد
راوی حساب
۰۴ تیر ۱۴۰۲ - مصطفی کا
راوی حساب
۳۱ خرداد ۱۴۰۲ - زهره کریمی
راوی حساب
۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - مجید عرب
راوی حساب