رفع تعهد ارزی یکی از مسائلی است که از سال 97 مطرح شده و براساس آن بخشنامه ها و مصوبه هایی صادر شده است. هدف از این طرح این است تا دولت اطمینان یابد که تمام افراد و شرکت هایی که کار صادرات انجام می دهند ارز آن وارد کشور می شود حال می تواند این ارز به صورت تهاتری باشد یا اینکه اصل ارز وارد کشور شود. با توجه به اتفاقات و مصوبه های زیادی که در این مدت اتفاق افتاده است حسابداران دچار سردرگمی شده اند و دقیقا نمی دانند که چه کاری باید انجام دهند از این رو در راستای آموزش حسابداری بازار کار در این مقاله ما قصد داریم تا بصورت کامل این موضوع را بررسی و راهکارهای آن را ارائه دهیم.
ماده 141 قانون مالیات های مستقیم
ماده 141- صددرصد(100%) درآمد حاصل از صادرات خدمات و کالاهای غیرنفتی و محصولات بخش کشاورزی و بیستدرصد(20%) درآمد حاصل از صادرات مواد خام مشمول مالیات با نرخ صفر میگردد. فهرست مواد خام و کالاهای نفتی به پیشنهاد مشترک وزارتخانههای امور اقتصادی و دارایی، صنعت، معدن و تجارت و نفت و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی به تصویب هیأت وزیران میرسد.
تبصره 1- درآمد حاصل از صادرات کالاهای مختلف که به صورت عبوری (ترانزیت) به ایران وارد میشوند و بدون تغییر در ماهیت یا با انجام کاری بر روی آن صادر میشوند مشمول مالیات با نرخ صفر میگردد.
تبصره 2- مفاد این ماده پس از اتمام دوره اجرای قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران مصوب 15/10/ 1389 لازمالاجراء میشود.
در ماده 141 بصورت کاملا علنی گفته است که صادرات کالاهای غیر نفتی معاف از مالیات است یا بهتر بگوییم مالیات آنها با نرخ صفر محاسبه می شود. اما به شرط اینکه بعد از صادرات ارز آن وارد کشور شده باشد و در سامانه نیما و سنا ثبت شده باشد. در غیر اینصورت به ازای مبلغ صادرات انجام شده باید مالیات آن پرداخت شود.
معرفی سامانه نیما
سامانهی نیما در واقع مخفف عبارت «نظام یکپارچهی معاملات ارزی» محسوب میشود و با هدف تسهیل تأمین ارز و ایجاد فضای امن برای خریداران و فروشندگان ارز راهاندازی شده است. سامانهی یادشده بدین منظور طراحی شده تا متقاضیان خرید ارز بتوانند درخواست خود را در یک بستر یکپارچه در اختیار فروشندگان ارز قرار دهند و فروشندهای که تمایل به ارائهی خدمات دارد، بتواند در بستری سالم و رقابتی، پیشنهاد خریدار ارز را پاسخ دهد. سامانهی نیما در واقع بستری آنلاین برای خرید و فروش ارز است.
بازرگانان میتوانند با مراجعه به سامانهی جامع تجارت، درخواست خود را برای تأمین ارز ثبت سفارشهای غیر بانکی ثبت کنند. پس از ثبت سفارش و با توجه به هماهنگی صورتگرفته بین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و وزارت صنعت، معدن و تجارت، این درخواست بهصورت خودکار و برخط به سامانهی نیما انتقال پیدا میکند و در نتیجه درخواست خرید ارز بازرگانان توسط صرافیها مشاهده میشود و در صرافیها میتوانند پیشنهاد خود را ارائه کنند.”
بخشی از بخشنامه بانک مرکزی در تیر ماه 97 :
“مطابق با دستورالعملهای بانک مرکزی، هر صادرکنندهای که به روشهایی همچون فروش ارز در سامانه نیما، واردات در مقابل صادرات خود، فروش ارز حاصل از صادرات به واردکننده ثالث یا فروش اسکناس به صرافیها، ۷۰ درصد از ارز حاصل از صادرات خود را تا آخر تیرماه، رفع تعهد ارزی نکرده باشد، از معافیت مالیاتی برخوردار نخواهد بود.”
اطلاعیه روابط عمومی بانک مرکزی رفع تعهدات ارزی واردکنندگان در 5 ماهه اول سال 1397
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، ميزان ارز تأمين شده براي واردکنندگان توسط بانکهای عامل بنا به ثبت سفارشهاي صورت گرفته توسط وزارتخانههای ”صنعت، معدن و تجارت“، ”جهاد کشاورزي“ و ”بهداشت درمان و آموزش پزشکي“در دوره یادشده معادل 19.3میلیارد دلار با نرخ بانکی ( به ازاء هر دلار 42000 ریال) بوده است. از این مبلغ معادل 17.3میلیارد دلار از منابع بانک مرکزی به بانکهای عامل فروخته شده و معادل 2 میلیارد دلار از محل ارز حاصل از صادرات غیرنفتی تأمین شده است.
لازم به ذکر است معادل 7.3 میلیارد دلار از تأمین ارز صورت گرفته توسط این بانک بابت واردات کالاهای اساسی، ضروری، دارو و تجهیزات پزشکی بوده است
لینک خبر https://www.cbi.ir/showitem/19664.aspx
تمدید مهلت برگشت ارز صادرکنندگان سال 1397
در 13 آذر سال 1397 بانک مرکزی اطلاعیه ای به شرح زیر ارسال می کند:
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، با توجه به اینکه تعدادی از صادرکنندگان محترم کماکان موفق به بازگشت ارز حاصل از صادرات سال 1397 خود به چرخه اقتصادی کشور نشده اند به اطلاع می رساند:
متعاقب توافقات انجام یافته با سازمان امور مالیاتی کشور، کلیه صادرکنندگان سال 1397 تا پایان دی ماه سال جاری فرصت خواهند داشت برای آخرین بار جهت بهره مندی از معافیت های مالیاتی سال یاد شده نسبت به رفع تعهد ارزی و بازگشت ارز حاصل از صادرات متعلقه اقدام نمایند.
بدیهی است در پایان مهلت یاد شده اطلاعات بازگشت ارز حاصل از صادرات این دسته از صادرکنندگان به سازمان امور مالیاتی کشور توسط این بانک ارسال خواهد شد.
لینک خبر: https://cbi.ir/showitem/19716.aspx
بسته سياستی نحوه برگشت ارز حاصل از صادرات در سال ۹۸ و نحوه رفع تعهد ارز
به گزارش روابط عمومی بانك مركزی، به موجب این مصوبه، نحوه برگشت ارز پتروشیمی ها به چرخه اقتصادی در سال 1398 ، حداقل 60 درصد سامانه نیما، حداکثر 10 درصد اسکناس و مابقی واردات در مقابل صادرات خود تعیین شد، سایر صادرکنندگان بایستی حداقل 50 درصد ارز خود را در سامانه نیما عرضه نمایند و حداکثر تا 20 درصد به صورت اسکناس و مابقی واردات در مقابل صادرات خود یا سایر اشخاص نسبت به برگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی اقدام کنند.
همچنین مقرر شد بانک مرکزی درخصوص نحوه رفع تعهد ارز حاصل از صادرات سال 1397 نسبت به معرفی صادرکنندگانی که ارز حاصل از صادرات خود را به چرخه اقتصادی برابر دستوالعمل های صادره در سال گذشته اقدام کردهاند به سازمان امور مالیاتی اقدام کند. در همين زمينه به اطلاع می رساند صادرکنندگانی که تاکنون موفق به برگشت کامل ارز صادراتی خود نشده اند تا پایان تیرماه مهلت دارند مطابق دستوالعمل های ابلاغی سال 1397 نسبت به برگشت ارز اقدام کنند.
لینک خبر: https://www.cbi.ir/showitem/19137.aspx
مهلت بازگشت ارز صادراتی سال ۹۷ تا پایان دی ماه 98 تمدید شد.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، با توجه به اینکه تعدادی از صادرکنندگان محترم کماکان موفق به بازگشت ارز حاصل از صادرات سال 1397 خود به چرخه اقتصادی کشور نشده اند به اطلاع می رساند:
متعاقب توافقات انجام یافته با سازمان امور مالیاتی کشور، کلیه صادرکنندگان سال 1397 تا پایان دی ماه سال جاری فرصت خواهند داشت برای آخرین بار جهت بهره مندی از معافیت های مالیاتی سال یاد شده نسبت به رفع تعهد ارزی و بازگشت ارز حاصل از صادرات متعلقه اقدام نمایند.
بدیهی است در پایان مهلت یاد شده اطلاعات بازگشت ارز حاصل از صادرات این دسته از صادرکنندگان به سازمان امور مالیاتی کشور توسط این بانک ارسال خواهد شد.
لینک خبر https://www.cbi.ir/showitem/19716.aspx
تصویر بخشنامه :
چگونگی رفع تعهد ارزی حاصل از صادرات
تا به اینجای کار تعدادی از بخشنامه ها را مرور کردیم تا اگر با این موضوع به گوشتان نخورده ابتدا کمی آشنا شوید. وقتی صادراتی انجام می شود باید تاجر مبلغی را بابت خدمات یا کالایی که صادر کرده دریافت کرده باشد که این مبلغ می تواند ارز یا ریال باشد. در ابتدای این مقاله ماده 141 قانون مالیات های مستقیم را بررسی کردیم که در آن آمده است تمام صادرات اشخاص معاف از مالیات است و از طرفی هم بانک مرکزی طبق بخشنامه هایی که داده اعلام کرده اگر تعهد ارزی نکنید خبری از معافیت مالیاتی نیست.
در رسیدگی های مالیاتی که برای سال 97 انجام می شود ممیزین مالیاتی به شدت بحث رفع تعهد ارزی را جدی گرفته و در صورت عدم رفع تعهد ارزی به میزانی که صادرات انجام شده مالیات در نظر می گیرند. ممزین مالیاتی هنگام رسیدگی استعلام می گیرند و موضوع تعهد ارزی مساله ای بسیار جدی برای سازمان امور مالیاتی کشور و بانک مرکزی است که در حال پیگیری می باشد.
حال برای رفع این تعهد چه کاری باید انجام دهیم؟ دو راهکار وجود دارد که باید یکی از آنها را انجام دهید تا بتوانید در بانک مرکزی استعلام مثبت دریافت کنید و از مالیات آن خلاص شوید.
1- در صورتیکه از بانک مرکزی استعلام گرفته اید و متوجه شده اید که تعهد ارزی دارید باید به میزان تعهد ارزی که دارید، ارز از صرافی ها تهیه و در سامانه نیما ثبت کنید که البته بر اساس بخشنامه بانک مرکزی در صورتیکه شما 70% تعهد ارزی خود را تامین کنید برای دریافت معافیت مالیاتی کفایت می کند.
2- تاجری که واردات داشته و نیاز به تامین ارز دارد شما می توانید با او تهاتر کنید یعنی ارزی که قرار بوده وارد کشور شود از مشتری دریافت و به تامین کننده انتقال داده شده و هر دو باهم تهاتر می شود.
شما می توانید در صورت تمایل به آموزش مالیات از طریق همین سایت به قسمت مربوطه مراجعه کنید و آموزش های لازم را دریافت کنید تا از اشتباهات احتمالی در پرداخت مالیات جلوگیری کنید.
نظرات کاربران
تعداد نظرات : 2
۱۱ آبان ۱۴۰۲ - مسعود حسن آبادی
راوی حساب
۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ویسر رباعی
راوی حساب