وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

بخشنامه شماره 90/137593 مورخ ۱۳۹۰/۰۶/۱۵ ; ابلاغ دستورالعمل احراز و سلب صلاحيت حرفه‌ای مديرعامل و اعضای هيأت مديره مؤسسات اعتباری (منسوخ)

بازگشت دانلود اپلیکیشن
  • وضعیت : نامشخص است
  • دسته بندی ها : بخشنامه های نظارت

  • تاریخ بخشنامه : ۱۳۹۰/۰۶/۱۵

  • 90-137593 شماره بخشنامه :

در صورتی که فایل پیوست، متن بخشنامه، شماره و یا هر قسمتی از بخشنامه دارای خطا می باشد در کادر توضیحات وارد نمایید.

آموزش مالیات

شماره: 90/137593
تاریخ: ۱۳۹۰/۰۶/۱۵

موضوع: جهت اطلاع مدیران عامل محترم کلیه بانکهای دولتی و غیر دولتی شرکت دولتی پست بانک و مؤسسه اعتباری توسعه ارسال گردید.
با سلام؛
احتراما همان گونه که مستحضر میباشند به موجب تبصره ۴ ماده ٩٦ قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۸۹٫۱۰٫۱۵ مجلس شورای اسلامی، انتخاب مدیر عامل و هیات مدیره بانکهای دولتی پس از صدور مجوز صلاحیت حرفه ای آنان از سوی بانک مرکزی امکان پذیر است. همچنین بر اساس تبصره ۳ ماده مذکور بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران براساس مقررات قانونی اختیار سلب صلاحیت حرفه ای و لغو مجوز و محکومیت متخلفین فعال در حوزه پولی به پرداخت جریمه را دارد. از طرف دیگر مفاد قانون مزبور تصریح دارد که در صورت سلب صلاحیت حرفه ای اعضای هیات مدیره و مدیران عامل بانکها و مؤسسات اعتباری توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اشخاص فوق الذکر از مسؤولیت مربوطه منفصل میگردند و ادامه تصدی مدیران مربوطه در حکم دخل و تصرف غیر قانونی در وجوه و اموال عمومی محسوب میشود.
شایان ذکر است طبق تبصره ۱ ماده ۹۶ قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه ایجاد و ثبت نهادهای پولی و اعتباری از قبیل بانکها مؤسسات اعتباری تعاونیهای اعتبار صندوق های قرض الحسنه صرافی ها و شرکتهای واسپاری لیزینگها) و همچنین ثبت تغییرات نهادهای مذکور فقط با اخذ مجوز از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران امکان پذیر است.
با عنایت به مراتب فوق و در راستای اجرای تکالیف مقرر در تبصره های ۱، ۳ و ۴ مذکور بدین وسیله دستور العمل احراز و سلب صلاحیت حرفه ای مدیر عامل و اعضای هیأت مدیره مؤسسات اعتباری که پس از طرح در دوازدهمین سیزدهمین بیست و سومین سی و یکمین و چهلمین جلسه مورخ ۹۰٫۲٫۱۴ ۹۰٫۲٫۲۸، ۹۰٫۴٫۱، ۹۰٫۵٫۹ و ۹۰٫۶٫۱۳ کمیسیون اعتباری بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تصویب و به تأیید ریاست کل محترم بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران نیز رسیده است، جهت اجرا ارسال می گردد.
خواهشمند است ترتیبی اتخاذ فرمایید در موارد آتی انتخاب اشخاص برای تصدی سمت مدیر عامل و یا اعضای هیات مدیره یا تمدید دوره تصدی ایشان و همچنین اقدامات لازم الاجرا توسط آن بانک مؤسسه اعتباری غیربانکی در صورت سلب صلاحیت حرفه ای اشخاص مزبور مطابق با مفاد این دستور العمل صورت پذیرد.
 
مدیریت کل مقررات مجوزهای بانکی و مبارزه با پولشویی
اداره مطالعات و مقررات بانکی
امیرحسین امین آزاد   عبداله رحیم طرقی
 


بسمه تعالی

  دستور العمل احراز و سلب صلاحیت حرفه ای
مدیر عامل و اعضای هیأت مدیره مؤسسات اعتباری

«موضوع تبصره های ۱ ، ۳ و ۴ ماده ۹۶ قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران»
 
 
مقدمه:
به منظور اجرای تبصره های ۱ ۳ و ۴ ماده ۹۶ قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۸۹٫۱۰٫۱۵، دستور العمل احراز و سلب صلاحیت حرفه ای مدیر عامل و اعضای هیأت مدیره مؤسسات اعتباری به شرح ذیل تصویب می گردد:

فصل اول: تعاریف
ماده ۱- در این دستور العمل عناوین ذیل به جای عبارتهای مربوط بکار می روند:
۱-۱- بانک مرکزی: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
۱-۲- مؤسسه اعتباری: بانک یا مؤسسه اعتباری غیربانکی
۱-۳- کمیسیون: کمیسیون احراز و سلب صلاحیت حرفه ای مدیران عامل و اعضای هیأت مدیره مؤسسات اعتباری
۱-۴- صلاحیت حرفه ای: دارا بودن شرایط لازم برای تصدی سمت مدیر عامل یا عضو هیات مدیره مؤسسه اعتباری، مشتمل بر شرایط عمومی و تخصصی مقرر در این دستورالعمل
۱-۵- تأییدیه: مجوزی که پس از تأیید صلاحیت حرفه ای شخص پیشنهادی برای تصدی سمت مدیر عامل یا عضو هیأت مدیره مؤسسه اعتباری از سوی بانک مرکزی اعطاء می گردد.

فصل دوم: شرایط عمومی و تخصصی مورد نظر برای احراز صلاحیت حرفه ای
الف- شرایط عمومی:
ماده ۲- اشخاص پیشنهادی برای تصدی سمت مدیر عامل یا عضو هیأت مدیره باید از شرایط عمومی به شرح ذیل برخوردار باشند:
۲-۱- تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران؛
تبصره- در خصوص هیات مدیره بانکها شرط تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران صرفاً برای رئیس هیأت مدیره و اکثریت اعضای آنها الزامی میباشد.
۲-۲- پیرو یکی از ادیان رسمی کشور؛
۲-۳- التزام عملی به قانون اساسی؛
۲-۴- دارا بودن حسن شهرت و امانت داری؛
۲-۵- دارا بودن دانشنامه کارشناسی یا بالاتر در رشته های بانکداری اقتصاد حقوق حسابداری مدیریت و فناوری اطلاعات؛1
تبصره- مصادیق سایر رشته های مرتبط که در این بند احصاء نشده اند به تشخیص رئیس کل بانک مرکزی میباشد.
۲-۶- عدم شمول قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل در خصوص ایشان؛
2-7- عدم داشتن سابقه محکومیت به سرقت ،ارتشاء اختلاس خیانت در امانت کلاهبرداری جعل و تزویر صدور چک بی محل و ورشکستگی به تقصیر یا تقلب اعم از اینکه حکم از دادگاههای داخلی یا خارج کشور صادر شده یا محکوم مجرم اصلی یا شریک یا معاون جرم بوده باشد؛
۲-۸- عدم محکومیت قطعی بیش از یک بار به مجازات موضوع بند ۱ ماده ٤٤ قانون پولی و بانکی کشور؛
۲-۹- عدم داشتن بدهی غیر جاری به مؤسسات اعتباری.2
تبصره- منظور از نداشتن بدهی غیر جاری در این مقررات عبارت است از این که فرد معرفی شده جهت بررسی صلاحیت فاقد بدهی غیر جاری شخصی به سیستم بانکی باشد.
۲-۱۰- عدم داشتن سهم یا سمت در سایر مؤسسات اعتباری مگر با اجازه بانک مرکزی.

ب- شرایط تخصصی
ماده ۳- اشخاص پیشنهادی برای تصدی سمت مدیر عامل یا عضو هیأت مدیره باید از شرایط تخصصی به شرح ذیل برخوردار باشند:
۳-۱- حداقل ده سال سابقه کار در نظام بانکی برای دو سوم اعضای هیأت مدیره؛
تبصره- دارا بودن حداقل ده سال سابقه کار در نظام بانکی برای رئیس هیات مدیره الزامی است. 
۳-۲- حداقل ده سال سابقه فعالیت در مدیریت امور بانکی یا بازار سرمایه برای مدیر عامل به نحوی که دارای حداقل پنج سال سابقه فعالیت در نظام بانکی کشور باشد.
تبصره- دارا بودن مدرک دکتری و کارشناسی ارشد در رشته های مرتبط به ترتیب به عنوان سه و دو سال سابقه فعالیت در نظام بانکی محسوب می گردد.
۳-۳- تسلط به قوانین و مقررات بانکی؛
۳-۴- تسلط به عملیات تجهیز و تخصیص منابع در بانکها؛
۳-۵- اشنایی با مدیریت انواع ریسک های بانکی؛
۳-۶- اشنایی با عملیات ارزی بانکها؛
3-7- توانایی تجزیه و تحلیل مسائل اقتصادی؛
۳-۸- اشنایی با زبانهای خارجی.

فصل سوم: ترتیب رسیدگی و تأیید یا رد صلاحیت حرفه ای
ماده ۴- تصدی سمت به عنوان مدیر عامل یا عضو هیأت مدیره مؤسسه اعتباری و انتخاب مجدد اشخاص مذکور، منوط به صدور تاییدیه بانک مرکزی میباشد.
ماده ۵- برای صدور تأییدیه موضوع این دستور العمل کمیسیونی با عنوان کمیسیون احراز و سلب صلاحیت حرفه ای مدیران عامل و اعضای هیأت مدیره مؤسسات اعتباری تشکیل می شود.
تبصره- مصوبات کمیسیون پس از تایید رئیس کل بانک مرکزی لازم الاجرا است.
ماده ۶- ترکیب اعضای کمیسیون به شرح ذیل تعیین می گردد:3
  • عضو هیات عامل ناظر بر بخش نظارت به عنوان رئیس کمیسیون؛
  • مدیر کل مقررات مجوزهای بانکی و مبارزه با پولشویی به عنوان نائب رئیس کمیسیون و در غیاب وی مدیر اداره مطالعات و مقررات بانکی؛
  • مدیر کل نظارت بر بانکها و در غیاب وی مدیر اداره نظارت بر بانکها و مؤسسات اعتباری؛
  • مدیر کل عملیات و تعهدات ارزی و در غیاب وی مدیر اداره عملیات ارزی؛
  • مدیر کل حقوقی و در غیاب وی مدیر اداره بررسیهای حقوقی؛
  • مدیر کل اعتبارات و در غیاب وی مدیر اداره اعتبارات؛
  • مدیر کل اقتصادی و در غیاب وی مدیر اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی.
تبصره ۱- مدیر اداره اطلاعات بانکی نیز به عنوان شخص مطلع و بدون حق رأی در جلسات کمیسیون شرکت می نماید.
تبصره ۲- چنان چه فرد پیشنهادی جهت تصدی سمت مدیر عامل یا عضو هیات مدیره مؤسسات اعتباری حائز حد نصاب لازم در مصاحبه تخصصی کمیسیون نگردد معرفی مجدد وی برای بار اول تا ۳ ماه پس از تاریخ مصاحبه قبلی برای بار دوم تا ٦ ماه پس از تاریخ مصاحبه قبلی و برای دفعات بعد تا یکسال پس از تاریخ مصاحبه قبلی میسر نخواهد بود. 4
ماده ۷- رئیس کمیسیون میتواند از اشخاص مطلع برای حضور در جلسه دعوت بعمل آورد.
ماده ۸- جلسات کمیسیون با حضور اکثریت اعضاء رسمیت داشته و تصمیمات متخذه با حصول دو سوم آرای حاضرین در جلسه معتبر خواهد بود.
ماده ۹- اداره مجوزهای بانکی به عنوان دبیرخانه کمیسیون تعیین میگردد. در این رابطه نماینده آن اداره بدون حق رای در جلسات کمیسیون شرکت می کند.
ماده ۱۰- هیأت مؤسس مؤسسه اعتباری در شرف تأسیس باید اشخاص پیشنهادی برای تصدی سمت عضو هیات مدیره را به دبیرخانه کمیسیون معرفی نماید.
ماده ۱۱- رئیس هیات مدیره مؤسسه اعتباری در حال فعالیت باید اشخاص پیشنهادی برای تصدی سمت عضو هیات مدیره را پس از کسب نظر اکثریت سهامداران به دبیرخانه کمیسیون معرفی نماید.
ماده ۱۲- رئیس هیأت مدیره مؤسسه اعتباری موظف است شخص پیشنهادی برای تصدی سمت مدیر عامل را به منظور اخذ تاییدیه به دبیرخانه کمیسیون معرفی نماید.
ماده ۱۳- اشخاص پیشنهادی برای تصدی سمت مدیر عامل یا عضو هیأت مدیره بانکهای دولتی از سوی وزیر امور اقتصادی و دارایی به دبیرخانه کمیسیون معرفی خواهند شد.
ماده ۱۴- مشخصات اشخاص پیشنهادی جهت تصدی سمت مدیر عامل یا عضو هیأت مدیره باید در قالب فرم ضمیمه شماره ۱ به انضمام مدارک و مستندات مندرج در ضمیمه شماره ۲ به دبیرخانه کمیسیون ارسال گردد.

ماده ۱۵- دبیرخانه کمیسیون فرم مشخصات و مدارک و مستندات ارسالی را پس از وصول ظرف پانزده روز بررسی نموده و در صورت کامل بودن آنها و احراز شرایط عمومی شخص یا اشخاص معرفی شده تاریخ تشکیل جلسه رسیدگی را که حداکثر یک هفته پس از پایان بررسی مزبور خواهد بود تعیین و از شخص یا اشخاص معرفی شده برای حضور در جلسه و شرکت در مصاحبه دعوت می نماید.
تبصره ۱- فاصله بین دعوت و تاریخ تشکیل جلسه نباید کمتر از سه روز باشد.
تبصره ۲- چنانچه فرم مشخصات و مدارک و مستندات ارسالی ناقص باشد یا شرایط عمومی شخص یا اشخاص پیشنهادی احراز نگردد، دبیرخانه نسبت به عودت فرم و مدارک مذکور با ذکر دلایل اقدام خواهد نمود.
ماده ۱۶- کمیسیون ظرف یک هفته پس از تاریخ تشکیل جلسه نظر خود را در مورد صلاحیت حرفه ای اشخاص پیشنهادی اعلام مینماید. در صورتی که صلاحیت اشخاص مورد نظر از سوی کمیسیون مورد تایید قرار گیرد، دبیرخانه پس از اخذ تأیید رئیس کل بانک مرکزی برای اشخاص مذکور تأییدیه صادر خواهد نمود.
تبصره- در صورتی که رئیس کل بانک مرکزی با تصمیمات کمیسیون موافقت بعمل نیاورد کمیسیون موظف است مجدداً اقدام به بررسی صلاحیت شخص مورد نظر نماید.

فصل چهارم: ترتیب سلب صلاحیت حرفه ای
ماده ۱۷- در صورت حصول شرایط ذیل کمیسیون میتواند اقدام به سلب صلاحیت حرفه ای اشخاص دارای تأییدیه نماید:
17-1- تخلف از قوانین و مقررات که منجر به صدور حکم قطعی از هیأت انتظامی بانک ها گردد؛
18-1- شخص برای اخذ تاییدیه اطلاعات کذب ارائه نموده و یا برخی اطلاعات را کتمان کرده باشد؛
19-1- شخص فاقد هر یک از شرایط عمومی مقرر در این دستورالعمل گردد.
تبصره- پایان دوره تصدی سمت اشخاص دارای تأییدیه و عدم صدور تأییدیه مجدد از سوی بانک مرکزی به منزله سلب صلاحیت حرفه ای آنان تلقی می گردد.
ماده ۱۸- در صورت وقوع موارد موضوع ماده ۱۷ با اعلام عضو هیأت عامل ناظر بر بخش نظارت دبیرخانه کمیسیون تاریخ تشکیل جلسه رسیدگی را که حداکثر یک هفته پس از اعلام مذکور خواهد بود تعیین و از شخص یا اشخاص معرفی شده برای حضور در جلسه دعوت می نماید.
تبصره- فاصله بین دعوت و تاریخ تشکیل جلسه نباید کمتر از سه روز باشد.
ماده ۱۹- کمیسیون ظرف یک هفته پس از تاریخ تشکیل جلسه نظر خود را در مورد صلاحیت حرفه ای شخص مورد نظر اعلام می نماید. در صورتی که صلاحیت شخص مذکور از سوی کمیسیون سلب گردد دبیرخانه پس از اخذ تأیید رئیس کل بانک مرکزی تأییدیه صادره برای وی را لغو خواهد نمود.
ماده ۲۰- در صورت سلب صلاحیت حرفه ای اعضای هیأت مدیره و مدیران عامل بانکها و مؤسسات اعتباری توسط بانک مرکزی از مسئولیت مربوطه منفصل میگردند ادامه تصدی مدیران مربوطه در حکم دخل و تصرف غیر قانونی در وجوه و اموال عمومی محسوب میشود.
"دستور العمل احراز و سلب صلاحیت حرفه ای مدیر عامل و اعضای هیأت مدیره مؤسسات اعتباری" در ۲۰ ماده و ۱۰ تبصره در چهلمین جلسه مورخ ۱۳۹۰٫۰۶٫۱۳ کمیسیون اعتباری بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به تصویب رسید و از تاریخ ابلاغ آن به مؤسسات اعتباری لازم الاجرا میباشد.
1 موضوع مصوبه اصلاحی سیزدهمین جلسه مورخ ۱۳۹۱٫۷٫۲ کمیسیون مقررات و نظارت مؤسسات اعتباری
2 موضوع مصوبه اصلاحی دهمین جلسه مورخ ۱۳۹۱٫۶٫۵ کمیسیون مقررات و نظارت مؤسسات اعتباری
3 موضوع مصوبه اصلاحی پنجمین جلسه مورخ ۱۳۹۱٫۴٫۲۵ کمیسیون مقررات و نظارت مؤسسات اعتباری
4 موضوع مصوبه اصلاحی نوزدهمین جلسه مورخ ۱۳۹۴٫۹٫۸ کمیسیون مقررات و نظارت مؤسسات اعتباری


 
فرم مشخصات شخص پیشنهادی برای تصدی سمت مدیر عامل یا عضو هیأت مدیره مؤسسه اعتباری
(موضوع ماده ۱۴ دستورالعمل احراز و سلب صلاحیت حرفه ای مدیر عامل و اعضای هیأت مدیره مؤسسات اعتباری
)
 
این فرم توسط شخص پیشنهادی برای تصدی سمت به صورت تایپ شده تکمیل و پس از درج تاریخ امضاء گردد.
1- مشخصات
نام:                             نام خانوادگی:                                  نام پدر:
تاریخ تولد:                 شماره ملی:                                     شماره شناسنامه:
تاریخ و محل صدور شناسنامه:   
شغل فعلی:           
شماره تلفن تماس:                                  شماره نمابر:
2- مشخصات مؤسسه اعتباری و سمت پیشنهادی:
نام مؤسسه اعتباری:
سمت پیشنهادی:

3- میزان تحصیلات:
 
ردیف مدرک تحصیلی رشته تحصیلی نام مؤسسه آموزشی تاریخ اخذ
مدرک تحصیلی
1        
2        
3        
4        
    
4- مهمترین دوره های آموزشی گذرانده شده مرتبط با کار با تحصیلات:
 
ردیف از تاریخ تا تاریخ نام و محل مرکز آموزشی مدرک اخذ شده ملاحظات
1          
2          
3          
4          

5- میزان آشنایی با زبانهای خارجی:
 
ردیف نام زبان خارجی ضعیف متوسط خوب
1        
2        
3        
4        

6- سوابق فعالیت حرفه ای:
 
ردیف از تاریخ تا تاریخ نام سازمان و
اداره محل فعالیت
سمت ملاحظات
1          
2          
3          
4          
 
7- توضیحات:
 


 

اینجانب..............................................................متقاضی تصدی سمت مدیر عامل ٫ عضو هیأت مدیره............................................. بدین وسیله اعلام مینمایم که ملتزم عملی به قانون اساسی میباشم و تا این تاریخ هیچ نوع سابقه محکومیت موضوع بند ۲۷ ماده ۲ دستور العمل احراز و سلب صلاحیت حرفه ای مدیر عامل و اعضای هیأت مدیره مؤسسات اعتباری را نداشته و تصدی هیچ یک از مشاغلی که بر اساس قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل دارای محدودیت است را عهده دار نمی باشم.
ضمناً تایید می نمایم که کلیه مطالب عنوان شده در این فرم صحیح بوده و قابل استناد میباشد.
         تاریخ                                                                                                امضاء


مدارک و مستنداتی که باید به انضمام فرم مشخصات شخص پیشنهادی برای تصدی سمت مدیر عامل یا عضو هیأت مدیره مؤسسه اعتباری ارائه کردند
(موضوع ماده ۱۴ دستورالعمل احراز و سلب صلاحیت حرفه ای مدیر عامل و اعضای هیأت مدیره مؤسسات اعتباری)
 
  1. تصویر تمام صفحات شناسنامه
  2. تصویر پشت و روی کارت ملی
  3. اصل گواهی عدم سوء پیشینه
  4. تصویر مدارک تحصیلی
  5. تصاویر مدارک مربوط به دوره های آموزشی گذرانده شده مرتبط با کار یا تحصیلات
  6. تصاویر مدارک مربوط به سوابق فعالیت حرفه ای
  7. تصویر مستندات حداقل ده سال سابقه کار در نظام بانکی برای دو سوم اعضای هیات مدیره و حداقل ده سال سابقه فعالیت در مدیریت امور بانکی یا بازار سرمایه برای مدیر عامل
دانلود پی دی اف
فایل پیوست

نظرات کاربران

تعداد نظرات : 0