وب سایت آموزش قوانین مالیاتی

در مصاحبه استخدامی چه بگوییم

  • نویسنده : محمدجواد عظیمی فرد

  • تاریخ انتشار : ۱۴۰۱/۰۲/۲۵

  • تاریخ بروزرسانی : ۱۴۰۱/۱۰/۱۳

  • ثبت نظر

بانک جامع بخشنامه ها

آموزش مالیات

 

چرا این مقوله مهم است

مبحث مصاحبه استخدامی این روزها از مهمترین مسائلی است که فارغ التحصیلان و تمام افرادی که پیگیر کار هستند (در مصاحبه استخدامی چه بگوییم) با آن درگیر هستند و گاها پیش می آید که در مصاحبه های شغلی موفق نمی شوند. در این مقاله می خواهم نکات مهم و کاربردی و در عین حال ساده ای را به شما بگویم و به افرادی که نیاز دارند کمکی کرده باشم.

 

جلسه مصاحبه استخدامی

مصاحبه استخدامی

چه نکاتی گفته می شود

مواردی که گفته می شود نکات آکادمیک و رسمی نیستند که صرفا فقط مقاله ای نوشته باشیم بلکه این موارد تماما تجربیات ما در این چند سال اخیر هستند و اگر موارد که گفته می شود را رعایت کنید درصد شانس شما برای قبول در مصاحبه استخدامی تا حد قابل قبولی افزایش میابد.

 

هدف از تهیه این مصاحبه

وقتی هر روزه شاهد این هستم که تعداد زیادی از همکارانم در مصاحبه های استخدامی مربوط به حسابداری شرکت می کنند ولی موفق نمی شوند تصمیم گرفتم این آموزش را آماده کنم و امیدوارم که افرادی که با توانایی لازم در مصاحبه شرکت می کنند بتوانند نتایج خوبی بگیرند.(در مصاحبه استخدامی چه بگوییم)

 

قبل از مصاحبه

1- وقتی جایی دعوت به مصاحبه استخدامی می شویم از قبل راجب آن سازمان یا شرکت تحقیق کنیم، اگر وب سایتی دارند از آنجا اطلاعات مربوط به شرکت و فعالیتشان را استخراج کنیم و هر چه اطلاعات اولیه ای که بدست می آوریم بیشتر باشد شانس ما برای موفقسیت در مصاحبه یبشتر می شود.

 

2- سعی کنیم ادبیات مربوط به شغلی که قرار است در آن استخدام شویم را بشناسیم و اگر مثلا کار فنی باشد، کمی فنی تر صحبت کنیم

 

3- اگر امکانش هست از قبل شرح شغل را جسنجو کنیم و اطلاعات خوبی داشته باشیم. مثلا اگر در سازمانی مدیر فروش نیاز دارد بدانیم دقیق در آن قسمت چه وظیفه ای داریم و یا می توانیم این اطلاعات رو بخوبی از همان سازمان بدست آوریم

 

4- قبل از مصاحبه ترجیحا یک بار به آن سازمان سر بزنیم چرا که این روش بسیار خوبی است که ترسمان بریزد تا روز مصاحبه بتوانیم مسلط تر مذاکره کنیم

 

5- در جلسات مصاحبه سعی کنیم همیشه رسمی لباس بپوشیم و اگر امکانش هست برای آقایان کت و شلوار و برای خانم ها مانتو و لباس رسمی استفاده کنیم چرا که لباس رسمی حس خوب به طرف مقابل ما ایجاد می کند. وقتی لباس رسمی بپوشیم یعنی هم به طرف سازمانی که می خواهیم در آن استخدام شویم احترام ویژه ای گذاشته ایم هم اینکه آدم حسابی تر نشان داده می شویم و در کل لباس رسمی حس مثبت القا می کند و می تواند ما را به هدفمان بیشتر نزدیک کند.

 

پیشنهاد می شود: نحوه تنظیم ترازنامه

 

6- حتی اگر شغل فنی داریم که نیاز است با لباس روغنی و کثیف کار کنیم اما باز هم در جلسات مصاحبه لباس رسمی بپوشیم و به مدیر آن سازمان یاداور شویم که اگر نیاز باشد می توانیم لباس فنی و مناسب کار خود بپوشیم و هیچ مانعی ندارد، تا اینکه با لباس مربوط به شغلمان برویم و این نکته رو یاداور شویم که در صورت نیاز می توانیم لباس رسمی بپوشیم. پس در هر شرایطی سعی کنیم لباس رسمی بپوشیم و فقط در صورت نیاز شرایط اینده را یاداور شویم.

 

7- حتما در ساعت تعیین شده در جلسه حضور پیدا کنیم. ساعت حضور دقیق ما هم نشان از مدیریت زمان ما است هم اینکه به حقوق سازمان و دیگر افراد شرکت کنند برای مصاحبه احترام گذاشته ایم.

 

هنگام مصاحبه

8- حتما حتما در جلسه مصاحبه موبایل را خاموش کنیم(سایلنت نه، خاموش) چرا که وقتی در جلسه هستیم باید تمرکز کامل و کافی داشته باشیم. در صورتی که مدیری که مقابل ما نشسته است مشاهده کند که با موبایل مشغول هستیم قطعا حس خوبی را انتقال نمی دهد و یک امتیاز منفی برای ما به حساب می رود.

 

9- در هنگام مصاحبه حتی المقدور سعی کنیم ارتباط چشمی خوبی داشته باشیم تا بتوانیم اعتماد به نفس خود را منتقل کنیم و به طرف مقابل نشان دهیم که تمام حواس و تمرکزمان در اختیار اوست.

 

10- هنگام ورود به اتاق جلسه بهتر است که دست دهیم و نه خیلی فشار دهیم که نشان از هیجان ما داشته باشد و نه خیلی شل و بی رمق باشد که ما را فردی بی انگیزه نشان دهد.

 

11- لبخند زدن همیشه برای تمام کارها از ضروریات است و نیاز است که در جلسه مصاحبه هم از لبخند استفاده کنیم

 

12- وقتی وارد اتاق کنفرانس یا جلسه می شویم محو اتاق و دکوراسیون نشویم و همش به در و دیوار و تابلو ها و… نگاه نکنیم چرا که این رفتار باعث می شود که فرد مقابلمان احساس برتری کند و احساس ضعف را در خودمان نشان می دهیم.

 

13- هیچ ایرادی ندارد که وقتی وارد شدیم خدا قوت بگوییم.

 

14- اگر سازمانی که وارد آن شده ایم ساختمان قشنگ و طراحی زیبایی دارد به زبان بیاوریم و تعریف کنیم که البته این نوع تعریف کردن نشان از مثبت اندیشی و حس خوب ما است.

 

15- اگر هول شدیم به هیچ وجه خود زنی نکنیم. خود زنی به این معنی که نگوییم بله من هول شده ام، آمادگی قبل نداشته ام، در این جلسات استرس میگیرم و از این دست صحبت ها چون عزت نفس خودمان را زیر سوال می بریم و خودمان را تخریب می کنیم.

 

پیشنهاد می شود: قوانینی که حسابداران باید بدانند

 

16- وقتی در جلسه حاضر شدیم به دقت به سوالات طرف مقابل گوش دهیم و اول کامل فکر کنیم سپس پاسخ دهیم، هیچ ایرادی ندارد وقتی سوال ازمان پرسیده می شود 10 ثانیه سکوت کنیم سپس پاسخ دهیم. گاها دیده می شود که هنگام سوال پرسیدن مصاحبه شونده شتابزده پاسخ می دهد و معمولا هم پاسخ های اشتباه و ناصحیحی می دهد در این گونه موارد نشان می دهیم که هیجان زیادی داریم و آدم عجولی هستیم در صورتی که باید به طرف مقابل نشان دهیم فرد پخته ای هستیم و اول برای هر سوالی که پرسیده می شود فکر می کنیم.

بعد از جلسه مصاحبه، مصاحبه کننده یادش نمی ماند که اگر اندکی فکر کردیم و پاسخ منطقی دادیم ولی وقتی شتابزده پاسخ می دهیم حتما خاطرش می ماند و این حس منفی به او انتقال پیدا می کند.

 

17- توصیه اکید می شود به هیچ وجه در مورد بعضی مسائل مانند سیاست و مذهب صحبت نکنید چون دو حالت دارد : 1- با یکدیگر اختلاف نظر دارید 2- وقت مصاحبه گرفته می شود

وقتی در مورد سیاست و مذهب صحبت می شود اگر با هم اختلاف نظر داشته باشیم که باعث تنش در جلسه مصاحبه می شود و از مسیر اصلی منحرف می شود و در کل صحبت راجب اینگونه مسائل عواقب خوبی ندارد چرا که در بهترین حالت وقت مصاحبه گرفته می شود و در بدترین حالت دچار تنش و اختلاف نظرهای فراوان در جلسه مصاحبه می شوید.

 

18- سعی کنیم همیشه با زبان بدن نشان دهیم که فردی با اعتماد به نفس و مقتدر هستیم و تمام توجه ما به فرد مقابل است . زبان بدن در مذاکرات و جلسات مصاحبه بسیار مهم است. مثلا وقتی مقابل فرد نشستیم و دست به سینه هستیم یعنی گارد دفاعی گرفتیم و صحبت های فرد رو قبول نداریم، موبایل چک کنیم، خودمان را روی میز متمرکز کنیم و به میز بیشتر تکیه دهیم یا بر عکس روی صندلی ولو شویم و موارد اینگونه باید دقت کنیم چون اگر رعایت نکنیم هم اصول مذاکره زیر پا می رود هم اعتماد به نفس خودمان.

 

مصاحبه برای حسابداران

موفقیت در مصاحبه

 

19- خیلی بد است وقتی شناخت کامل روی شغل نداریم بعد همش سعی کنیم خودمان فرد ایده آل آن شغل جلوه دهیم و مرتب بگوییم که : من استاد این کارم، من در برای این شغل خیلی توانمندم و می توانم به خوبی عمل کنم، من ساخته شدم برای این شغل و جملاتی از این دست.

برای اینکه بخواهیم به قول معروف خودی نشان دهیم بهتر است بگوییم من شغل فنی رو دوست دارم و تجربیاتی هم داشتم و امیدوارم بعد از مدتی که با سازمان بیشتر آشنا شدم و کارم رو بهتر بشناسم بتوانم فردی قابل قبولی باشم و بتوانم گوشه ای از این کار رو بگیرم.

 

20- بعضی افراد هستند که هنگام مصاحبه از صحبت از مشکلات شخصی می کنند و گاها می خواهند مظلوم نمایی کنند که این جز موارد خطرناک در مصاحبه است چرا که هیچ مدیری در هر سازمانی دوست ندارد نفری که وارد سازمانش شود مشکلاتش را هم با خودش وارد سازمان کند و اصلا اهمیتی ندارد که چه مشکلاتی دارد و معمولا مدیران نگران این هستند که در آینده ای نزدیک مشکلات شخصی به بقیه کارمندان هم انتقال پیدا می کند و دردسرهایی به همراه دارد.

 

21- اگر چند جا برای مصاحبه می روید بهتر است در مصاحبه فرد مقابل متوجه این موضوع نشود که شما مصاحبه های متعدد را انجام می دهید و مثلا بگویید : امروز 5 تا مصاحبه دارم و فردا سه تای دیگر! اگر احساس کردین که نیاز است متذکر شوید بهتر است اینگونه بیان کنید: بله شرکت های دیگر هم پیگیر هستم شاید بتوانم زودتر شغل خود را پیدا کنم.

 

حقوق

22- در مورد حقوق مستقیم صحبت نکنیم و جوری وانمود نکنیم که انگار آمدیم معامله کنیم چون این حس بسیار بدی را به مدیران سازمان ها انتقال می دهد. خیلی وقتها ما قمار می کنیم و با اعلام مبلغی شانس استخدام شدن را از خودمان می گیریم. اطلاعاتی که از حقوق قبلی می خواهند را تا حد امکان درست اعلام کنیم و تصور نکنیم اگر مبلغی بالاتر اعلام کنیم شانس ما برای حقوق بیشتر می شود نه ، اصلا اینطور نیست چون فردی که مقابل ما نشسته صنعت را می شناسد و به دهها نفر حقوق داده است و کار را بخوبی ارزیابی می کند و می داند توانایی ما چه مقدار ارزش دارد. پس اگر دروغ بگوییم عملا اعتماد را از بین می بریم.

 

23- بهتر است که وقتی راجب حقوق قبلی سوال پرسیده می شود بهتر است یادآور شویم که حقوقی که گرفته ایم ربطی به شغل جدید ندارد چون که آنجا شرایطش با اینجا متفاوت است و ممکن است که کارایی من در این سازمان مستحق حقوق بیشتر و یا کمتری باشد.

 

24- حقوق را حق خودمان ندانیم، بهتر است برای حقوق بگویید سعی میکنم ارزش ایجاد کنم و بیش از ده برابر مبلغ حقوق خودم را برای سازمان سودآوری داشته باشم در این صورت خودم احساس رضایت بهتری دارم.

 

25- موردی که عینا زیاد مشاهده کردم این است که بعضی افراد اصرار دارند که بدرد فلان موقعیت می خورند در صورتیکه مدیران مقاومت می کنند و دوست دارند بنا به ارزیابی خودشان فرد را در شغلی که مد نظرشان است مشغول کنند پس لطفا اصرار نکنید که با این جملات فقط از اعتبارتان کم می شود.

 

26- وقتی از شغل قبلی صحبت می شود خاطره گویی نکنیم بلکه دقیق بگوییم که من در قسمت خدمات بودم و مشتریانی که ناراضی بودند من راضی شان می کردم و به اموراتشان رسیدگی می کردم یعنی از توانمندی خود بگوییم و ادعای بیهوده نکنیم.

 

پیشنهاد می شود : راس گیری چک با اکسل

 

27- از حیاتی ترین سوالاتی که در مصاحبه می شود این است که چرا شغل قبلی را رها کرده ایم ؟

نگوییم : چون همکاران خوبی نداشتم. در این حالت مدیر در فکر خودش می گوید احتمالا توانایی سازگاری با کار گروهی را ندارد پس گزینه خوبی نیست. نگوییم : فرصت پیشرفت نبود چون مدیر فکرش درگیر می شود که اگر من تصمیم گرفتم در یک لول خاصی او را نگه دارم احتمالا سازمان من را ترک می کند. و کلا سعی کنیم راجب بد بودن مدیر و کمبود حقوق و این مسائل صحبت نکنیم.

بگوییم : کار من فروش هست و در شرکت قبلی به خاطر یک سری تغییرات شغل من از بین رفت و دوست داشتم در این شغل فعالیت کنم، در شرکت قبلی علاقه ای به شغلم نداشتم و تصمیم به شغل جدید گرفتم. یعنی باید مواردی را ذکر کنیم که به فرد مقابل احساس اطمینان دهیم و علاقه خودمان را به شغل جدید نشان دهیم و در نهایت یاداور شویم که تغییر شغل برامون سخته و خیلی فکر کردم که این کارو نکنم و اصلا دلم نمی خواد ولی خوب چاره ای نداشتم.

 

28- در بسیاری از کارپذیران دیده ام که در هنگام مصاحبه از کارفرمای قبلی بدگویی می کنند و تصورشان بر این است که مظلوم نمایی می کنند در صورتی که اولین چیزی که مدیر جدید به ذهنش می رسد این است که اگر این شخص فردا روزی از سازمان من اخراج شد همین صحبت ها را هم تحویل نفر بعدی می دهد و بدگویی می کند. پس در این مورد هم دقت کنید.

 

29- در بعضی از مصاحبه شونده های تازه کار دیده می شود وقتی می خواهند از تواناییی های خود بگویند مرتب از دوره ها و آموزش هایی که دیده اند را یاداوری می کنند در صورتی که فردی که با شما مصاحبه می کند برایش مهم نیست شما چه دوره ای دیده اید بلکه تنها چیزی که اهمیت دارد و به شما اعتبار دارد میزان مهارتتان است. به جای آنکه بگویید دوره فتوشاپ گذارنده ام بگویید با فتوشاپ بلدم کار کنم.

 

30- در جلسه مصاحبه تمرکزمان بر روی مهارت هایمان باشد و در آخر جلسه متذکر شویم که بله فلان مدرک را هم داریم که اگر نیاز بود می توانم ارائه کنم . بهتر است گزینه مدرک در اخر مذاکرات گفته شود.

 

31- قبل از مصاحبه سعی کنیم مدل ذهنی مدیر سازمان را بشناسیم تا بتوانیم بهتر مذاکرات را پیش ببریم.

 

32- مصاحبه کنندگان اغلب دوست دارند تا مصاحبه شونده از شرح شغل و جزئیات آن بیشتر اطلاعات کسب کند، از ویژگی شغل بپرسد و برایش مهم باشد که چه شغلی به او واگذار می شود تا اینکه فقط بخواهد استخدام شود.

 

33- همیشه جملات منفی در زندگی ریسک دارند و بار منفی همراه خود دارند. در جلسه مصاحبه هم بهتر است به هیچ وجه از جملات منفی استفاده نکنید. مثلا نگویید من فلان کار را انجام نمی دهم چون شانس برنده شدن شما در استخدام را بشدت کاهش می دهد. مدیران افرادی حرف شنو و توانمند نیاز دارند.

 

34- مصاحبه کنندگان دوست دارند که ما روند مصاحبه سازمان را قبول داشته باشیم و به آن احترام بگذاریم حتی اگر غلط باشد. معمولا در روند مصاحبه افرادی هستند که روند را قبول ندارند و مثلا به مصاحبه کننده می گوید من فلان تست را زدم اما چه بدرد می خورد و این روش صحیحی نیست. این صحبت ها بیشتر از جوانتر ها و کسانی که تازه کار هستند و نهایتا آموزشی دیده اند دیده می شود که کار بسیار غلطی است.

 

35- یادمان باشد در مجموعه ای که برای مصاحبه می رویم ادعای انقلابی نکنیم. اینکه من فلان کار را می کنم، فلان سیستم را در این مجموعه پیاده سازی میکنم، حجم تولید را 200 درصد افزایش می دهم و… دوباره می گویم که ادعای انقلابی نکنید چون با این صحبت هایمان به مدیر مجموعه میگوییم که شما در این چند سال هیچ کاری نکرده اید و من میخواهم اینجا را متحول کنم. از طرفی اگر طرف مقابل ما مدیر با تجربه ای باشد سریعا متوجه می شود که اینگونه ادعاها معمولا توخالی هستند و کار به جایی پیش نمی برند.

 

پایان مصاحبه

36- یادمان باشد در پایان مصاحبه ماندنی شویم . سعی کنیم هدیه تبلیغاتی از شرکت قبلی که در آن مشغول به کار بوده ایم را به مدیر جدید هدیه دهیم و بگوییم درست است که من از شرکت قبلی بیرون آمده ام اما هنوز هم کارمند همان جا هستم و به شرکتی که در آن کار کرده ام تعصب دارم. این قشنگترین و ماندنی ترین کاری است که می توانیم انجام دهیم چون مدیر متوجه این امر می شود که ما آدم قدر شناسی هستیم و آرزو می کند که کارمند او باشیم تا سازمان او را مقتدرانه برای دیگران پرزنت کنیم.

 

37- در آخر مصاحبه تشکری ویژه کنیم بابت وقتی که برای ما گذاشته و افتخار این را داشتیم که با او چند دقیقه ای هم صحبت شویم.

 

38- هنگام خدا حافظی نگوییم چطور نتیجه را به من اطلاع می دهید، حرفه ای تر آن است که بگوییم اطلاعات تماس من بر روی رزومه وجود دارد و می توانید تماس بگیرید.

 

39- بعد از پایان مصاحبه بهتر است سریعا محل را ترک کنیم و تعلل نکنیم. به وفور مشاهده می شود بعد از پایان جلسه مصاحبه شونده با دیگران هم صحبت می شود و اطلاعاتی از توانمندی ها  و … را بدست می آورد و سعی بر این دارد که شانس خود را برای کسب نتیجه نهایی محک بزند.

 

برای دانلود کامل مقاله بصورت PDF لطفا مشخصات خود را در فرم زیر وارد فرمایید.

 

تهیه شده توسط راوی حساب

نظرات کاربران

تعداد نظرات : 0